GULL, SØLV OG ...? : Henrik Ingebrigtsen ble slått av Mekhissi-Benabbad fra Frankrike i friidretts-EM for to år siden. Her viser de frem sølv og gullmedaljene etter 1500-meteren på Letzigrund Stadion i Zürich. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Ingebrigtsen: Vil vinne tredje EM-medalje på rad

Henrik Ingebrigtsen (25) «har prøvd» å ta lærdom av VM-nedturen i fjor og mener det er realistisk at han kan vinne sin tredje EM-medalje på rad i Amsterdam neste uke.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

– Hvis jeg tar medalje igjen, vil jeg være jævlig godt fornøyd. Det er ikke mange nordmenn som har klart det, utenom Andreas Thorkildsen (34), sier Henrik Ingebrigtsen til VG.

– Jeg ser ikke på det som urealistisk. Men man er ikke garantert noe som helst. Det er bare å se på VM i fjor. Man skal ikke ha mye uflaks, tilføyer han.

Leste du denne? Kaggestad: – Tidenes største norske friidrettsutøver

Dobler i EM

Intervjuet med VG blir gjort tirsdag ettermiddag.

Henrik Ingebrigtsen kommer rett fra behandling hos en fysioterapeut under treningsleiren i St. Moritz.

Norges største medaljehåp i fridretts-EM 6. til 10. juli vil dra rett fra den til Amsterdam 6. juli. Innledende heat på 1500-meteren går på kvelden torsdag 7. juli, finalen på kvelden lørdag.

Et snaut døgn senere, på mesterskapets siste dag, kommer Henrik Ingebrigtsen antakelig til å starte i finalen på 5000-meteren.

– Ja, jeg satser på det. Det er mot slutten av EM, og hvis det ikke kommer i veien for «noe annet» (OL-oppkjøringen), tror jeg at jeg har noe der å gjøre. Blir det et typisk mesterskapsløp, kan jeg få en bra plassering, sier Henrik Ingebrigtsen.

Leste du denne? Gjorde narr av det norske forbudet

Sparket ut

– Hva med 1500-meteren?

PROTEST: Henrik Ingebrigtsen ble klart hindret av briten Charlie Grice i forsøksheatet på 1500 meter i VM i fjor. Ingebrigtsens protest ble avvist. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Det begynner å komme seg. Det er vanskelig å si her oppe (i høyden i St. Moritz). I fjor gikk det ikke så superbra i høyden. Treningen nå har gått ganske bra, men det er ikke nødvendigvis representativt for nivået, svarer han på VGs spørsmål.

Henrik Ingebrigtsen brøytet seg bokstavelig talt vei og vant EM-gull på 1500 meter på Olympiastadion i Helsinki for fire år siden. Det ble beskrevet som en sensasjon. Måneden etter tok han 5. plass på distansen i London-OL. Det var også en stor overraskelse.

EM-sølvmedaljen hans i Zürich for to år siden var Norges eneste i mesterskapet. I fjor gikk det galt på 1500-meteren i VM i Beijings OL-stadion Fugleredet. Han røk ut av medaljekampen i innledende heat, der han nærmest ble sparket bort fra

semifinalen 300 meter før mål.

Bakgrunn: Ingebrigtsens protest avvist

– Jeg har på en måte prøvd å ta lærdom av det. Jeg kunne ha gjort ting annerledes. Det var et jævlig bra heat i Beijing. Men hadde jeg gjort akkurat det samme en gang til, ville det antakelig gått (til semifinalen). Men der har du usikkerheten i mesterskap, sier han.

– Ikke skremmende

Han vedgår at han hadde en «trøblete oppkjøring» til sesongen, men understreker at han stort sett har kroppen under kontroll.

OL-kravet på 1500 meter er 3.35,50. Det er det særnorske kravet, det internasjonale til det internasjonale friidrettsforbundet IAAF er 3.36,20. EM-kvalifiseringskravet er 3.40,50. Tre norske mannlige utøvere er tatt ut til EM: Henrik Ingebrigtsen, Filip Ingebrigtsen og Snorre Holtan Løken.

Bakgrunn: Klarte VM-kravet lett i fjor

Henrik Ingebrigtsens årsbeste er 3.36 blank, satt i Birmingham for over tre uker siden. Han har sjette beste tid blant europeiske løpere. Tysklands Homiyu Tesfaye (23) topper listen over Europas årsbeste med 3.35,05. Mellom han og Ingebrigtsen er det tett.

– Man skal ikke tolke så mye ut av det. Tidene er satt tidlig i sesongen og det er den dobbelt mesterskaps-sesong. Det er ikke et skremmende høyt nivå. Hadde jeg vært litt heldigere (med løpet) i Birmingham (3.36), hadde jeg toppet den statistikken ganske greit, sier Henrik Ingebrigtsen.

Leste du denne? Rodal: – Utrolig godt trent

PS! Henrik Ingebrigtsens norske rekord på 1500 meter er 3.31,46 fra Diamond League-stevet i Monaco 18. juli for to år siden.

Mer om

 1. Henrik Ingebrigtsen
 2. Andreas Thorkildsen
 3. OL 2016

Flere artikler

 1. Her er de norske høydepunktene i friidretts-EM

 2. EM-finale 1500 meter kl 21.50: Pappa Ingebrigtsen: Filip kan ta gull - begge sønnene klar for OL

 3. Vraket til EM - kan hoppe seg til OL

 4. Henrik Ingebrigtsen kan ta OL-kravet lørdag: Mer redd for flysmitte enn lårskaden

 5. Gullplanen lagt for fire år siden

Fra andre aviser

 1. Forrige VM ble en skuffelse for Norge. Nå har sjefen tro på bedring: - Troppen kan bli veldig spennende

  Bergens Tidende
 2. Skjebnekveld for Henrik Ingebrigtsen: – Han har sine utfordringer

  Aftenposten
 3. De «ruslet» inn til EM-medaljer, men i Monaco blir det full fart i brødreduellen

  Aftenposten
 4. Filip Ingebrigtsen før brødreduellen: «Jeg er favoritt fordi jeg er best»

  Aftenposten
 5. Filip Ingebrigtsen før brødreduellen: «Jeg er favoritt fordi jeg er best»

  Bergens Tidende
 6. Skjebnekveld for Henrik Ingebrigtsen: – Han har sine utfordringer

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder