I SØKELYSET: Justin Gatlin (33) vant OL-gull på 100 meter i Athen 2004 og VM året etter i Helsinki. Han ble dopingtatt i 2006. Han kan vinne den i Bejing-VM om to uker. Nå er dopingprøver fra 10 år tilbake analysert på nytt. Foto:Helge Mikalsen,VG

- Mange dop-juksere vil bli avslørt og fratatt medaljene

IAAF: - Vi har aldri nektet for at det er et dopingproblem i friidretten

Et betydelig antall store navn i internasjonal friidrett vil bli avslørt som blodjuksere og fratatt sine medaljer for brudd på dopingreglene kommende uke.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det hevder den britiske avisen Daily Mail/Mail on Sunday.

Russiske Tatjana Tomasjova er angivelig en av mange friidrettsutøvere som nå kommer til å få sitt navn klebet til «doping». Det skal være snakk om utøvere og saker så langt tilbake i tid som 2005.

FO GODT TIL...: Russlands Tatjana Tomasjova vant VM-gull på 1500 m i Helsinki (bildet) for 10 år siden. Foto:Anja Niedringhaus,AP

Tosmasjova vant VM-gull på 1500 meter i 2003 og 2005. I 2004 vant hun OL-sølvmedalje bak Storbritannias Kelly Holmes i Athen. En rekke andre kvinnelige russiske mellom og langdistanseløpere, noen allerede tatt for dopingjuks, nevnes også ved navn.

Nye analysemetoder

I 2005 vant Justin Gatlin VM-gull på 100 og 200 meter i Helsinki. Men han ble ikke fratatt medaljene da han ble tatt for doping åtte måneder senere. Nå frykter mange at Gatlin - som er utestengt for doping to ganger - kan slå Usain Bolt på begge distansen i friidretts-VM i Beijing 22.-30. august.

Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) talsmann, Nick Davies, bekrefter at IAAF i forrige måned ba om å få analysert dopingprøver fra friidretts-VM 2005. Denne gangen med det siste og mest moderne analyseapparat som er tilgjengelig.

Foreldelsesfristen i dopingsaker er nylig utvidet fra åtte til ti år. Det innebærer at et brudd på dopingreglene i VM i Helsinki i 2005 kan straffes med utestengelse.

- Resultatene fra de nye analysene vil bli offentliggjort umiddelbart og vil, hvis nødvendig, medføre at IAAFs historiebøker blir omskrevet enda en gang, sier Nick Davies til Daily Mail.

Usain Bolt: - Lurt av Tyson Gay

12 000 blodprøver

Avsløringene skal være et slags svar fra det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) på anklagene om at de skal ha holdt tilbake blodprøver over en periode på 11 år - fra 2001 til 2012.

Det ble indirekte hevdet i en TV-dokumentar laget av tyske ARD/WDR og britiske The Sunday Times. Den ble første gang vist for en uke siden. ARD og The Times har fått tak i en database tilhørende IAAF som skal inneholde over 12 000 blodprøver fra 5000 utøvere.

Over 800 utøvere, en av syv, skal ha avgitt «mistenkelige» prøver. De samme utøverne skal ha vunnet 140 medaljer, hvor av 55 gullmedaljer i VM og OL.

IAAF tilbakeviste umiddelbart, på det sterkeste, at de skal ha forsøkt å dekke over juks, og at det er relevant å tolke blodprøvene på den måten ARD/WDR og Sunday Times har gjort.

Les mer: IAAF hardt ut mot naive dopingeksperter

Men nå kommer det internasjonale friidrettsforbundet kraftig på banen, ifølge Daily Mail. Det skjer bare to uker før friidretts-VM starter i Bejing 22. august.

60 utøvere tatt

- Det fins ikke noe perfekt system for å ta dopingjukserne. Men IAAF har gått i bresjen for dopingtesting i mange år, hevder IAAF-talsmann Nick Davies.

NY PRESIDENT: Sergej Bubka eller Sebastian Coe blir ny IAAF-president 19. augst i Beijing, før friidretts-VM 22. til 30. august. Foto:Bertrand Guayanne-christine Poujoulat,Afp

I OL-byen fra 2008 skal også IAAF velge ny president etter senegaleseren Lamine Diack. Valget står mellom Sebastian Coe og Sergej Bubka.

IAAF avviser ikke Daily Mails opplysninger når det gjelder den forestående gigantavsløringen. Snarere tvert imot. For to dager siden opplyste IAAF at 60 utøvere, som til sammen har vunnet 140 medaljer internasjonalt, har blitt tatt for doping på grunn av irregulære blodpass.

Sebastian Coe: - Krigserklæring

- Vi har aldri nektet for at det er et dopingproblem i friidretten. Det er det. Som det er det i andre idretter. Men vi i friidretten tar tak i problemet. IAAF ønsker å bli kvitt all doping i idretten og ønsker en bred debatt velkommen, sier Nick Davies i IAAF.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder