TO AV TRE: Filip (t.v.) og Jakob (t.h) er kvalifisert for OL om syv måneder. Eldstemann Henrik er foreløpig ikke inne på sikker plass på 5000 meter. Slik programmet ser ut nå, vil det ikke la seg gjøre å løpe 1500 og 5000 meter i Tokyo. Foto: Håkon Mosvold Larsen

OL-kravene skjerpet: Henrik Ingebrigtsen må løpe fortere før Tokyo

TOPPIDRETTSSENTERET (VG) Henrik Ingebrigtsen (28) er blant flere norske deltagere i friidretts-VM i høst som siste sesong ikke har gode nok resultater for å innfri de nye og strengere kravene til OL-deltagelse i Tokyo.

 • Øystein Jarlsbo

– Jeg er innstilt på at om jeg skal til OL, må jeg klare kravet, bekrefter han overfor VG under friidrettsforbundets mediedager i Olympiatoppens hovedkvarter i Oslo denne uken.

Kvalifiseringskravene er blitt mer innviklet etter at World Athletics (tidligere Det internasjonale friidrettsforbundet) inkluderte sin verdensranking som betingelse.

– Nå er det rankingen og et mye strengere A-krav. På rankingen er jeg kvalifisert, og vel så det. På tid er jeg relativt nær. Jeg er høyt oppe (på rankingen) med EM-sølvmedaljen i fjor og finaleplass i VM i år. Men jeg vet ikke. Jeg stoler ikke på at jeg kvalifiserer meg uten å klare (tids) kravet, understreker Henrik Ingebrigtsen.

Brødrene Filip, Jakob og Henrik ble historiske da de kvalifiserte seg for finalen på 5000 meter i friidretts-VM. Jakob kastet seg over målstreken til 5. plass på 13.02,93, Filip (pers 13.11,75) brøt på grunn av «sting» i magen og Henrik kom nest sist av dem som fullførte på 13.36,25.

Filip Ingebrigtsen brøt 500 meter før mål: – Veldig surt

Kvalifiseringskravet på distansen til verdensmesterskapet i Doha var 13.22,50. Henrik Ingebrigtsen tok det ved å sette personlig rekord med 13.15,38 i Belgia 20. juli.

Tiden holder ikke når det gjelder deltagelse i Tokyo-OL 24. juli til 9. august.

World Athletics vedtatte OL-krav er 13.13,50. Filip Ingebrigtsens personlige rekord er 13.11,75, Jakob Ingebrigtsen har 13.02,03. Begge satt i 2019-sesongen.

– Løper jeg på 13.15 en gang til, er jeg med. Jeg følte at jeg ikke fikk ut alt i dét løpet. Jeg trenger bare et løp til for å få det ut, sier Henrik Ingebrigtsen med tanke på å innfri det «samlede» OL-kravet.

Henrik Ingebrigtsen personlige rekord på 1500 meter er 3.31,46, satt i Monaco for fem år siden. Siste sesong var skadeplagede Henrik Ingebrigtsens beste tid på mellomdistansen 3.40,23. OL-kravet på distansen er 3.35. Til VM i høst var det 3.36, likt med kravet til 2016-OL i Rio de Janeiro.

På spørsmål om han fortsatt er en 1500-meterløper, svarer han at han liker å se på seg selv som det. Men at han for øyeblikket «egentlig» ikke er det, og at han «foreløpig» er en 3000- og 5000-meterløper.

Stort sett er alle kravene til OL-deltagelse i friidrett skjerpet sammenlignet med VM-kravene i år og OL-kravene for drøyt tre år siden. Det innebærer at to mannlige utøvere og tre kvinnelige norske utøvere som ble tatt ut til friidretts-VM i Doha i september, ikke ville blitt tatt ut til OL 2020 – om uttaket var nå.

Svenske Aftonbladet beskriver kvalifiseringskravene til friidrett i Tokyo-OL som et sjokk: «Chockhöjts».

Ingar Kiplesund (23) satte norsk rekord i lengde med 8,10 meter en måned før VM, der kravet til deltagelse var 8,17 meter. Kiplesund fikk «invitasjon» til å hoppe i Doha rett før mesterskapet startet, men takket nei. Nå har World Athletics hevet OL-kravet til 8,22 meter. Til OL 2016 var det 8,15 meter.

Trønderen sier til VG at det skjerpede kravet ikke er avskrekkende og mener han vil hoppe langt nok til å få tildelt OL-billett. Han tillegger at han skulle like å høre begrunnelsen, fordi nivået ikke er blitt høyere (snarere tvert imot) «etter at folk sluttet å dope seg».

Sigrid Borge var med 62,20 meter fra 9. mars kvalifisert og ble tatt ut til VM, der kravet til deltagelse var 61,50 meter. Men to leddbåndskader i høyre albue stoppet henne fra å kaste spydet i Doha. Hun ble operert fredag 13. september. Hennes personlige rekord er 63,28 fra 17. juni 2017.

Slik er Andreas Thorkildsens nye liv som topptrener

OL-kravet 2020 er jekket opp atskillig fra VM – og forrige OL i Rio de Janeiro (62 meter) – til 64 meter. I Doha-VM vant Kelsey-Lee Barber fra New Zealand gullmedaljen med 66,56 meter i siste kast.

– Planen min er å ta kravet med en gang. Jeg liker det de har gjort. Det betyr at ikke hvem som helst med ett tilfeldig kast kan kvalifisere seg, sier Sigrid Borge med tanke på totalkravet.

Mer om

 1. Friidrett
 2. Henrik Ingebrigtsen
 3. Hedda Hynne
 4. Ingar Kiplesund
 5. Isabelle Pedersen
 6. OL 2016
 7. Sigrid Borge

Flere artikler

 1. Tøff tid for norske friidrettshåp – ikke krav på NAV-hjelp

 2. Henrik Ingebrigtsen starter barneløp: – Planlegger ikke pensjonisttilværelsen

 3. To av tre Ingebrigtsen-brødre foretrekker EM uten tilskuere i år

 4. Filip Ingebrigtsen: Tre løp på åtte dager før fødsel

 5. Jakob Ingebrigtsen klinket til på 800 meter: – Det jeg hadde håpet på

Fra andre aviser

 1. Ingebrigtsen møter Nordstad Moen til duell

  Aftenposten
 2. Jakob Ingebrigtsen får ikke forsvare titlene: – Overrasket over EM-avlysning

  Aftenposten
 3. Sigrid Borge tjener på OL-utsettelsen: – Helt ærlig hadde jeg nok slitt med å komme med i år

  Aftenposten
 4. Gjerts Ingebrigtsens koronafrykt: – Utrolig trist om OL og EM ryker

  Aftenposten
 5. Team Ingebrigtsens planer kan endres drastisk: – Alt er i det blå

  Aftenposten
 6. Jakob Ingebrigtsen får ikke forsvare titlene: – Overrasket over EM-avlysning

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder