Warholm knuste alle og tok VM-gull: – Det er helt vilt!

FRIIDRETT

LONDON (VG) I regnværet i London løp Karsten Warholm (21) inn til gull på 400 meter hekk. Gulltårene kom i seiersjubelen.

Publisert: Oppdatert: 10.08.17 00:21

– Drøyt, sier Warholm til VG og den norske pressen etter gullet. Warholm spurte smilende «sliter dere også med å finne ord?».

– Jeg blir selvfølgelig rørt. Jeg anser meg selv som en ganske hard mann, men jeg tenker litt tilbake. Selvfølgelig er jeg for ung til å mimre, men det blir veldig mange sterke inntrykk. Jeg skal nyte øyeblikket, beskriver gullgutten.

– Jeg klarer ikke å beskrive det. Det er helt vilt. Jeg har hatt en ufattelig god treningsvinter. Alt har gått på skinner. Jeg vet ikke hva jeg skal si, sier Warholm til NRK rett etter gullet.

– Det var som å se et spøkelse. Det var helt drøyt. Det var en helt sjuk følelse, sier han om å gå over målstreken som verdensmester for første gang før han sendte hjem en hilsen til gulljubelen hjemme i Ulsteinvik

– Jeg elsker dere!

Han tenkte på treneren Leif Olav Alnes rett etter at gullet var sikret.

– Rett før løpet snakket vi om dette fortjener vi. Det ga meg mye energi. Jeg bestemte meg bare for å nyte det, sier Warholm.

– Jeg kjente på siste hekken at det kom til å bli grisetungt. Det var så mye syre at jeg lurte på om jeg skulle komme over, forklarer han.

Norske VM-vinnere: – Årets idrettsutøver i Norge

Warholm klinket til fra start og ledet hele veien. Han kom først ut på oppløpet, og holdt unna inn mot mål. 21-åringen kom inn på tiden 48,35 og var 14 hundredeler foran nestemann.

– Tusen takk, London! ropte Warholm da han ble intervjuet på banen etter seieren. Norges syvende verdensmester i friidrett – den første mannlige løperen – jublet svøpt i det norske flagget. Etter hvert kom også vikinghjelmen på i styrtregnet.

Han virket lettere i sjokk da han passerte målstreken og skjønte at han hadde tatt Norges syvende VM-gull gjennom historien.

Yasmani Capello fra Tyrkia tok sølvet, og Kerron Clement fra USA bronse.

– Det er vilt. Han er en robot. Tenk å være 21 år og løpe slik. Det er utrolig, sier Capello til VG.

– Han er et stort talent. Været var ikke perfekt, men forholdene var like for alle, sier Clement som gjorde en feil på siste hekk. Den dobbelte verdensmesteren hevder han er fornøyd med bronsen.

– Jeg kunne vunnet uten den, sier han og lover at han skal vinne det kommende løpet Zürich og Diamond League sammenlagt.

Treneren: – Utrolig privilegert

– Vi kunne ikke fått noe bedre utfall. Veldig, veldig imponerende. Han «gunnet på». Været var som på en god norsk sommerdag, jublet trener Leif Olav Alnes, som er «veldig stolt».

– Han er en utrolig imponerende fyr. Han har vært heldig med foreldre, han er utviklingsorientert og jeg er utrolig privilegert som får jobbe med en sånn utøver, sier treneren til NRK.

– Jeg er helt skjelven, sier moren Kristine G. Haddal til NRK. Familien fulgte gulløpet fra tribunen på OL-stadion.

– Vi har hatt håpet, men har ikke turt å si det, melder faren Mikal Warholm.

Var skeptisk

Mannen som herjet på 400 meter hekk på 70-og 80-tallet, Edwin Moses, var meget spent på om Warholm hadde brukt for mye krefter i semifinaleheatet der han fikk nest beste tid bak Clement.

– Jeg sender ham mine gratulasjoner, sier Moses til VG etter gullet. Han møtte gullgutten for første gang under Bislett Games i juni.

– Han løp så aggressivt og jeg trodde han hadde muligheten til å vinne VM, sier Moses.

– Han gjorde alt rett. Han var på offensiven fra første meter, mener Vebjørn Rodal–NRK-eksperten som tok OL-gull på 800 meter for 21 år siden.

– Han gi oss store prestasjoner i lang, lang tid fremover, mener Rodal.

– Det var helt magisk. Kjempegøy rett og slett, sier Amalie Iuel, som mener Warholm «var helt sjef».

– Det er veldig motiverende å se at treningskameraten min gjør det så bra. For å være helt ærlig så ble jeg ikke overrasket over gullet. Han har hatt stålkontroll. Jeg så det med en gang at det ville bli gull.

Les også: Hekkelegenden frykter Warholm har brent kruttet

Forventningene var enorme til den norske kometen som har hatt en fantastisk sesong. Han slo regjerende OL-vinner Kerron Clement og resten av verdenseliten på Bislett Games i juni. Der satte han personlig rekord med 48,25, og fulgte opp med sier på Diamond League-stevnet i Stockholm noen dager senere.

Han fulgte også opp med gull på 400 meter hekk i U23-EM, og senere i august er det finale i Diamond League i Zürich.

PS! Sist Norge fikk en medalje i friidretts-VM var da Andreas Thorkildsen tok sølv i 2011. Samme mann vant spydkonkurransen i VM i 2009. I det mesterskapet fikk også kappgjenger Trond Nymark gull – etter at den opprinnelige vinneren ble dopingdømt.

Her kan du lese mer om