SEIRET I SUPERDUELLEN: Sebastian Coe kjempet mot Sergej Bubka om å bli ny IAAF-president. Den duellen gikk han seirende ut av. Foto:Stephen Hindley,Ap

Friidrettslegenden Coe vant presidentkampeni IAAF

Friidrettslegenden Sebastian Coe ble onsdag valgt som ny president i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Den tidligere mellomdistanseløperen slo ukrainske Sergej Bubka i den avgjørende avstemningen. Coe fikk 115 stemmer, mens Bubka måtte nøye seg med 92.

58 år gamle Coe overtar presidentvervet etter senegalesiske Lamine Diack, som har sittet i sjefsstolen i 16 år.

– De fleste i dette rommet vil konkludere med at fødselen til barna våre er det største øyeblikket i livet, men å få muligheten til å jobbe med alle dere og forme framtiden til idretten vår, er den nest største og mest betydningsfulle hendelsen i mitt liv, sa friidrettslegenden etter at avstemningen i Beijing var unnagjort.

Les også: IAAF holdt igjen rapport som avslørte dopingbruk

Lang valgkamp

Videre tilføyde mannen som satte åtte utendørs verdensrekorder på mellomdistanse mellom 1979 og 1981 at han ser fram til å bli kjent med kona på ny etter å ha drevet en intensiv valgkamp i flere måneder.

– Jeg skal møte henne på utsiden av denne salen med et foto av meg selv, sånn at hun husker hvordan jeg ser ut, smilte den ferske presidenten.

Avtroppende president Diack applauderte valget av Coe.

– Sporten vår er nå i trygge hender. Den gråhårede generasjonen har gjort det den kan, nå overtar den generasjonen som fortsatt har svart hår, sa 82-åringen humoristisk.

Dopingkamp

Coe, som er valgt for fire år, overtar taktpinnen i en tid der friidretten preges av en alvorlig dopingdebatt. Påstander om at profilerte medaljevinnere fra mesterskap på 2000-tallet skal ha hatt mistenkelige blodverdier har den siste tiden preget overskriftene.

28 utøvere som konkurrerte i perioden 2005 til 2008 kan sågar bli avslørt som juksere etter at dopingprøvene de avla i samme periode testes på nytt. Nå blir det Coes jobb å rydde opp og å gjenopprette friidrettens ry.

Briten har i de siste månedenes presidentkamp tatt til orde for at Det internasjonale friidrettsforbundet bør opprette sitt eget uavhengige antidopingbyrå.

Coe, som tok OL-gull på 1500 meter både i 1980 og 1984, har etter sin aktive karriere slått seg opp som idrettspolitiker. I 2012 var han sjef for OL i London.

Les også

Mer om

 1. Friidrett

Flere artikler

 1. Dopinganklagene: Coe og Bubka lover å rydde opp –
  men Ukraina er mistenkelig

 2. - Mange dop-juksere vil bli avslørt og fratatt medaljene

 3. Hevder IAAF-toppene må ha visst om dopingproblemene

 4. BBC: Planla å utsette avsløring av russisk doping

 5. IAAF skal ha bedt Putin om hjelp i dopingsak: – Han var i en vanskelig situasjon
  som bare kunne løses av president Putin

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder