Treneren: * Har ekstrem lyst til å lykkes * Kan snart begynne å kaste

ØDELAGT SESONG: Andreas Thorkildsen (32) fikk sesongen helt ødelagt. Her foran Bislett Games i juni, der han endte desidert sist med et par kast rundt 72 meter. Etter en hofteopreasjon for syv uker siden, er målet til Norges dobbelte OL og EM-gullvinner Rio-OL 2016. Foto:Anette Karlsen,NTB scanpix

Operert Thorkildsen: Trener to ganger daglig

Andreas Thorkildsen (32) måtte bruke krykker i fire uker etter hofteoperasjonen, men trener allerede nå to ganger hver dag.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fem år gammel

- Det var ikke nødvendig for ham å gjennomgå operasjonen med tanke på å fungere på vanlig vis. Men han håper at han denne vinteren kan kalle seg spydkaster igjen, istedenfor pasient. Jeg kan ikke tenke meg noe annet enn at han har ekstrem lyst til å lykkes, sier Åsmund Martinsen (42) til VG.

NY NEDTUR: Andreas Thorkildsen endte på 6. plass i London-OL 2012 og 7. plass i friidretts-VM i fjor høst (bildet). Han droppet EM i Zürich i sommer. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

- Han virker veldig bestemt på at dette skal gå bra, tilføyer Andreas Thorkildsens mangeårige trener.

Operert i august

Senest i dag fulgte han opp Norges dobbelte OL-gullvinner i spyd på Olympiatoppens toppidrettssenter, der Thorkildsen nå gjennmfører to økter hver dag - med start klokken 08.30.

Andreas Thorkildsen bestemte seg i sommer først for å droppe friidretts-EM i Zürich, før han i slutten av august meddelte at han ville legge seg under kniven.

Meniskskaden i hoften, som antakelig har plaget ham siden han måtte bryte EM-finalen i 2012, ble operert for syv uker siden.

Legene mente i forbindelse med operasjonen at han ville ha behov for seks til ni måneder restitusjon.

Starter som vanlig

– Det ligger i sakens natur at jeg har forsonet meg med at det neppe blir mye spydkasting neste sesong, men jeg er innstilt på, og motivert for, å gjøre den jobben som er nødvendig for å komme tilbake skadefri i OL-sesongen 2016, uttalte han i en pressemelding 26. august.

Mye tyder på at det ikke var tomprat eller spill for galleriet.

- Han begynte igjen fire dager etter operasjonen. Han må føle seg frem, men fra 1. november er det «på'n igjen». Tilnærmet likt slik vi alltid har innledet sesongoppkjøringen, bare med noe redusert kvalitet, forteller Åsmund Martinsen.

Oslo 20130410. Spydkasteren Andreas Thorkildsen og treneren Åsmund Martinsen ser frem mot sesongåpningen i Doha om en måned med spent forventning. Forrige uke trente han innendørs i Vallhall i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Andreas Thorkildsen måtte bruke krykker i fire uker etter inngrepet i hoften. Det hindret ham imidlertid ikke i å sykle, gå på elipsemaskin og «trene» med slynger under oppsyn av fysioterapeut Håvard Moksnes.

Turntrening

Åsmund Martinsen har laget et treningsprogram for overkroppstyrke som han følger under økt nummer to, oftest etter lunsj fra klokken 14.00.

- Det er litt «i det blå» hva legene legger i restitusjon seks til ni måneder. Vi får ta det skritt for skritt. Men vi har pratet om at han så smått kan begynne med turntrening, og at vi fra 1. november kan gå i gang med kasttrening slik vi pleier - med roligere progresjon, sier Åsmund Martinsen.

Thorkildsen fikk så å si spolert hele konkurransesesongen 2014. De to har ikke snakket om eventuell konkurransedeltakelse neste år.

Lite smerter

Heller ikke om Thorkildsen tradisjonen tro vil dra på treningsleir i USA eller Sør-Afrika over nyttår.

- Må du holde ham igjen?

- Nei, jeg synes han har vært veldig flink. Men han har hatt lite smerter. Det kan være en utfordring med tanke på hvor «grensen» (for økt belastning) går, svarer Åsmund Martinsen.

Les også

 1. Thorkildsen: Spretten tilbake i bena

  Andreas Thorkildsen (32) er kvitt «følingen» i bena og stive akillessener.
 2. Sesongen over for Thorkildsen: - Det er ingen annen utvei

  En hofteskade gjør at sesongen allerede er over for Andreas Thorkildsen (32).
 3. Thorkildsen må vente tre uker på svar

  Andreas Thorkildsen (32) er blitt undersøkt kontinuerlig…
 4. Thorkildsen vil ikke røpe svar på utredning

  Andreas Thorkildsen (32) vil ikke røpe resultatet av «utredningen» han har vært gjennom.
 5. Thorkildsen: Ville ikke ha ny nedtur

  TALLINN (VG) Andreas Thorkildsen (32) er ikke skadet og egentlig kontraktforpliktet til å kaste i lag-EM for Norge – men…

Mer om

 1. Friidretts-EM

Flere artikler

 1. Thorkildsen legger opp: – Det har vært en morsom reise

 2. Thorkildsen gir opp årets sesong

 3. Thorkildsen kommer til OL - som TV2-ekspert

 4. Zelezny til VG: – Ingen stor overraskelse

 5. Andreas Thorkildsen nedgradert

 6. Thorkildsen forklarer skjegget som overrasket alle: – Latskap

Fra andre aviser

 1. Thorkildsen trener for full maskin

  Fædrelandsvennen
 2. Andreas Thorkildsen har null inntekter

  Bergens Tidende
 3. Andreas Thorkildsen til OL som TV 2-ekspert

  Bergens Tidende
 4. Thorkildsen legger opp: - Takk til alle som har hjulpet meg

  Bergens Tidende
 5. Thorkildsen legger opp: - Takk til alle som har hjulpet meg

  Aftenposten
 6. Skademareritt for Thorkildsen - kan være ute i ni måneder

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder