Jakob Ingebrigtsen tok VM-bronse på 5000-meter: – Ubeskrivelig

Jakob Ingebrigtsen (17) fortsatte storformen i U20-VM med bronse på 5000-meter, europeisk rekord og en forbedring av bestenoteringen med over 15 sekunder.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det føles helt fantastisk å stå igjen med bronse, det henger ekstremt høyt. Å få resultater for den jobben jeg har gjort er ubeskrivelig, sier Ingebrigtsen til VG på telefon fra Finland.

Tiden ble 13.20,78, og det er ifølge Norges Friidrettsforbund europeisk U20-rekord. Det er også en forbedring av egen bestenotering på distansen på over 15 sekunder, fra 13.35,84.

– Det sier litt om løpet mitt og det føles ekstremt godt. Jeg gleder meg til fortsettelsen, for det vi gjør nå, funker, sier han.

Løpet i Tammerfors er hans aller første 5000-meter i konkurransesammenheng i år.

– Det blir egentlig det verste løpsopplegget for min del, siden afrikanerne kjører hardt fra start og da blir det tungt å ligge bak å jage. Jeg hadde håpet at de skulle åpne rolig, men sånn ble det ikke for min del, analyserer han.

PALLEN: To kenyanere og én nordmann - Jakob Ingebrigtsen (t.h.). Edward Zakayo (t.v.) vant foran landsmann Stanley Waithaka Mburu. Foto: Kalle Parkkinen / NTB scanpix

Varsler dobling

EM i friidrett går av stabelen i Berlin om under en måned. 17-årige Ingebrigtsen varsler at han ønsker å gå for både favorittdistansen 1500-meter og også 5000-meter - selv det ikke er bestemt om han skal melde seg på i sistnevnte.

– Heldigvis gjør tidspunktene at jeg kan gjøre begge.

les også

Sølv til Ingebrigtsen i U20-VM: – Trodde et øyeblikk han hadde gullet

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen var i ekstase etter løpet.

– Jeg er så stolt av at det sønnene mine som presterer på denne måten. Det Jakob gjør i dag er noe av det største jeg har opplevd at noen av guttene mine har levert, sier Ingebrigtsen senior til VG - og varsler at Jakob er medaljekandidat i alle distansene han stiller i i EM om en snau måned.

Han får støtte av Ståle Jan Frøynes, utviklingsansvarlig i Norges Friidrettsforbund, som mener det bare er tilfeldigheter som gjorde at det ikke ble gull, men er uansett fra seg av begeistring.

– Det er det mest fantastiske løpet, både taktisk og fysisk, jeg har sett av en nordmann siden Vebjørn Rodal tok OL-gull i 1996, sier han til VG, og kaller det en «enorm prestasjon».

– Det er stort å bli sammenlignet med Rodal og en av en de største idrettsprestasjonene i norsk friidrettshistorie, sier Ingebrigtsen junior om attesten.

– Fanastisk

I finalen lå 17 år gamle Ingebrigtsen tidlig et stykke bak i feltet, men spiste seg inn på den siste runden og forserte forbi tre stykker - og inn til bronse.

– Måten han gjorde det på, er bare helt fantastisk. Han lot afrikanerne gå i begynnelsen, og da han så at de slakket av, spiste han opp forspranget sakte, men sikkert. Det er bare tilfeldigheter at han ikke vinner, men bevare meg vel ... For et løp, sier Frøynes.

Dermed fulgte Jakob Ingebrigtsen opp VM-sølvet på 1500-meteren torsdag.

Edward Zakayo fra Kenya tok gull med tiden 13.20.57, foran landsmann Stanley Waithaka Mburu. Ingebrigtsen var eneste europeer blant de syv beste og slo forhåndsfavoritten Selemon Barega fra Etiopia, som har årets nest beste notering - i verden.

Også Simen Halle Haugen deltok i finalen. Han endte på ellevteplass med tiden 14.25.37.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder