GREI MELDING: For Jakob Ingebrigtsen er det enkle ofte det beste. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ingebrigtsen har trolig allerede sikret seg verdensrekord

Pappa Gjert lovte verdensrekord av Jakob Ingebrigtsen (18) i Düsseldorf den 20. februar. Nå viser det seg at rekorden trolig allerede er på rogalendingens hender.

Det internasjonale friidrettsforbundet IAAF opplyser nemlig til VG at den rekorden som Gjert Ingebrigtsen trodde gjaldt for U20 på 1500 meter, ikke er godkjent.

– Jeg kan bekrefte at rekorden ikke ble ratifisert, fordi det ikke var noen dopingkontroll på konkurransedagen, skriver Jon Mulkeen i IAAF til VG.

Vi snakker om Samuel Teferas 3.36,05 satt i januar. Det var denne tiden faren snakket om da han etter Jakob Ingebrigtsens løp sa at det var 16 hundredeler fra verdensrekorden.

les også

Jakob Ingebrigtsen knuste storebrors rekord: – Dette hadde vært suverent EM-gull

– Vi regner med at Jakobs 3,36,21 blir godkjent som verdensrekord innendørs, sier generalsekretær Kjetil Hildeskor i Norges Friidrettsforbund til VG.

Nylig tilbake fra en måneds høydeopphold i Sør-Afrika sjokkert 18-åringen publikum i Bærum Idrettspark under Norden-kampen søndag.

– Jeg har også forstått det slik at Teferas tid ikke er godkjent. Nå er vi i gang med å fylle ut de papirer som skal til for å få godkjent rekorden, forteller Hildeskor.

– Hvis du skal få godkjent en internasjonal rekord, må du dopingtestes på konkurransedagen. Vi tok selv initiativet til at Antidoping Norge kom og testet.

les også

Warholm vil løpe EM – men det er ikke i trenerens plan

Det gjaldt Jakob Ingebrigtsen. Samtidig ble det satt norske rekorder av Karoline Bjerkeli Grøvdal på 3000 meter og U18-europamester Pål Haugen Lillefosse i stav for junior.

– Hva kan ha skjedd i saken med Tefera?

– Det kan jo være trøblete hvis du ikke har dopingkontrollører tilgjengelig. Vi hadde en avtale om å tilkalle Antidoping Norge hvis det var nødvendig.

Etter som Teferas rekord ikke var godkjent, slo Ingebrigtsen den gamle rekorden til Ali Belal Mansoor. Den er fra 2007.

les også

Grøvdal slo Ingrid Kristiansens 34 år gamle rekord: – Dette henger høyt for meg

Mandag kveld er Ingebrigtsens tid allerede inne på IAAFs rekordliste – sammen med den gamle rekorden. Men nordmannens tid er altså foreløpig ikke godkjent.

Uansett skal Jakob Ingebrigtsen løpe i Düsseldorf den 20. februar, og den første helgen i mars er han på plass i innendørs-EM i Glasgow.

– Jeg skal i hvert fall løpe 1500 meter, så ser vi an hva det blir med 3000 meter, sa hovedpersonen til VG søndag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder