DETTE ER MANNEN: Håvard Tjørhom (t.h) er ansatt som toppidrettssjef i Norges friidrettsforbund, etter fem suksessrike år som landslagstrener og sjef for alpingullguttene Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal. Bildet er tatt ved Sognsvann i Oslo for fire år siden.
DETTE ER MANNEN: Håvard Tjørhom (t.h) er ansatt som toppidrettssjef i Norges friidrettsforbund, etter fem suksessrike år som landslagstrener og sjef for alpingullguttene Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal. Bildet er tatt ved Sognsvann i Oslo for fire år siden. Foto: Anette Karlsen NTB scanpix

Alpinguttas suksess-sjef blir ny toppidrettssjef for Ezinne & co

– Forskjellene mellom alpint og friidrett er åpenbart store

FRIIDRETT

Håvard Tjørhom (35) var suksessrik sjef for Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud i fem år. Nå blir han øverste ansvarlige for Andreas Thorkildsen og Ezinne Okparaebo som toppidrettssjef i Norges friidrettsforbund.

Publisert:

– Jeg hadde mye bedre kunnskaper om alpint da jeg kom inn der enn jeg har når det gjelder friidrett. Men det kan bare være positivt å komme inn med nøye øyne og en annen bakgrunn. Jeg er avhengig av gode folk rundt meg, og det tror jeg at jeg vil få. Jeg skal være et supplement og sørge for planlegging, struktur og organisering, sier Håvard Tjørhom til VG.

BAKGRUNN: – Utrolig flink

– Forskjellene mellom alpint og friidrett er åpenbart store. Men jeg håper også å kunne bidra med erfaring som går på optimalisering inn mot konkurranser og ikke minst store mesterskap, tilføyer den tidligere alpinsjefen.

Årets trener 2015

Håvard Tjørhom er klar på at han - i større grad enn hva som har sett ut til å være tilfelle - vil samle friidrettens ulike topputøvere i de ulike øvelsene. Han peker på at alpinlandslaget «reiser mye rundt som ett lag», opp mot 240 dager i året, selv om de prioriterer forskjellige disipliner.

Leste du denne? Ezinne Okparaebo ikke OL-klar

– Jeg vil i alle fall se på hvor og hvordan de kan dra nytte av hverandre. Kanskje kan de være mer på samme plasser. Men først er jeg nødt til å bli bedre kjent, sier Håvard Tjørhom.

Håvard Tjørhom ble ansatt som hovedtrener for Lund Svindal & co for seks år siden. I fjor ga han seg som alpinsjef etter å ha blitt kåret til Årets trener under Idrettsgallaen i januar 2015. Friidrettsforbundet tilbød ham nærmest umiddelbart å overta som sportssjef for Ronny Nilsen. Håvard Tjørhom syntes imidlertid ikke tidspunktet var rett da.

Det synes han nå, etter å ha jobbet ett år som idrettslærer ved Jåttå videregående skole i Stavanger.

Tobarnsfar - bor i Stavanger

– Det har vært bra å ha et år pause fra toppidretten. Jeg fikk et spennende tilbud i fjor og det var vanskelig å si nei. Men jeg var innstilt på være mer hjemme. De blir mindre reising som toppidrettssjef i friidrett enn det var i alpint, sier Tjørhom.

Han har samboer og to sønner på henholdsvis halvannet og fire år.

Han skal fortsatt bo i Stavanger med familien, men ser det som et godt utgangspunkt for å komme seg rundt i Friidretts-Norge. Stillingen som toppidrettssjef er ny i friidrettsforbundet. Den erstatter tidligere sportssjef, jobben Ronny Nilsen (44) har hatt siden høsten 2008, da han overtok etter Ketil Tømmernes.

Håvard Tjørhom vil formelt starte jobben som toppidrettsjef rett etter Rio-OL i august. Det vil si at åremålsstillingen hans på fire år samsvarer med den nye OL-perioden frem til sommerlekene i Tokyo i 2020.

– Det blir viktig å avklare forventninger. Hva utøverne kan forvente fra forbundet og hva forbundet forventer av utøverne, sier Håvard Tjørhom.

BAKGRUNN: Her er det eneste norske lyspunktet - VGs VM-terningkast 2015

– Viktig å unngå misforståelser

Konfontrert med at norsk friidrett ikke har hatt all verdens å skryte av siden spydkaster Andreas Thorkildsen (34) sluttet å vinne OL, VM og EM-medaljer nærmest på bestilling, svarer Håvard Tjørhom at han har registrert positive tegn den siste tiden.

– Yngre utøver er på vei opp og i sesongstarten har flere oppnådd EM og OL-kravene, sier han.

BAKGRUNN: Utøverkritikk etter bankett i Russland

– Det har vært mye bråk og ståk i norsk friidrett og internasjonal friidrett, i tillegg til doping. Hvordan har det oppstått?

– Det er vanskelig å svare på. Jeg er ikke så kjent med friidretten. Men det viktig å få samlet folk for å unngå misforståelser, svarer Håvard Tjørhom - norsk friidretts nye toppidrettssjef.

Her kan du lese mer om