KAPPGJENGER: Erik Tysse forberedte seg til VM med å ta NM-gullet på 5 km kappgang. I Beijing om snaue tre uker skal han delta på 20 kilometeren i samme disiplin. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Føler seg kongepokalbortdømt: Erik Tysse til VG: – Straffes fortsatt for dopingdommen

Dømt for doping i 2010 - sonet ferdig for tre år siden

Jurymedlem og forbundets visepresident: Gått bort fra tradisjonell vurdering

Kappgjenger Erik Tysse (34) føler seg forbigått av juryen og urettferdig behandlet etter at multitalentet Karsten Warholm (19) stakk av med kongepokalen under NM i friidrett.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Helgens NM i friidrett i Haugesund ble tradisjonen tro avsluttet med å dele ut kongepokaler. De var det en rørt Isabelle Pedersen (23) og en allerede ferieklar Karsten Warholm (19) som stakk av med.

At det var multitalentet Warholm som stakk av med herrenes kongepokal, har skapt diskusjoner i friidrettsmiljøet. For på tross av at kappgjenger Erik Tysse (34) på bakgrunn av Norges Friidrettsforbund egen poengtabell gjorde et mye bedre enkeltløp enn multitalentet, ble han forbigått av Warholms to gull og to sølv da juryen skulle dele ut den gjeve pokalen.

Har du fått med deg? Ny sjokkavsløring ryster internasjonal friidrett

– Blir ikke anerkjent

– Jeg er ikke overrasket, for slik har det vært de siste årene. På poengtabellen ligger jeg helt øverst, og jeg føler jeg fortsatt straffes for dopingdommen, sier Erik Tysse til VG.

I 2010 ble kappgjengeren utestengt fra konkurranse i to år etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet Cera. Selv har han hele tiden hevdet sin uskyld, noe han fortsatt gjør.

– Jeg synes det er urettferdig at den fortsatt skal hefte ved meg, for uansett hvordan du vender på det, har jeg sonet ferdig dommen som ble gitt. Jeg har tatt straffen, og da burde jeg bli anerkjent for mine resultater igjen, sier kappgjengeren.

– Men det er ikke noe jeg bruker energi på nå. Jeg har blitt vant med det i de siste årene, fortsetter den VM-klare utøveren.

Friidretts-NM i Haugesund: Gråtkvalt Vukicevic Demidov skadet under oppvarming til comeback-løp | Nytt superløp av trenerløse Pedersen | Årsbeste og mesterskapsrekord av VM-klar Ezinne | Jays vant NM – men ikke under VM-kravet

– Synd at han føler seg forbigått

På Idrettsforbundets egne sider står det at kongepokalen «settes opp til den kvinne og mann som leverer det antatt beste resultat under et senior-NM», og fra særforbundet Norges Friidrettsforbund heter det at pokalen «tildeles beste mannlige og kvinnelige utøver (...) basert på vurdering av en jury som nedsettes for hvert mesterskap».

Under helgens NM var det visepresident i Norges Friidrettsforbund, Tore Hordnes, formann i forbundets statistikk- og rekordutvalgt, Jo Nesse, og én fra den lokale arrangøren som var i juryen.

– Det er synd at Tysse føler seg forbigått, sier jurymedlem Hordnes til VG.

– Men det er ikke slik at kongepokalen deles direkte ut fra poengtabellen. Da ville det blitt kjedelig, fortsetter han, som også er visepresident i friidrettsforbundet.

– Hva er kriteriene?

– Nå har jeg ikke statuttene i hodet, men det heter vel at kongepokalen skal deles ut til mesterskapets beste prestasjon. Det står ikke noe om at det må være beste resultat, selv om det har vært tradisjonen, svarer han, og forteller hvorfor Warholm ble pekt ut i år:

Forskjellsbehandling?

JURYMEDLEM: Og visepresident i friidrettsforbundet, Tore Hordnes. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– Denne gang kom vi til, etter en samlet vurdering, at Warholm fortjente den. Det var ingen outstanding resultater, og Warholm leverte et veldig bra mesterskap med to gull og to sølv. Den medaljefangsten er det ikke ofte vi ser, i tillegg til at han satt norsk juniorrekord på 400 meter hekk.

– Men det er vel ut fra seniornivået de skal vurderes?

– Jo, det er det, men Karsten vant jo også løpet. Vi føler han var den verdige vinneren av kongepokalen, sier Hordnes.

Han nekter for at Tysse ble plassert bak på grunn av dopingdommen fra 2010.

– Nei, det skal den ikke gjøre. Det finnes ikke vedtekter som sier at den skal gjøre det, og det gjorde den heller ikke, sier visepresidenten.

Erik Tysses trener, tyske Stephan Plätzer, kjøper ikke helt argumentasjonen til Hordnes. Han mener også at juryen forskjellsbehandlet kvinnene og mennene.

KJØPER IKKE ARGUMENTENE: Erik Tysse (t.h.) sin trener, Stephan Plätzer (t.v.) tar ikke argumentene til Hordnes helt for god fisk. Her fra en treningstur i 2010. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

– På herresiden velger de bredde over resultat. Karsten er absolutt en god utøver, men resultatene hans var ikke av internasjonal klasse. På damesiden velger juryen motsatt. Isabelle er en verdig vinner, men skulle juryen tenkt slik de gjorde på herresiden, burde vel Silje Fjørtoft fått den, sier Plätzer, og peker på at hun vant to NM-gull (5000 m og 10.000 m) i motsetning til Pedersens ene.

Kan komme vedtekter

– Hvorfor denne forskjellsbehandlingen? spør han retorisk, og er sikker på at dopingdommen ligger til grunn for at Tysse ikke vant kongepokalen i år.

– En ting er hvis det hadde eksistert vedtekter som sier at dopingdømte ikke kan vinne kongepokalen. Da hadde vi akseptert det, men de vedtektene finnes ikke. Istedenfor straffes Erik om og om igjen, fortsetter Plätzer.

Han savner tydeligere instrukser fra øverste hold.

– Jeg forstår at det er en vanskelig sak for forbundet, men jeg mener de må ta et tydeligere standpunkt. Enten må de lage vedtekter som sier at dopingdømte ikke kan vinne kongepokalen, eller så må de dømme etter samme forutsetninger, sier treneren.

Tore Hordnes i friidrettsforbundet ønsker ikke å kommentere Plätzers anklager om forskjellsbehandling. Men han er klar på at doping er lite ønskelig i forbundet.

– Vi er veldig tydelige på at vi ikke ønsker å assosiere oss med doping, og det kan absolutt bli aktuelt å nedsette vedtekter som forbyr dopingdømte i å vinne kongepokalen. Per dags dato foreligger imidlertid ikke noe slikt forslag, og det må vi også forholde oss til når kongepokalen deles ut, sier han.

Warholm på ferie før utdelingen

MULTISUPERTALENT: Karsten Warholm vinner her 400 meteren foran Øyvind Strømmen (t.h.). Det var ikke det eneste gullet Warholm plukket med seg fra NM i friidrett. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Vinner Karsten Warholm og dro på ferie allerede før kongepokalen ble delt ut søndag. Han trodde ikke resultatene var gode nok til å vinne den.

– Skal jeg være aktuell for kongepokal, må jeg konsentrere meg om bare én eller to øvelser, sa han til NTB lørdag kveld, før han reiste til Polen. Etter å ha blitt tildelt prisen, var han likevel veldig fornøyd.

– Det var litt dumt at jeg ikke var til stede. Men jeg er utrolig glad. Dette er det beste jeg kunne ha vunnet etter de to sølvmedaljene i junior-EM, sa supertalentet i en telefonkommentar til nyhetsbyrået.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger på at det var fortjent, og jeg føler også det var det. Jeg er veldig stolt over å ha fått den, utdyper han til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder