OVERBEVISTE: Ezinne Okparaebo kom på 4 plass i sitt innledende heat på på 100 meter søndag med tiden 11,12, som er årsbeste. For å gå til finalen mandag ettermiddag må hun antakelig senke sin personlige rekord (11,10) med over et tidels sekund. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Semifinalene på 100 m starter klokken 13.40: Ezinne: Må overgå seg selv

Alle åtte konkurrentene er bedre enn Norges raskeste

De to beste fra hver av tre semifinaler går til finalen

BEIJING (VG) Ezinne Okparaebo (27) beskrev konkurrentene i sitt innledende heat - der hun satte årsbeste og ble nummer fire - som «creme de la creme». I semifinalen må hun overgå seg selv og slå toppen av kransekaken for å gå til finalen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det var bra, kanskje det beste jeg har gjort, faktisk. Men jeg gir meg ikke med det. Jeg skal prøve å gjøre det samme igjen, jeg må gjøre det hele veien, sa Ezinne Okparaebo til VG i pressesonen under VM-stadions tribuner etter innledende heat søndag.

Norges raskeste kvinne og finalehåp på 100 meter senket sin årsbestetid 11,19 fra NM i Haugesund - i medvind - for tre uker siden med syv hundredeler til 11,12 sekunder. Vindmåleren i Beijings OL-stadion fra 2008 viste minus 1,2 sekundmeter. Det vil si sjenerende motvind for en sprinter i verdensklasse.

– Vi har truffet med formen. Dette er bedre enn London, sa Okparaebo.

Hun refererer til OL for tre år siden. Da stormet hun inn til norsk rekord 11,10 i semifinalen og var ytterst nær ved å gå til finalen.

For å gå til VM-finalen her i Beijing mandag ettermiddag klokken 15.35, må hun imdlertid senke den tiden betraktelig i tredje semifinaleheat cirka klokken 13.50.

– For å gå til finalen må hun løpe på 11 blank. Det har hun inne, med det hun viste i dag, sa friidrettsforbundets sportssjef, Ronny Nilsen, søndag.

VG-KOMMENTAR: Mer surr

Perser under 11 blank

Men en nærmere kikk på Ezinnes semifinaleheat, det tredje og siste, gir beskjed om at hun må sprenge «11-grensen». Hun har svakest årsbeste og personlig rekord av alle ni som stiller til start.

Nærmest Ezinne, for å si det slik, er Sør-Afrikas Carina Horn (26) og Bulgarias EM-gullvinner fra 2012, Ivet Lalova-Collio (31). Horns årsbeste og personlige rekord er 11,06, mens Lalovas pers (fra gamledager) er 10,77, årsbeste 11,09.

PYNTET FOR GULL: Jamaicas Shelly-Ann Fraser-Pryce er klar favoritt til å vinne 100-meteren - i så fall hennes tredje VM-gull i øvelsen - i Beijings Fugleredet i ettermiddag. Foto:Wang Zhao,Afp

De fem andre kan stort sett vise til årsbeste og personlige rekorder godt under 11 blank. Nederlands EM-gullvinner fra i fjor, Dafne Schippers (23), løp fortere enn noen europeisk kvinne har gjort på 11 år da hun for en måned siden løp på 10,92 i London.

«Norgesvenn» Murielle Ahourés personlige rekord og årsbeste er 10,81. I det innledende heatet var Ahuoré fra Elfenbenskysten to hundredeler foran Okparaebo. Michelle-Lee Ahye fra Trinidad og Tobago presset seg under 11 blank i første runde søndag med 10,98.

Murielle Ahouré vant sølv på 100 og 200 meter i Moskva-VM 2013 - les mer om henne HER.

Tidenes raskeste

De to raskeste er direkte kvalifisert for finalen. I tillegg går de to - fra alle semifinaleheatene - som har best tider etter de totalt seks direktekvalifiserte til finalen.

Favorittene, Jamaicas tittelforsvarer Shelly-Ann Fraser-Pryce og USAs Tori Bowie, starter i semifianleheatene én og to. I innledende heat løp begge på 10,88. Ingen har noen gang løpt en raskere første runde i VM.

Marion Jones var nede på 10,76 i andre runde en gang, dengang 100-meteren ble avgjort over fire omganger, inkludert finalen, mot nåværende tre. Det spørs imidlertid om ikke den er slettet fra statistikkene, i likhet med de fleste andre resulatene til juksemakeren Jones.

- Dette er mitt første store mesterskap, og jeg var veldig nervøs da jeg kom inn på banen. Jeg klarte nesten ikke å spise før jeg skulle løpe og måtte tvinge i meg noe mat. Men for første gang i år føler jeg at jeg er i skikkelig god form, sier Tori Bowie (24).

Utestengt for doping

KLAR TIL FINALEKAMP: Ezinne Okparebo (27) løp 100-meteren i OL for syv år siden. Nå er hun klar for semifinalen i VM samme sted. Hennes heat starter cirka 13.50 mandag ettermiddag. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Amerikaneren må antakelig senke sin personlige rekord 10,80 med nesten to tideler for å hindre Fraser-Pryce fra å vinne sitt tredje VM-gull på 100 meter. I likhet med landsmann Usain Bolt (29) vant hun i Berlin 2009 og Moskva 2013.

Bolt tyvstartet i 2011-finalen i Daegu og ble diskvalifisert. Jamaicas Yohan Blake vant VM-gullet på 9,92. Shelly-Ann Fraser-Pryce ble nummer fire i Daegu. I 2010 testet hun positivt på et smerestillende middel og ble suspendert seks måneder for brudd på dopingreglene.

PS! Verdensrekorden på 100 meter er 10,49 sekunder. Den ble satt av avdøde Florence Griffith-Joyner i 1988 og regnes som uslåelig.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder