KLAR FOR HEKKEN: Amalie Iuel fikk norsk pass for ett år siden. Fredag starter hun sitt andre internasjonale mesterskap for Norge, på 400 meter hekk i EM i Amsterdam. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Amalie Iuel (22): – Har bedre kontroll på nervene nå

AMSTERDAM (VG) Amalie Iuel (22) har fått hjelp av sin sportspsykolog i USA med å holde nervene i sjakk etter at hun snublet i første hekk i friidretts-VM Beijing i fjor.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg har trent på å være mindre ivrig og har sovet bedre i natt enn jeg gjorde i ukene før VM i fjor. Jeg holder bedre kontroll på nervene og har fått mange gode tips om muskelavspenning og slike ting. Sportspsykologene på laget i USA har hjulpet meg med det, forteller Amalie Iuel under hennes pressetreff på utøverhotellet Van der Valk i Amsterdam.

FOR IVRIG I FUGLEREDET: Amalie Iuel snublet for og i den første hekken på 400 meter i friidretts-VM i Beijing i august i fjor. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Amalie Iuel var dansk, men ble norsk med rett til å løpe for Norges friidrettslandslag i fjor. Fredag løper hun innledende heat på 400 meter hekk her i Amsterdam-EM klokken 14.15.

Større problem i VM

Fikk du med deg denne? Olympiatoppen måtte undersøke Tonjes jubelhopp

På bakgrunn av gode tider på 400 meter hekk, var det stilt visse forventninger til henne foran mesterskapsdebuten i Kinas OL-stadion fra 2008, Fugleredet, foran friidretts-VM 2015.

Men de falt fort da hun stormet ut fra start og så å si rett inn i første hekk i sitt kvalifiseringsheat.

– Jeg ble for ivrig, med publikum og alt det rundt, vedgår hun.

Hun hadde «prøvd» å jobbe med å temme nervene før mesterskapet i august. Men ikke mye, fordi hun ikke trodde det var et stort problem. Så viste det seg å være det.

– Jeg skjønte at det var et større problem forbindelse med VM, sier Amalie Iuel.

Hun har «ikke gått daglig» til sportspsykologen eller drevet med såkalt visualisering og avspenning siden.

– Men hvis jeg kjenner jeg er nervøs, da tenker jeg på ... prøver å få det til å slippe, sier Amalie Iuel.

Bakgrunn: Norges VM-håp – raskere som dansk

Har slitt med steget

Det blir imidlertid ingen spøk å skulle prøve å ta seg videre fra innledende kvalifiseringsheat her i EM klokken 14.15 fredag. Amalie Iuel mener at hun er heldig som har fått bane fire i første heat. Men hun «må løpe bra for å gå videre» til semifinalene.

– Det er mange gode løpere. Jeg må gi alt og kan ikke bare «rulle» igjennom, sier hun.

Hennes personlige rekord er 55,92 sekunder. Årsbeste er 56,37. OL-kravet er 55,90 sekunder. Hun forteller at hun har slitt litt med steget denne sesongen. I Göteborg for en uke siden – etter et av hennes dårligste løp i år (57,2) – måtte hun innrømme at 16 steg mellom hver hekk var ett for mange.

Hun reduserte antallet til 15.

– Det gikk fint under den siste hardtreningen med Eystein (trener Enoksen) mandag, sier hun.

Bakgrunn: Her er de norske høydepunktene i EM

– Plager meg ikke

– Nå må du lange ut mer?

– Ja, men jeg har lange ben. Med 16 steg ble det tripping, svarer hun på VGs spørsmål.

Hun sier at hun tror at folk legger mer press på henne enn det de egentlig gjør. Amalie Iuel er også av den formening at opplevelsen – det vil si nedturen – i VM i fjor er viktig å ta med seg. Hun har ikke noe imot å prate om den.

– Det plager meg ikke, sier hun.

Samtidig ser hun på EM-starten fredag som en mulighet for revansj. Hvis hun skulle klare OL-kravet 55,90, er det «dobbelt revansj».

– Det hadde vært toppen og utrolig gøy. Det vil bety norsk rekord også, sier hun.

Leste du denne? Steike bra på 400 meter hekk menn

Droppet 7-kamp

Amalie Iuel synes det er «utrolig gøy» å konkurrere.

Så sterkt at hun i USA, de hun har studert, stilte opp i skolemesterskapet – som har høy prestisje – med brudd i albuen. I høyde, etter å ha pådratt seg det under hekketrening. Treneren sa nei, men Amanda Iuel insisterte – for å skaffe skolen sin poeng.

– I fjor, før VM, hadde jeg konkurrert like mye. Jeg følte jeg at jeg var i toppform, hadde det ikke vært for at jeg snublet i den første hekken, sier Amalie Iuel.

PS! Hun har bestemt seg for å kutte ut 7-kamp, for godt. Det er for å ha fokus på 400 meter hekk (med litt høyde ved siden av, tilføyer hun). Siden januar har hun konkurrert hver helg frem til juni, med fem unntak, for sitt universitetslag i USA.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder