IKKE MESTERSKAP: Usain Bolt (27) trapper ned på antall konkurranser i 2014, som er uten internasjonale mesterskap for hans del. Neste år er det VM i Beijing. Verdens raskeste mann dropper Bislett 11. juni og sesongdebuterer antakelig i tsjekkiske Ostrava en uke senere. Foto: PA

Usain Bolt starter ikke på Bislett

Usain Bolt (27) kommer ikke til Bislett for fjerde gang på rad. Stjernefikser Steinar Hoen håper verdens raskeste hvite mann og et bredere stjernegalleri kan erstatte tidenes største friidrettsutøver som trekkplaster 11. juni.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over seks år gammel

- Bolt har ikke sagt nei til Oslo. Men vi kunne ikke vente på en avgjørelse til ut i mai. Nå blir det større trykk i samtlige øvelser, mener Steinar Hoen (43).

Hadde avtale

Usain Bolt meldte i slutten av mars avbud til Romas Golden Gala-stevne 5. juni på grunn av en fotskade og utsatt grunntrening.

Men han har fastholdt at han vil løpe i tsjekkiske Ostrava 17. juni og hans irske manager Ricky Simms har hittil ikke sagt noe offisielt med hensyn til Bislett.

Steinar Hoen hevder at han i fjor høst i Monaco hadde en ny Bislett-avtale med Bolt, og at han ville ha gått ut med den i februar - hvis det ikke hadde vært OL.

Egen klasse

Jamaicaneren har siden han slo gjennom med verdensrekorder og OL-gull på 100 og 200 meter i Beijing for snart seks år siden, dominert internasjonal friidrett totalt.

I friidretts-VM 2009 senket han sine egne ett år gamle rekorder til «uslåelige» 9,58 og 19,19.

Usain Bolt har med fire individuelle OL-gull og totalt åtte VM-gull - og personlige utstråling - nærmest på egen hånd holdt liv i sporten.

Årsinntekten hans er beregnet til 150 millioner kroner. Det meste fra sponsorer.

Halvannnen million

Siden 2011 har han vært Bislett Games hovedattraksjon. To ganger på 200 meter og en gang på 100 meter, der han har satt stadion-rekord på begge distansene: 9,79 i 2012 og 19,79 i fjor.

RETT BAK: Christophe Lemaitre er verdens raskeste hvite mann. Her spurter han hakk i hæl på Usain Bolt under 200 meteren i Paris' Diamond League-stevne i fjor sommer. Foto: AFP

Bolt-showet har imidlertid satt spor i regningen til Steinar Hoen og Bislettalliansens Diamond League-stevne. Det koster mellom halvannen og to millioner kroner å lokke ham til start.

På den annen side har Norges tidligere europamester (1994) i høyde sluppet billig når det gjelder markedsføring av stevnet, som i år er dagen før fotball-VM begynner i Brasil.

- Med Bolt har det solgt seg selv. Nå blir det mindre penger til utøverne og mer på markedsføring, vedgår Steinar Hoen.

EM-test

Frankrikes regjerende europamester Christophe Lemaitre (fyller 24 år 11. juni) er klar til start på 100 meteren, sammen med landsmann Jimmy Vicaut (pers 9,95) og britenes (hvite) ferske VM-gullvinner på 60 meter innendørs, Richard Kilty (10,10), og supertalentet Adam Gemili (10,05).

Lemaitre ble i 2010 den første hvite til å løpe under ti sekunder på 100 meter med 9,98. Året etter senket han sin personlige rekord til 9,92.

I 2011-VM vant han bronsemedalje på 200 meter i koreanske Daegu, foran Jaysuma Ndure (29) - Norges eneste deltaker i Diamond League-premieren i Doha 9. mai.

- Det er mange plasser ledig på 100 meteren (tre). Jeg håper inderlig at det går i orden, svarer Steinar Hoen på spørsmål om Ndure (pers 9,99) er klar for Bislett-start en måned senere.

Verdensrekordholdere

Av andre aktuelle nevner han Jamaicas Nesta Carter (28) med personlig rekord 9,78. Kim Collins (38), St. Kitts & Nevis' VM-gullvinner fra 2003 (10,07), er klar. Han er verdens raskeste over 35 år sammen med britenes Linford Christie etter at han i fjor - 37 år gammel - perset med 9,97.

Steinar Hoen har også sikret seg de aller beste utøverne i spyd for herrer med Andreas Thokildsen og høyde for damer med blant andre Kroatias Blanka Vlasic, samt Frankrikes OL-gullvinner og ferske verdensrekordholder (6,16) i stav, Renaud Lavillenie.

PS! Friidretts-EM arrangeres i Zürich 12. til 17. august.

Les også

 1. Campbell-Brown reddet av prosedyrefeil

  I februar ble den jamaicanske sprinteren Veronica Campbell-Brown frikjent for doping av CAS.
 2. Thorkildsen: - Håper jeg kan skremme livskiten ut av dem

  TOPPIDRETTSSENTERET (VG) Andreas Thorkildsen (32) er klar for å skremme konkurrentene av banen med sitt blotte nærvær…
 3. Slo Bubkas 21 år gamle stavsprangrekord

  Renaud Lavillenie svingte seg lørdag over 6,16 og slettet Sergej Bubkas 21 år gamle verdensrekord i stavsprang innendørs.
 4. Stjernesprinter utestengt i 18 måneder for doping

  Tidligere verdensrekordholder på 100 meter, Asafa Powell (31), er utestengt i 18 måneder etter å ha avlagt en positiv…
 5. Verdens raskeste kvinne har norsk kjæreste

  Murielle Ahoure (26) fra Elfenbenkysten er akkurat nå verdens raskeste kvinne.

Flere artikler

 1. Kong Carl erstatter Bolt på Bislett

 2. Superduell stoppet av sår akilles

 3. Verdens raskeste klar for Bislett

 4. Usain Bolt frykter ikke farvel-nedtur

 5. Finale 100 meter klokken 03.25 i natt: Norske eksperter: LITT usikre på Bolt-gull

Fra andre aviser

 1. Bislett Games skal få Bolt tilbake til Norge: - Vi vil betale det det koster

  Bergens Tidende
 2. Ingen Bolt til Bislett Games

  Bergens Tidende
 3. Ingen Bolt til Bislett Games

  Fædrelandsvennen
 4. Steinar Hoen gir alt for å få Usain Bolt til Bislett

  Bergens Tidende
 5. Steinar Hoen gir alt for å få Usain Bolt til Bislett

  Aftenposten
 6. Bolt glipper trolig for Bislett Games

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no