KASTER FOR GULL: Lørdag kaster Andreas Thorkildsen for gull i Deagu, men trener Aasmund Martinsen håper ikke seiersmarginen blir for stor. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix

Thorkildsen-trener: - Håper ikke han vinner med fem meter

DAEGU (VG) Andreas Thorkildsens trener frykter at konkurrentene ikke vil kaste langt nok og plages for mye av skader til å kunne gi gullfavoritten skikkelig motstand i VM-finalen.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Jeg håper selvsagt han vinner, men håper ikke han gjør det med fem meter. Det er ikke bra for øvelsen om forskjellene blir for store, og nivået for lavt i en VM-finale, sier treneren Åsmund Martinsen.

Han innrømmet at han både var «irritert og frustrert» da Norges regjerende verdensmester enda en gang gjennomførte en dårlig kvalifisering.

VGTV: VG-journalist frykter Thorkildsen dreper spenningen

Etter Andreas Thorkildsens (29) andre kast - nesten to meter bak den ideelle kvalikgrensen - ble han tatt på fersken på den enorme videoskjermen i svingen bak spydtilløpet med et tydelig f-ord på leppene.

- Slapp i bena og «kvalhue», forklarte Andreas Thorkildsen - for så med sedvanlig selvtillit understreke at hans siste og lengste kast på 81,83 tross alt er to meter lengre enn i EM-kvalifiseringen i fjor.

IMPONERTE IKKE: Andreas Thorkildsen imponerte ikke i kvalifiseringen til VM-finalen, men ble likevel klar for lørdagens finale. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix

Da vant han slik han har gjort etter foregående kvalifiseringer som har gått tilsvarende dårlig. I finalen i morgen legger han ikke skjul på at han igjen regner med å kaste over 88 meter. Gjør han det, kan det trener Åsmund Martinsen frykter fort skje. - Det er ikke mange av dem som er igjen som har kapasitet til å kaste lenger enn 85 meter, sier han.

Les også: Finaleklar Thorkildsen: - Et søppelkast

Få konkurrenter

Mediesjef Chris Turner i det internasjonale friidrettsforbundet har vært spydfantast i 20 år. Han øyner en liten mulighet for en overraskelse, fordi alle er sikker på at Andreas Thorkildsen - som Usain Bolt - vil vinne og dermed har alt å tape. Men i bunn og grunn er briten enig med Åsmund Martinsen.

- Det har kommet opp noen gode, unge kastere (f.. eks Tyrkias 22-åring Fatih Avan: 5. plass i kvaliken). Men de kaster ikke langt nok ennå. Jeg er redd Andreas (Thorkildsen) kan vinne med litt for mye, sier Steve Backleys landsmann.

Finlands antatte 85-metersmann Ari Mannio (24) ble slått ut i kvalifiseringen sammen med landsmann Tero Pitkämäki (28), VM-gullvinneren fra 2007. - Det blir som det pleier. Andreas vinner, sier Thorkildsens tidligere erkerival.

Det tror også Matthias de Zordo (23). Tyskeren var den eneste som slo Andreas Thorkildsen i fjor - i lag-EM i Bergen - og som med tre personlige rekorder var i stand til å true ham i EM-finalen et par måneder senere.

Nå innrømmer imidlertid den venstrehendte tyskeren overfor VG at han har hatt problemer med høyre ben - stembenet - i hele år, og at han i det tredje og siste kastet i går (ugyldig) pådro seg en skade i høyre fot.

Hans årsbeste er to meter kortere enn forrige sesong og fem meter bak Andreas Thorkildsens 90,61 fra Byrkjelo-NM for tre uker siden.

I tillegg forsvant Vadims Vasilevskis (29) ut i kvalifiseringen. Latvias OL-sølvvinner fra 2004 med lengste årsbeste etter Andreas Thorkildsens tre på topp, ble av Åsmund Martinsen karakterisert som livsfarlig med tanke på finalen.

To utfordrere

Med også regjerende VM-bronsevinner Yukifumi Murakami (31) fra Japan ute av finalen, gjenstår bare to reelle utfordrere til Andreas Thorkildsen i kampen om VM-tittelen.

Les også: Derfor er kvaliken Thorkildsens svakhet

# Cubas Guillermo Martinez (30): Vant kvaliken med 83,77 i første kast. I VM-finalen for to år siden hadde han allerede sikret 2. plass, da han slo til med 86,41 i siste kast og reduserte avstanden opp til Thorkildsen vinnerkast 89,59 med tre meter.

- Han kan finne på hva som helst, både når han kaster og ikke kaster. Det er umulig si noe om hans kapasitet, med siste registrerte (årsbeste 84,68) konkurranse fra mars eller noe sånt, sier Åsmund Martinsen.

# Sergej Makarov (38): Fikk 10. plass i kvalifiseringen med 81,42. Han fikk opp årsbeste 87,12 da Andreas Thorkildsen vant Diamond League-stevnet i Lausanne 30. juni. Verdensmesteren fra 2003 er nå den eneste siden Jan Zelezny, som la opp i 2006, som har lenger personlig rekord enn nordmannen (91,59): 92,61 fra Sheffield i 2002.

- Han har kapasiteten. Men det er lenge siden han har fått det til i et mesterskap, sier Åsmund Martinsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder