HET GULLFAVORITT: Andreas Thorkildsen møtte pressen utenfor Café Pretzel tirsdag ettermiddag koreansk tid. Alle de store norske mediene var til stede, pluss et par finske og svenske journalister. Foto: Øyvind Brenne

Thorkildsen om spyd-nivået: - Lavere enn det burde

DAEGU (VG Nett) Her møter Andreas Thorkildsen (29) pressen i Sør-Korea før et VM alle tror han vinner. Selv innrømmer spydstjernen at motstanden han møter er dårligere enn den burde.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Hvorfor nivået i spyd er nede nå, det skjønner jeg ikke, men det svinger jo i alle øvelser, sier Thorkildsen til VG Nett når han møter pressen for første gang på sørkoreansk jord - to dager før torsdagens spydkvalifisering i Daegu.

I en stol på Café Pretzel utenfor deltakerlandsbyen, med sol, 33 grader og høy luftfuktighet, er den norske gullfavoritten det klare sentrum for oppmerksomhet. Thorkildsen fremstår selvsikker, og forklarer at han har brukt dagene i VM-byen til å se på TV, sove og spise. Stadion har han ikke vært på ennå.

Torsdag kaster han kvalifisering, og lørdag er det finale. Alle tror mannen med fire av de fem lengste kastene i år - og den eneste i verdenseliten med stabile lengder opp mot 90 meter - vil vinne.

- Det er vanskelig å vite hvorfor nivået svinger. Det svinger i alle øvelser. I 2005 og 2006 var det veldig høyt. Det kreves bare to-tre mann som drar det opp. Jeg prøver å gjøre mitt, sier den dobbelte olympiamesteren og smiler.

Klarer ikke peke ut hovedrival

Følgende har kastet over 87 meter - som er en lengde man trolig minst må over for å ta VM-gullet - i år:

LOST IN TRANSLATION: En lokal politimann drister seg til å spørre Andreas Thorkildsen om autograf midt i intervjurunden med norske medier. Når TV 2s journalist deretter spøker med at Thorkildsen der signerte en bot, repliserer Thorkildsen på engelsk: - Arrest that man! Foto: Cornelius Poppe, Scanpix

* Andreas Thorkildsen 90,21 meter (fire ganger over 87 meter)
* Vadims Vasilevskis 88,22 meter (to ganger over)
* Sergey Makarov 87,12 meter (en gang over).

Videre på listen ligger Matthias de Zordo (85,78 meter), Tero Pitkämäki (85,33 meter), Petr Frydrych (85,32 meter), Ari Mannio (85,12 meter) og Dmitri Tarabin (85,10 meter).

På spørsmål om hvem han ser som sine sterkeste utfordrere, svarer kristiansanderen:

- Det har vært mye ustabilt. Det er vanskelig å peke på noen som jeg vet garantert at vil være der oppe, sier Thorkildsen til VG Nett.

- Er nivået for lavt?

- Nivået er lavere enn det burde - det er bare å se på statistikken, medgir spydkongen.

17 stykker over 84 meter

SUKSESSTRENER: Trener Åsmund Martinsen var til stede under elevens pressetreff i Daegu i dag. Foto: Øyvind Brenne

Trener Åsmund Martinsen er enig, men påpeker at 17 stykker har kastet over 84 meter.

- Litt av problemet er at utøverne som normalt bør ligge opp mot 90 meter har vært skadet en del i år. Hvis man ser på statistikken, ser det greit ut, men det er for ustabilt, sier Martinsen til VG Nett.

Han sier han er trygg på at Thorkildsen vil kaste bra, men påpeker at han hverken kan spå noe om konkurrentene eller vinden.

- Jeg tror man må over 88 meter i finalen her for å vinne, sier Thorkildsens trener.

Thorkildsen forklarer at skadeproblemene som gjorde at han mistet Bislett Games er leget, og at han har gjort alt han skal for å være i den rette formen torsdag og lørdag.

- Formen får vi se, men det føles som et mesterskap. Jeg gleder meg til å komme i gang.

- At det føles som et mesterskap er vel et godt tegn for deg?

- Ja. Det blir en egen stemning i et mesterskap, sier Thorkildsen og smiler - vel vitende om at han har tatt medaljer i sju mesterskap på rad.

Spydkvalifiseringen sendes på NRK torsdag kl. 12.00. Finalen går på samme kanal kl. 12.10 lørdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder