TO FEIL: Maria Kutsjina (i midten) vant VM-gull i høyde i august, foran Kroatias Blanka Vlasic (t.v) og landsmanninne Anna Sjisjerova. Hverken Kutsjina eller Sjisjerova får lov til å konkurrere utenfor Russlands grenser - og foreløpig ikke i EM og Rio-OL. Foto: Kin Cheung , Ap

VM-dronningen fra jubel til tomme tribuner

Maria Kutsjina (23) var høyt oppe og ble hyllet av titalls tusen tilskuere på OL-stadion i Beijing da hun vant VM-gull. Her - fem måneder senere - vinner hun en høydekonkurranse foran 30 tilskuere i Moskva.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

CIRKA 30 TILSKUERE: Russlands regjerende verdensmester i høyde, Maria Kutsjina (23), hopper årsbeste i verden i Moskvas OL-hall fra 1980 - foran et par håndfuller tilskuere sist fredag. Foto: Ivan Sekretarev , AP

Kontrasten fra gullhyllesten av Kutsjina i Fugleredet i august til hennes årsbeste i verden i det russiske vinter Grand Prix-stevnet i en stusslig hall i Moskva sist fredag er enorm.

Årsaken er dopingskandalen i det internasjonale friidrettsforbnundet og at russiske friidrettsutøvere siden november i fjor er utestengt fra å konkurrere internasjonalt.

BAKGRUNN: En skamfull vekker

Ingen resultattavler

Det vil si utenfor Russlands grenser.

Slik situasjonen er nå, får Maria Kutsjina og resten av Russlands alle friidrettsstjerner ikke delta i innendørs-VM i USA i mars, EM i Amsterdam i juli eller Rio-OL i august.

– Med situasjonen er oppstått må våre utøvere være dobbelt så energiske og de er klare for å dra. De vil konkurrere i Rio, sier Russlands nye landslagssjef, Juri Borsakovski (34) til AP i forbindelse med det «bortgjemte» stevnet som samlet få utøvere og enda færre tilskuere i Russlands hovedstad 22. januar.

Borsakovksi vant OL-gull på 800 meter i Athen for snart 12 år siden og VM- sølv og bronse i Helsinki 2005 og Osaka 2007.

Grand Prix-strevnet for seks dager siden ble arrangert i en idrettshall bygd til Moskva-OL for snart 36 år siden. Konkurransen var den tredje i den nyopprettede stevneserien Russlands Vinter Grand Prix. Maria Kutsjina gikk over 1,93 meter, men resultatet ble ikke vist på noen elektroniske tavler.

De fantes ikke i hallen.

Leste du denne? Ida Marcussen: – Vil aldri bli kvitt doping

Årsbeste ikke årsbeste

– Man kan ikke akkurat kalle det et veldig viktig stevne. Men hva kan vi gjøre med det? Vi gjør jobben vår, men ingentinting avhenger av oss, sier Russlands regjerende europamester i stavsprang - inne og utendørs - Ansjelika Sidorova (24) til AP under stevnet i Moskva.

Selv om Kutsjinas hopp er det høyeste i verden i år, står det oppført i det internasjonale friidrettsforbundets offisielle rekordlister under en egen rubrikk. Ikke i «Topplisten 2016», men under kolonnen «i løpet av ARAF-utestengelsen». ARAF er forkortelsen for det russiske friidrettsforbundet.

VG-kommentar: Norges eneste lystpunkt i Beijing

De tre beste på den listen kan alle vise til høyere hopp enn den beste kvinnelige høydehopperen på den offisielle årsbestelisten. Alle de tre er russere, Sveriges Sofie Skoog (25) er «best i verden» med 1,89 meter fra Växjö 23. januar.

Stavdronningen på spesialliste

VGs medaljedom 400 dager før Rio-OL - LES DEN HER

Norges mangeårige WADA-direktør (det internasjonale antidopingbyrået) og nåværende spesialrådgiver i Antidoping Norge, Rune Andersen, er av IAAF utnevnt til å rydde opp i Russlands antidopingarbeid. Etterkommer russerne IAAF og WADAs krav, vil Russlands friidrettsutøvere få klarsignal til å delta internasjonalt igjen.

40 russiske friidrettsutøvere, i stjernesjiktet, ble nylig satt på en liste over utøvere som IAAF vil følge og teste ekstra nøye og ofte. Blant andre Russlands stavdronning og flerfaldige OL og VM-gullvinner, Jelena Isinbajeva (33). Hun skal snart gjøre comeback etter å ha blitt mot. Isinbajeva satser på å vinne sitte tredje OL-gull i Rio.

Den norske friidrettspresidenten: Tror EM går uten Russland

Russlands sportsminister Vitali Mutko undertstreket for noen dager siden at Russland har gått med på å reformere sitt antidopingsystem og omorganisere det russiske friidrettsforbundet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder