SLO REGJERENDE OLYMPISK MESTER: Karsten Warholm sto løpet helt til mål og vant 400 meter hekk på Bislett. Han satte samtidig norsk rekord. Etterpå var han helt utladet.
SLO REGJERENDE OLYMPISK MESTER: Karsten Warholm sto løpet helt til mål og vant 400 meter hekk på Bislett. Han satte samtidig norsk rekord. Etterpå var han helt utladet. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Warholm knuste verdenseliten og satte rekord: – Må prøve å lande

FRIIDRETT

BISLETT STADION (VG) Karsten Warholm (21) knuste verdenseliten på 400 meter hekk, og satte ny norsk rekord på Bislett.

Publisert: Oppdatert: 16.06.17 01:03

48,25 sekunder ble vinnertiden og den nye norske rekorden. Underveis og etter løpet ble Warholm hyllet av et entusiastisk Bislett-publikum.

– Jeg må prøve å være litt ydmyk og prøve å lande etter dette. Dette var helt fantastisk, og en over snittet stor opplevelse for en ung sunnmøring, sier Warholm til VG etter løpet.

Les også: Jakob (16) med nytt storløp - slo Steve Crams rekord

De syv første hekkene omtaler han som «perfekte», før det begynte å gå litt trått mot slutten.

– Jeg var så vidt borti den siste hekken, men er det én hekk det er greit å være borti, så er det nummer ti, sier Warholm.

Her møter Warholm sin store helt: – Sykt at han vant 122 ganger på rad

Han tok seg helt ut i løpet med et felt som var spekket av verdensstjerner på distansen. Tyrkiske Yasmani Copello ble nummer to med 48,44, mens irske Thomas Barr tok tredjeplassen med 48,95.

21-åringen var posterboy for Bislett Games, og leverte varene. Etter seieren ble han liggende lenge på bakken og hente seg inn. Bislett-General Steinar Hoen kastet seg over Warholm og jublet sammen med den norske profilen.

Den gamle rekorden var hans egen, og på tiden 48.49 som han satte i forsøksheatet i OL i Rio. På Bislett ga han alt igjen. Warholm ble liggende på alle fire i flere minutter før han kom seg på bena.

– Jeg tenkte blant annet på at jeg ikke måtte spy, sier han med et glis.

Han slo blant andre regjerende OL-mester Kerron Clement, og det var et voldsomt trykk fra tribunene da han kom på oppløpssiden på Bislett. Mannen fra Ulsteinvik løp seg helt tom foran «hjemmepublikummet».

Sist helg satte Warholm norsk rekord på 400 meter med tiden 44,87. Altså uten hekk. Nå klinket han til i favorittøvelsen, og om under to måneder er det VM i London.

– Hvor stort var dette?

– Det er klart det er mange skalper, og det er litt utrolig at jeg gjorde dette. Jeg er overraskende rolig nå, egentlig. Det er så ufattelig kult, og jeg håper at jeg kan klare å holde trykket, sier 21-åringen.

Søndag skal han løpe samme distanse i Stockholm.

– Bislett var hovedgreia, så jeg vil ikke at folk skal forvente altfor mye i Stockholm, det er klart dette var en utladning. Det blir litt mer en transportgreie.

Legenden: Han er rolig

Med legenden Edwin Moses på tribunen som stevnets æresgjest, fikk Warholm prøve seg i et meget sterkt felt. Moses vant 122 løp på rad i øvelsen i perioden 1977 til 1987, og tidligere denne uken fikk Warholm møte sin store helt.

– Veldig bra tid på denne tiden av året. Det er tidlig. Juni, sier Moses til NRK.

Han sier dette om nordmannen:

– Karsten har veldig god teknikk, han er rolig. Men det trengs mye erfaring for å bli verdensmester.

Mamma: – Ubeskrivelig

– Ubeskrivelig. Fantastisk. Han klarer å få ut alt i dag. Det er spennende om han klarer å ta ut alt når det er så mye press, sier mamma Kristine Haddal til NRK etter sønnens løp.

Bislett-General Steinar Hoen kastet seg over Warholm og jublet sammen med 21-åringen. Det har vært satset tungt på den norske kometen, og han leverte varene i et meget sterkt felt.

Den gamle rekorden var hans egen, og på tiden 48.49 som han satte i forsøksheatet i OL i Rio.

Warholm var helt ferdig etter løpet, og ble liggende på alle fire i flere minutter før han kom seg på bena.

Det var et voldsomt trykk fra tribunene da han kom på oppløpssiden på Bislett, og mannen fra Ulsteinvik løp seg helt tom foran «hjemmepublikummet».

Sist helg satte Warholm norsk rekord på 400 meter med tiden 44,87. Altså uten hekk.

– Alt er på toppnivå, sier Andreas Thorkildsen om Warholm til NRK. Thorkildsen er med i trenerapparatet til Warholm.

Warholms trener Leif Olav Alnes sier dette om eleven etter rekorden:

– Han er flink til å lade om og flink til å fokusere. Jeg er sikker på at han hadde det inne. Men det er mange ting som kan gå galt på hekk, men vi forsøker å ha fokus på at det går bra, sier Alnes til NRK.

Knallsterkt heat

Kveldens 400 meter hekk var en knallsterk øvelse med et meget solid felt bestående av alle de fire beste fra fjorårets OL.

Warholm satset ikke for fullt på 400 meter hekk før 2016-sesongen, og har opplevd en enorm utvikling.

Han er tidligere tikjemper, og har tidligere blitt ungdomsverdensmester i åttekamp.

Verdensrekorden på 400 meter hekk har Kevin Young fra USA. Rekorden begynner å bli gammel, den ble satt under OL i Barcelona i 1992 og lyder: 46,78.

Her kan du lese mer om