SKUFFET: Karsten Warholm håpet å være med i kampen om medalje i EM, men det holdt ikke helt inn. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Warholm stivnet før gullkampen: – Beklager at det ikke ble medalje

AMSTERDAM (VG) Karsten Warholm (20) hadde bestemt seg for å gå for gull og ingenting annet - men stivnet fullstendig foran og over siste hekk i EM-finalen på 400 meter hekk.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det endte med en skuffende sjetteplass for det norske stjerneskuddet.

– Etter løpet i går satte jeg meg ned sammen med treneren min. Vi ble enige om at vi skulle gå for gull, og heller ta konsekvensene av det hvis det ikke gikk, sier Warholm til NRK.

Det gjorde han også. De første 300 meterne var nærmest fryktinngytende - men trøbbel på den sjuende hekken og et par småstive bein sendte ham vekk fra medaljekampen.

– Jeg tror jeg satte en støkk i de andre på de første 300! Dessverre ble det bom på slutten. Jeg beklager at det ikke ble medalje, sier 20-åringen.

Hekke-Amalie: Varmer opp til EM-semi med stafett

Rå semi

– Etter å ha sett ham, var jeg så gira. Det var noe helt annet, jeg fikk gåsehud av å se ham, sa Norges kvinnelige representant på 400 meter hekk, Amalie Iuel (22), om sin opplevelse av å se Karsten Warholm spurte til suveren norsk rekord i EM-semifinalen på 400 meter hekk torsdag.

Selv forklarte multitalentet fra Ulsteinvik sitt sensasjonelt gode løp - og avansement til finalen - med «litt Viking-gener» og at melkesyre er et ukjent begrep for ham.

Han ville etter semifinalen, der han senket sin personlige rekord med seks tideler, ikke innkassere en EM-medalje og lot seg heller ikke lure til å snakke nevneverdig om det.

Tre EM-dager igjen: Her er de norske høydepunktene

Karsten Warholm vedgikk imidlertid at «flere og flere ting var på plass» og mente at han «traff» med nest siste hekkepasseringen, selv om han da liknet en «lite kråke». Da «alle» trodde han ville miste forspranget der og da, satte han i stedet farten opp - og vant heatet som han ledet fra start til mål.

– Det var en god cocktail av alt. Jeg sto distansen overraskende godt, sa han torsdag kveld - og konkluderte med et «Steikje bra!».

Leste du denne? Olympiatoppen må undersøke Tonjes gullhopp

Nedtur

Okei, han følte umiddelbar kvalme og ville kaste opp, uttalte han til mesterskapets pressetjeneste - men det er visstnok en vant følelse.

Kunne han gjenta bedriften i finalen? Tyrkias ekskubaner Yasmani Copello Escobar (29) var soleklar favoritt med årsbeste 48,42 (jogget inn til det i semifinalen). Warhols årsbeste 48,84 sekunder fra semifinalen innga håp om det.

Men finalen ble en nedtur. Foran nest siste hekk inn på oppløpet så det ut til at han sluknet fullstendig. Og stivnet. Og ga opp de siste 50 meterne. I må var han nummer seks, med nesten ett sekund svakere tid enn i semifinalen.

– Men jeg bygger rutine med dette. Oppvarmingen, hele settingen rundt løpet. Det blir en smakebit på det vi får under OL i Brasil. Det er ok å kunne få denne erfaringen, sier Warholm.

Friidrettssjef Ronny Nilsen sier følgende til NRK om 20-åringens løp:

– Vi hadde store forventninger etter superløpet hans i går, og vi hadde et håp. Han prøvde virkelig. De to siste hekkene ble for tøffe for ham, men for en løper! Å bli nummer seks i sitt første seniormesterskap står det respekt av.

Tyrkias ekskubaner Yasmani Copello Escobar (29) vant så å si som han ville, på 48,98 - 84 hundredeler foran Karsten Warholm som hadde mer enn nok med å unngå siste plass, bortsett fra briten Jack Green som snublet i siste sving.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder