GRANSKET RUSSISK FRIIDRETT: Advokat Richard McLaren, tidligere WADA-president Dick Pound og Guenter Younger, leder for en spesialavdeling i politiet i Sveits, under presentasjonen av WADA-rapporten om mulig dopingbruk i russisk friidrett i Genève i går. Innfelt bilde av journalist Hajo Seppelt. Foto: , AFP / GETTY IMAGES

Journalisten bak dopingavsløringene: Seppelt til VG: - Jukset må få konsekvenser

Den tyske journalisten Hajo Seppelt la grunnlaget for doping-jordskjelvet som i går rystet idrettsverden. – Russland må utestenges, sier han til VG.

 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fire år gammel

Det var hans dokumentar på den tyske TV-kanalen ARD i fjor som gjorde at WADA satte ned en kommisjon til å granske forholdene i russisk idrett.

Rapporten deres bekrefter Seppelts avsløringer: En pill råtten idrettsnasjon der du kan kjøpe deg fra en positiv dopingprøve og der selv etterretningstjenesten er involvert i den systematiske dopingen.

WADA: Russisk sportsminister beordret manipulering av dopingprøver

– Hvis IAAF skal ha noen form for troverdighet, må de handle nå. Men jeg er ikke så sikker på at de kommer til å gjøre det, sier Seppelt på telefonen fra Tyskland.

– Hvorfor er det så viktig at Russland utestenges?

– Fordi de må ha et reelt press mot dem som jukser. Det må få konsekvenser.

Kaggestad enig: - Hele nasjoner må utestenges fra OL og VM

– To varslere

LAGET DOKUMENTAR OM DOPING: Journalist Hajo Seppelt. Foto: , GETTY IMAGES

Den tyske journalisten har fått en rekke utmerkelser for sine mange dokumentarer om doping. I går fikk han ros fra kommisjonslederen Dick Pound på pressekonferansen. Akkurat det er han ikke så opptatt.

– Jeg gjør ikke dette for å få ros, sier han.

– Hvem har æren for at du klarte å avsløre dette?

– Uten ekteparet Stepanov hadde ikke dette vært mulig. Deres bidrag var viktigere enn noen dopingtest. Med to så viktige varslere var det mulig å gjøre en slik dokumentar.

Julia Stepanova var en profilert 800 meter-løper som selv ble tatt i doping og utestengt i 2013, mens mannen Vitalij jobbet for det russiske antidopingbyrået Rusada.

– Var det farlig for dem å stå frem?

– Hvor farlig vet vi ikke. De forlot Russland før programmet ble sendt og befinner seg nå på et hemmelig sted der de forhåpentligvis er trygge.

Les også: Friidrettspresident Coe krever russisk svar innen ukeslutt

WADA-kommisjonen

Rapporten fra den tre mann store WADA-kommisjonen var på mange måter en bekreftelse på det som kom fram i ARD-dokumentaren, men inneholdt også nye momenter. Her er noen av hovedpunktene i rapporten:

■ Ifølge rapporten ble London-OL delvis sabotert av at russiske utøvere fikk lov til å konkurrere til tross for at de var tatt i brudd på dopingreglene.

■ Direktøren for det russisk dopinglaboratoriet kastet 1417 dopingprøver for å skjule sine spor for etterforskerne.

■ WADA-kommisjonen mener Moskva-laboratoriet bør fratas sin WADA-godkjenning.

■ Russlands etterretningstjeneste FSB beskyldes for å ha infiltrert dopinglaboratoriet i Sotsji-OL i 2014 og overvåket antidopingarbeidet under lekene.

■ Kommisjonen foreslår at Russland utestenges fra friidretten inntil landet har ryddet opp.

FRIIDRETSSPRESIDENT: Sebastian Coe Foto: Greg Baker , Afp

■ Kommisjonen anbefaler at fem russiske mellomdistanseløpere og fem trenere/ledere blir utestengt på livstid. To av utøverne er gullvinner Maria Savinova-Farnosova og bronsevinner Jekaterina Poistogova fra 800-meteren i London-OL.

Kommentar: Russisk rulett med idrettens troverdighet

Sebastian Coe, den nye presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), gir russerne frist ut denne uken til å svare på de alvorlige dopingbeskyldningene.

WADA-granskerne fastslår at Russlands sportsminister Vitalij Mutko – som er nær til president Vladimir Putin - må ha kjent til jukset og utpressingen. Hans pressetalskvinne sier til VG at de vil komme med nærmere reaksjoner tirsdag.

Spørsmål og svar om WADA-rapporten om russisk friidrett

WADA la i går frem en 323 siders dokument etter en 11 måneders gransking av mulig doping i russisk friidrett.

■ Hva fant granskingen ut?

Rapporten forteller om det de oppfatter som systematisk juks og økonomisk korrupsjon. WADA-president Dick Pound omtaler det hele som «statsstøttet». Ifølge rapporten fikk utøvere hjelp til å bruke dopingpreparater og unngå å bli oppdaget. Rapporten sier også at Russlands sportsdepartement hadde innflytelse på det WADA-akkrediterte laboratoriet og gitt ordre om at utøveres prøver skulle manipuleres. Et annet hemmelig laboratorium i Moskva skal ha testet blod- og urinprøver på forhånd for å skaffe rene tester til WADA-systemet. Utøverne skal også ha gått falske identiteter på utenlandsturer for å unngå mulig testing.

■ Hvem hadde ansvaret?

Ifølge rapporten skal blant annet Valentin Balakhnichev – mannen som i en årrekke har vært leder i det russiske friidrettsforbundet og IAAF-medlem – ha vært ansvarlig. Han var også innblandet da maratonløper Liliya Shobukhova skal ha betalt flere hundre tusen dollar for å unngå utestengelse foran London-OL. Rapporten melder også at Moskva-laboratoriesjef Grigory Rodchenkov skal ha vært en hjelper og bidragsyter for dopingaktiviteter. Han skal ifølge WADA ha ødelagt nøkkelbeviser ved å beordre at 1417 prøver ble destruert i desember i fjor.

■ Hva med sportsminister Vitaly Mutko?

Den russiske topplederen har lenge vært blant president Vladimir Putins allierte. Han ble medlem av FIFAs styre i 2009 før Russland fikk VM i 2018. Dick Pound har uttrykt sin bekymring for sportsministerens rolle i en slik utstrakt dopingkonspirasjon. – Det er ikke mulig for ham ikke å ha visst om dette. Og dersom han visste om det, medvirket han, sier WADA-presidenten.

■ Hvordan ble skandalen kjent?

Den tyske TV-stasjonen ARD viste en dokumentar i desember i fjor med bevis fra utøvere og antidoping-ansatte som snakket ut. WADA oppnevnte i etterkant et panel på tre medlemmer ledet av IOC-veteran Pound. Han roste dokumentskaperen Hajo Seppelt for «et bra stykke gravende journalistikk».

■ Er problemet større enn Russland og friidrett?

Ifølge rapporten er svaret ja. Men kommisjonen gjør det klart at Russland ikke er den eneste nasjonen, eller friidrett den eneste sporten, som har problemer med systematisk doping.

■ Kommer Russland til å stille friidrettstropp under OL i 2016?

Kanskje, men trolig kun om landets idrettsledere foretar endringer. Den uavhengige granskingen ber IAAF å suspendere Russland fra alle konkurranser ni måneder før OL i Rio de Janeiro. Bare dersom det russiske friidrettsforbundet oppfyller WADAs krav bør de få delta. – Det er mange personer som «må gå planken» før det kan skje, sier WADA-president Dick Pound.

Kilde: AP

Les også

 1. Jelena Välbe: Kaller anklager om doping «latterlige»

  Skipresident Jelena Välbe mener dopinganklagene er et politisk spill mot Russland.
 2. VGs sportssjef kommenterer: Russisk rulett med idrettens troverdighet

  Hvis alt som har kommet frem om russisk doping i dag er…
 3. Besseberg frykter russisk juks også i skiskyttersporten

  Presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet, Anders Besseberg, blir ikke overrasket om også skiskyttere knyttes…
 4. Coe krever russisk svar innen ukeslutt

  Sebastian Coe, presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), gir russerne frist ut denne uken til å svare…
 5. WADA: Russisk sportsminister beordret manipulering av dopingprøver

  WADA-kommisjonen hevder at den russiske sportsministeren må ha visst om manipulasjonen av dopingprøver.
 6. Hevder russisk politi deltok i dopingregime

  Den uavhengige granskningen av russisk friidrett endte med  sjokkerende avsløringer mandag ettermiddag.
 7. Fire norske forskere ute med ny rapport: Hevder Tysse ble offer for dopslurv

  Halvannen uke før en stor dopinghøring i Italia hevder norske forskere at Erik Tysse (34) ble offer for slurv og feil…
 8. IAAF holdt igjen rapport som avslørte dopingbruk

  Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) holder tilbake en undersøkelse gjort blant toppidrettsutøvere i friidrett…

Mer om

 1. Friidrett
 2. Doping

Flere artikler

 1. Hevder russisk politi deltok i dopingregime

 2. Hevder IAAF-toppene må ha visst om dopingproblemene

 3. «Versting-trener» om dopingvarsler: – Jeg nektet å gifte meg med henne

 4. Russisk sportsminister rasende: Politisk utestengning

 5. Northug om den russiske dopingskandalen: – Det er skremmende

Fra andre aviser

 1. WADA utelukker ikke at Russland utestenges fra OL

  Fædrelandsvennen
 2. Aftenposten mener: Riktig utestengelse av det russiske friidrettsforbundet

  Aftenposten
 3. Anerkjent dopingjournalist nektes innreise til Russland: – De mener at kritikere er fiender

  Aftenposten
 4. Anerkjent dopingjournalist nektes innreise til Russland: – De mener at kritikere er fiender

  Fædrelandsvennen
 5. Russisk minister støtter ødeleggelsen av 1417 dopingprøver

  Bergens Tidende
 6. Varsler nytt dopingsjokk

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder