REKORDMANN: Sondre Nordstad Moen avbildet etter det innledende heatet på 5000 meter under London-VM i august i år. Foto: NTB Scanpix

Nordstad Moen raskeste europeer noensinne: – Tenkte ikke på rekorden

Tiden 2.05,48 er det raskeste maratonet løpt av en europeer noensinne. – Fullklaff, beskriver Sondre Nordstad Moen (26).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Løpet er det raskeste av en ikke-afrikansk løper i godkjent maratonløype. I tillegg vant trønderen Fukouka Maraton i Japan natt til søndag norsk tid.

Han lå i tetgruppen hele veien, men de siste seks kilometerne økte han tempoet, distanserte Bedan Karoki og kom alene til mål til europarekord på maraton. Snittfarten lå på 20,2 kilometer i timen.

– I dag bare gleder jeg meg over fullklaff, sier Nordstad Moen til VG søndag kveld.

Etter dopingkontroll, premieutdeling, pressekonferanse og avslutningsseremoni, snakker 26-åringen om den historiske dagen i Japan.

– Jeg tenkte ikke på rekorden underveis. Men etter mellom 37 og 38 kilometer så jeg at det var mulig å klare den tiden, sier Nordstad Moen.

Husker du? Knuste Northug som 15-åring

HISTORISK: Her krysser Sondre Nordstad Moen mållinjen etter to timer, fem minutter og 48 sekunder i Fukouka, Japan. Foto: Takahiro Nishada, innsendt

Slo omstridt tid

Mange regner Kaan Kigen Özbilens tid på 2.06,10 som den forrige rekorden. Han løper for Tyrkia, men er født i Kenya. Den raskeste tiden løpt av en europeisk-født før Nordstad Moen, var på 2.06,36.

– Jeg har ikke regnet 2.06,10-tiden som den beste, ettersom han plutselig ble tyrker. Men jeg tenkte på den underveis, så det hjalp meg til å presse meg under 2.06, gliser Nordstad Moen, som sier han nå får vurdere å takke Özbilen, som ofte trener i samme område som 26-åringen i Kenya.

Jann Post var i ekstase over Nordstad Moens prestasjon da VG pratet med ham like etter løpet i morgentimene søndag.

Se og: Moen slettet maratonrekord fra 1987

– Det er eventyrlig bra. Han tar norsk og nordisk løping opp på et helt nytt nivå. Det er noen europeere som har prøvd seg på maraton, altså, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post til VG.

2017 - rekord etter rekord

Han var imponert over at 26-åringen distanserte Bedan Karoki, som har vært blant de ypperste i verden på 10 000 meter.

– Etter 32 kilometer økte han farten betydelig. Men så slapp han meg frem igjen for å dra, og da løp jeg plutselig på 2.50 på kilometeren. Jeg forventet at han skulle komme bakfra på nytt, men da jeg så meg til siden så jeg at han var borte, sier Nordstad Moen.

Derfra og inn bare trykket han til. Økte farten og løp inn til europeisk rekord.

I Fukuoka slo Nordstad Moen nav som Yemane Tsegay (VM-sølv 205) og Stephen Kiprotich (OL-gull i 2012 og VM-gull i 2013), i tillegg til Karoki.

NRK-Post: Beste nordmann i New York Maraton

26 år gamle Nordstad Moen har levert litt av et år i 2017.

Først slettet han Geir Kvernmos 30 år gamle norgesrekord på maraton, da han løp de 42 195 meterne på 2 timer, ti minutter og syv sekunder i Hannover.

I oktober fjernet han nok en Kvernmo-rekord fra listene – denne gangen på halvmaraton. Og denne gangen knuste han den fullstendig. Norgesrekorden på 1.02.13 ble byttet ut med Nordstad Moens Valencia-tid på 59.48.

Friidrettsåret 2017 har hatt mange høydepunkter. Her kan du gjenoppleve jubelscenene etter at Karsten Warholm vant VM-gull:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder