MOT NY SESONG: Spydkasteren Andreas Thorkildsen og treneren Åsmund Martinsen ser frem mot sesongåpningen i Doha om en måned med spent forventning. Forrige uke trente han innendørs i Vallhall i Oslo. Foto: Heiko Junge, Scanpix

Thorkildsen-trener: - Kan tyde på at vi kjørte for tøft

Trener Åsmund Martinsen gliser og kikker mot Andreas Thorkildsen. - Alderen krever sitt, så han kan ikke trene like tøft som tidligere.

Artikkelen er over seks år gammel

Martinsen forteller at sesongen er lagt opp slik at det blir god tid til trening mellom viktigste konkurranser, men opplegget er også slik at solid grunntrening, som Thorkildsen holder på med nå, skal være slik at han ikke bør kjøre på særlig tøft til sommeren.

- Beina blir ikke så hardt belastet i år som tidligere. Jeg mener å se at han er sprekere i beina nå, og det kan kanskje tyde på at vi kjørte på med for tøffe øvelser for beina hans i fjor, innrømmer Martinsen overfor NTB.

Treneren sier Thorkildsen ikke liker å høre at han blir eldre, men han har holdt på med spydkast i 20 år, og i nesten halvparten av denne tiden har han hørt hjemme i det internasjonale toppsjiktet. Ikke rart han bærer preg av det.

Les også: Mener Olympiatoppen må endres etter London-nedtur

31-åringen gikk på en skikkelig nedtur i fjor. Skadeproblemer gjorde at han aldri kom skikkelig i gang med sesongen, men nå peker pilene oppover igjen og målet er å komme tilbake i den desiderte verdenstoppen.

- Planen er enkel og grei; jeg skal tilbake på toppen, sier Andreas Thorkildsen med stor selvsikkerhet til NTB.

- Han liker ikke at jeg minner ham på hvor gammel han er blitt, men ikke desto mindre er han i en alder som gjør at vi må ta hensyn til det. Han trenger mer restitusjon mellom øktene enn tidligere. Derfor er treningen stokket om litt, selv om vi verken trener mindre eller særlig annerledes enn før, forteller Åsmund Martinsen til NTB.

Hverken han eller Thorkildsen selv ser seg mye tilbake, for de vet begge to utmerket godt årsaken til at 2012-sesongen endte i skuffelse. Det skyltes skadeproblemer og for lite kasting totalt sett.

Prioriteringer

Thorkildsen har i vinter slått sammen spenst- og sprintøker. Det gjør at belastningen på beina blir mindre.

- Jeg skal ikke legge skjul på at jeg har tatt følgene av at han skal være så frisk og uthvilt som mulig, særlig i beina, før kastøktene. Det har gjort at vi har måttet tone ned andre elementer i treningen, men foreløpig virker det som om de grepene vi har tatt har fungert bra, mener treneren.

Det går i ett seks dager i uken, men likevel er ikke treningsmengden på en vanlig uke på mer enn 13-14 timer.

- Fredag og mandag kaster vi, og søndag tar vi fri. Vi holder hviledagen hellig, smiler Åsmund Martinsen.

Kvalitet

Om en måneds tid konkurrerer Thorkildsen i Doha og Shanghai. Han har sluppet unna skader og sykdom i vinter.

- Det kommer til å bli 11 stevner i år, og det er helt som normalt. Etter Doha og Shanghai, står Dessau, Bislett, lag-EM (Gateshead), Birmingham, Monaco, VM, NM, Lausanne og Brussel på programmet, sier Martinsen.

VM i Moskva i august blir er Thorkildsens hovedmål i 2013. Der er målet at sølvet fra Daegu-VM for to år siden skal byttes ut med gull. Dermed basta.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder