Blodverdiene viste bruk av EPO – Schwazer ringte forbundslegen

GIKK I FELLA: Italias Alex Schwazer under pressekonferansen der OL-gullvinneren innrømmet EPO-juks rett før London-OL 2012. Under en rettslig høring i Bolzano fortalte han onsdag at langt flere enn han selv visste om juksingen. Foto: Othmar Seehauser , Ap

Dopet OL-gullvinner: Friidrettslegene visste om det

OL-gullvinner Alex Schwazer (30) hevder under en høring i Italia at det italienske friidrettsforbundets lege var klar over at han begynte å dope seg lenge før London-OL – uten å gjøre noe med det.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

– Allerede våren 2012 var FIDAL (det italienske friidrettsforbundet) klar over at jeg hadde prøvd EPO (utholdenhetsdop). Men ingen stoppet meg, sier kappgjenger Alex Schwazer.

Gullvinneren fra OL i Beijing i 2008 innrømmet skyld i en rettslig høring som startet i Bolzano onsdag.

– Jeg er ansvarlig for å ha dopet meg. Men hvis jeg hadde blitt kalt inn til Acquacetosa (friidrettsforbundets kontor i Italia, red.anm.), ville jeg ikke fått problemer, sier Schwazer.

HJALP KJÆRESTEN: Tidligere VM-gullvinner i kunstløp, Carolina Kostner (i midten), sammen med sin advokat, Giovanni Fontana, etter en dopinghøring i januar i år. Hun ble utestengt 16 måneder og bøtelagt for å ha løyet om kjæresten Alex Schwazer. Foto: Andrew Medichini , Ap

Han mener åpenbart at flere enn han – det vil si ledere i Italias friidrettsforbund – burde få svi for hans brudd på dopingreglene.

Legene visste

BAKGRUNN: Hevder Tysse ble offer for dopslurv

Han hevder at de italienske friidrettslederne, med forbundets leger Giuseppe Fischetto og Pierluigi Fiorella i spissen, «visste om» hans unormale blodverdier – og årsaken til at de ikke var som de skulle være.

Fischetto og Fiorella står anklaget under høringen i Bolzano for dopingjuks etter en razzia foretatt av italiensk politi sommeren 2013.

– Jeg ville se effekten av det før OL. Da jeg så resultatene fra blodprøvene for mitt biologiske pass på WADAs (det internasjonale antidopingbyrået) hjemmeside, ble jeg redd. Slike verdier kunne man ikke må uten EPO. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre og ringte lege Fiorella, forteller Alex Schwazer.

Vant da Tysse ble tatt

Schwazer hevder at han først fortalte ham om dopingen over telefon og deretter under et møte i Parma. Schwazer opplyste også under høringen onsdag at Fiorella har vært legen hans «i mange år».

– Han advarte meg mot konsekvensene for meg og mine nærmeste. Jeg lovte å slutte, men valgte likevel å fortsette, sier Alex Schwazer.

Det er Italias olympiske komité, CONI, som har kalt inn Alex Schwazer som vitne til høringen i byen i Nord-Italia. Han ble diskvalifisert foran London-OL etter å ha avgitt positiv dopingprøve og gråtkvalt innrømmet bruk av det forbudte middelet EPO.

Schwazer vant OL-gull på 50 kilometer i Beijing-OL og EM-gull i Barcelona 2010 på 20 kilometer. Han vant også konkurransen der Erik Tysse avla positiv prøve på utholdenhetsdopet CERA 1. mai 2010.

I kjølvannet av det uttalte Schwazer til VG at han var skuffet over Norges kappgjenger og – inntil da – EM-gullhåp for fem år siden.

LES OGSÅ: – Veldig, veldig skuffet over min venn

Kunstløpkjæresten straffet

KLAR FOR RIO-OL: Alex Schwazer vant OL-gull i kappgang på 50 kilometer i Beijing. Etter tre og et halvt års utestengelse er han klar for Rio-OL høsten 2016. Foto: Fabrice Coffrini , Afp

Schwazer ble utestengt tre og et halvt år av CONI.

Han var på det tidspunkt kjæreste med Italias kunstløpdronning Carolina Kostner. Hun innrømmet senere å ha løyet, for å skjule Schwazers dopingbruk, overfor dopingjegere fra verdens antidopingbyrå WADA.

Kostner, som la opp etter å ha vunnet OL-bronse i Sotsji for snart to år siden, ble i januar i år dømt til utestengelse fra konkurranser i 16 måneder og bøtelagt med 8600 kroner for sin «rolle» i Schwazer-saken.

Schwazer kan imidlertid delta i Rio-OL neste år, hvis han kvalifiserer seg. Mye tyder på at han akter å gjøre det. Under høringen i Bolzano virker det som om han vil legge alle kortene på bordet, og saken bak seg.

– Jeg hadde tunnelsyn, jeg ville konkurrere på like vilkår med russerne, sier Alex Schwazer – som kjøpte sin første dose EPO i Tyrkia.

Les også

 1. Hevder doping-lab truer Tysse-forsvarere

  Sjefen for verdens ledende dop-laboratorier anklages for å ha truet annonsører i et vitenskapsmagasin hvor norske…
 2. Styrte Tysse-saken - antidopingsjef fengslet

  Erik Tysses dopingsak ble behandlet av antidopingsjefen som fransk politi har varetektsfengslet og nå vil sikte for…
 3. Fire norske forskere ute med ny rapport: Hevder Tysse ble offer for dopslurv

  Halvannen uke før en stor dopinghøring i Italia hevder norske forskere at Erik Tysse (34) ble offer for slurv og feil…
 4. Vil ha åtte år utestengelse for doping

  BEIJING (VG) Svein Arne Hansen, president i det europeiske friidrettsforbundet, vil gå inn for å utestenge dopingtatte i…

Mer om

 1. Doping

Flere artikler

 1. Tysse fortsetter kampen for å bli renvasket

 2. Utestengte russere satser på rettslig fasttrack til Rio-OL

 3. OL-gullvinner har fått beskjed om positiv dopingtest

 4. Skyldte på bikini-linjen: Utestengt to år for «Johaug-dopet»

 5. Særnorsk krav: Ezinne er ikke OL-klar

Fra andre aviser

 1. Treneren tipset om «blod tykt som marmelade» da Tysse ble tatt

  Aftenposten
 2. Når juksejegerne selv jukser

  Aftenposten
 3. Nå krever Norge å få all hemmelig Tysse-info lagt på bordet

  Aftenposten
 4. Var han dopet eller ikke?

  Aftenposten
 5. Nå krever Norge å få all hemmelig Tysse-info lagt på bordet

  Bergens Tidende
 6. Var han dopet eller ikke?

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder