NÆRE KOLLEGER: Sportsminister Vitalij Mutko (t.v.) og president Vladimir Putin under et besøk til OL-anleggene i Sotsji oktober 2014. Foto: Aleksey Nikolskyi , Afp

WADA: Russisk sportsminister beordret manipulering av dopingprøver

Sportsministeren: Truer med å stoppe finansiering av antidoping

Putins talsmann: – WADA-rapporten ikke på dagsorden i Kreml

WADA-kommisjonen hevder at den russiske sportsministeren må ha visst om manipulasjonen av dopingprøver. Vitalij Mutko (56) er en nær alliert av president Vladimir Putin (63).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Samtidig sier Putins talsmann Dmitrij Peskov mandag ettermiddag at WADA-rapporten «ikke står på dagsorden i Kreml» og viser i stedet til nettopp sportsministeren.

Mutko sier at han selv ikke er nevnt i rapporten, og at det er «løgn» hvis de mener at regjeringen er involvert, skriver Russkaja Sluzjba Novostei.

Til nyhetsbyrået Interfax truer Vitalij Mutko med at det russiske sportsministeriet kan komme til å stoppe finansieringen av antidopingarbeidet.

LES OGSÅ: Kaggestad om dopingsjokket: Hele nasjoner må utestenges.

I det samme intervju hevder han at Russland blir forfulgt:

– Uansett hva vi gjør, så er det galt.

Mutko, som også er fotballpresident, styrer det aller meste i russisk idrett. Den Dick Pound-ledede granskingskommisjonen skriver at ifølge nyhetsbyrået AP, gjengitt av avisen Kommersant, at ministeren personlig skal ha beordret manipulering av et antall dopingprøver.

Guardian skriver at kommisjonen ikke har funnet skriftlige bevis for at regjeringen har vært involvert, men Pound sier at det «ikke var mulig» at Mutko ikke visste om det som skjedde.

LES OGSÅ: Hevder russisk sikkerhetspoliti deltok i dopingregime.

– Hvis han var klar over det, var han også delaktig i det, sier Pound ifølge Guardian.

Vitalij Mutko overtok som sportsminister i 2008, da han etterfulgte hockeylegenden Vjatsjeslav Fetisov.

Overfor kommisjonen har Mutko benektet beskyldningene om at han har visst noe om dopingmanipulasjonen.

– Bare anbefalinger

Sportsministeren har foreløpig ikke kommentert direkte det som har fremkommet i rapporten, derimot har han sagt hva han mener om trusselen om at russisk friidrett kan bli utestengt fra Rio-OL neste år.

– WADA-kommisjonen har ingen rett til å utestenge noen. Dette er bare anbefalinger, sier Mutko ifølge en rekke russiske medier.

LES OGSÅ: Russisk antidopingsjef til VG: – Vi er blant verdens beste.

Mutko er altså også fotballpresident og sitter i FIFA-styret, og ifølge RIA Novosti skal WADA-rapporten derfor også behandles i FIFAs etiske komité.

Det har foreløpig ikke kommet noen kommentar fra president Vladimir Putin på funnene i WADA-rapporten. Putin var selv hovedmannen bak at Russland fikk vinter-OL i fjor og la stor personlig prestisje i at arrangementet ble vellykket.

– Lei av dette emnet

De første reaksjonene fra aktivt hold er også kommet. WADA-kommisjonen anbefaler at OL-mester fra London, Maria Savinova-Farnosova, skal utestenges på livstid. Hennes trener, Vladimir Kazarin, mener at det som kommer frem, er løgn.

LES OGSÅ: WADA om russiske dopinganklager: Fryktelig sjokkerende.

– Hva er det å kommentere. Jeg er lei av dette emnet. Vi har bedt om å få lydfiler, men har ikke fått noe, sier han og viser til lydopptakene om løperstjernen som tidligere har fremkommet i en TV-dokumentar i Tyskland.

WADA-rapporten skriver at russiske utøvere ble tatt i doping, men at de positive prøvene ble skjult og at utøverne likevel kunne konkurrere.

EKSTERN LENKE: Les WADA-rapporten selv her.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder