SPØRSMÅLSTEGN: Karsten Warholm kan bli første nordmann til å forsvare sin VM-tittel i friidrett. Abderrahman Samba fra vertsnasjonen Qatar kan hindre ham. Samba slo Warholm i alle innbyrdes oppgjør i fjor. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Warholm-ekspertenes advarsel: – Dumt å dømme ut Samba

DOHA (VG) Karsten Warholms trener Leif Olav Alnes og hans lagkamerat Amalie Iuel retter en advarsel til dem som måtte tro at hans overmann i hele fjor – hjemmefavoritten Abderrahman Samba (24) – er ute av dansen i kampen om VM-gullet mandag kveld.

 • Øystein Jarlsbo
 • Bjørn S. Delebekk (foto)
 • Sindre Øgar

– Jeg tror mange dømmer ham ut. Det tror jeg er litt dumt, sier Leif Olav Alnes (62).

Karsten Warholms suksesstrener er enig i at Qatars gullhåp ikke virket tipp topp i innledende heat og sitt semifinaleheat lørdag. Samba fikk svakeste tid (48,72) av alle åtte finalistene i det siste løpet, mens Norges regjerende mester jogget inn til bedre tid (48,28) enn da han vant sitt første VM-gull på 400 meter hekk i London for to år siden (48,35).

– Det så ut til at Samba fikk en dårlig start, men kom mot slutten?

– Det er slik han løper. Jeg ser det slik at de innledende rundene er for å komme til finalen, svarer Leif Olav Alnes.

Karsten Warholms lag- og treningskamerat Amalie Iuel (25) starter sin VM-konkurranse med innledende heat på 400 meter hekk tirsdag. Hun tror tidligere europamester Yasmani Copello og USAs T.J Holmes vil være lengst unna medaljekampen i finalen, som holder høyere nivå enn noensinne.

– Mange rynker på nesen av Samba?

– Han så ikke kjempebra ut i forsøket (kvalifiseringsheatet), men bedre i semifinalen. Man vet aldri hvor man har ham. Det kan hende han får ut et eller annet sykt i finalen, svarer Amalie Iuel.

Hun setter imidlertid pengene sine på Karsten Warholm. Hun tror han kan sjokkere. Hun er ikke fremmed for at lagkameraten kan settet verdensrekord. Det er 14/100 ned til den (46,78) fra «persen» og europarekorden han satte i Zürich for en måned siden, da han slo Rai Benjamin med seks hundredeler.

– Jeg tror det kan bli en vill finale, sier Amalie Iuel.

Leif Olav Alnes mener semifinalene ikke bød på store overraskelser, at det kan bli veldig tett i finalen; Rai Benjamin (22) «så bra ut», Karsten Warholm (23) det samme – med Samba er det «litt vanskelig å si».

Samba er en av fire som har løpt langhekken på under 47 sekunder. Men i motsetning til to av dem – Warholm og Rai Benjamin – er det «lenge» siden (46,98 den 30. juni i fjor).

– Han så noe rusten ut?

– Det kan se slik ut. Men klokken starter på null. Det er dumt å dømme ham ut, etter det ha gjorde i fjor, gjentar Leif Olav Alnes.

I 2018 slo Samba «vår mann» alle gangene de møttes. Denne sesongen har han vært skadet siden han åpnet den med 47,27 sekunder i Shanghais Diamond League-stevne 18. mai.

Leif Olav Alnes påpeker at Rai Benjamin er veldig, veldig hurtig. Amerikaneren har løpt 200 meter på 19,99. Ifølge et intervju med verdensrekordholder Kevin Young (46,78 i 1992) publisert på Det internasjonale friidrettsforbundets hjemmeside, bruker Benjamin bare 5,5 sekunder frem til første hekk.

Young (53) brukte 5,8 da han var best.

Karsten Warholm «skal grave dypt» i finalen: – I am a fucking viking!

Til VG etter semifinalen uttalte Rai Benjamin at han ikke er her for å ta andre eller tredjeplass. Han er her for å vinne gull.

Amalie Iuel tipper Benjamin på annenplass, Samba på tredje.

På spørsmål om det kan være en ulempe for Karsten Warholm at han ikke har holdt finaletakt – han har jogget og bremset – i to løp før gullkampen, svarer Iuel «nei», dette ordner han helt fint.

– Han har spart seg til finalen. Det tror jeg er smart. Han kommer i alle fall ikke til å spare på noe i finalen. Det kan jeg love, sier Leif Olav Alnes.

Som vanlig legger han inn forbeholdet «godt gjort er bedre enn godt sagt».

– Han vil gå ut som en sputnik?

– Det er nok en stor sjanse for at han gjør det han har trent på, svarer Leif Olav Alnes.

Warholm etter nytt duell-tap: Kan ta ham i VM neste år

Ps! Alnes mener Kyron McMaster (22) fra Jomfruøyene alltid er en farlig fyr. Han ble disket i semifinalen for å ha «herpet» hekken ganske kraftig, men fikk tilbake finaleplassen etter å ha anket avgjørelsen. McMaster har slått Warholm et par ganger i Diamond League.

Mer om

 1. Friidrett
 2. Karsten Warholm
 3. Amalie Iuel

Flere artikler

 1. Karsten Warholm «skal grave dypt» i finalen: - I am a fucking viking!

 2. Warholm brøt drømmegrensen: - Helt fantastisk

 3. Warholm hyller treneren etter ny supertid: – Han gir meg mye i livet

 4. Warholm «spaserte» til semifinalen på 400m hekk: - Han er mannen å slå

 5. Warholms gullrival tar VM-avgjørelse tre dager før start

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder