Amalie (21) ble norsk for to måneder siden

Vil slette Hilde Fredriksens 32 år gamle rekord søndag

DANSK FORSTERKNING: Amalie Iuel (21) hadde forsøkt å bli norsk i over to år da hun endelig ble det for et par måneder siden. Natt til søndag norsk tid løper hun for å komme til VM-semifinalen på 400 meter hekk – for Norge. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Norges VM-håp: Raskere som dansk

BEIJING (VG) Amalie Iuel (21) var dansk da hun i april spurtet til årsbeste og personlig rekord. Nå blir Norges nye håp på 400 meter hekk skuffet hvis hun setter norsk rekord og likevel ikke går til semifinalen i VM.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

– Pappa sa til meg at 27 løpere har bedre tid enn meg, og 24 går til semifinalen. Med en god tid har jeg gode muligheter til å klare det, sier Amalie Iuel etter å ha hilst på VGs reporter med et veldig fast håndtrykk utenfor Norges utøverhotell Kuntai i Beijing.

– Blir du skuffet hvis du ikke går til semifinalen?

– Det spørs hva tiden blir. Hvis det blir norsk rekord, jo da blir jeg litt skuffet, svarer 21-åringen.

3. plass i verden

På norsk, helt uten antydning til dansk talemåte.

Hun fikk innvilget norsk statsborgerskap for to måneder siden. Et par uker senere, i U23-EM var hun tre hundredeler fra å tangere Hilde Fredriksens 32 år gamle norske rekord på 400 meter hekk.

Amalie Iuel ble nummer fem med 56,36.

RIO-OL ER MÅLET: Amalie Iuel (21) – med norsk far og dansk mor – ble formelt norsk for et par måneder siden. Nå er hun klar for friidretts-VM i Beijing. Rio-OL neste år er hennes store mål. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Hele 44 hundredeler svakere enn tiden hun løp på i Florida 3. april. På det internasjonale friidrettsforbundet IAAFs statistikk over årsbeste i verden står det imidlertid Amalie Iuel og «DEN» bak 55,92 i Gainesville 3. april.

# VM og OL-kvalifiseringskravet er 56,20.

Det vil si at hun som dansk har løpt mye fortere enn Hilde Fredriksens norske rekord fra 1983, men at hun har til gode å gjøre det som norsk.

55, 92 – persen hennes – er på den annen side langt fra dansk rekord og dansk årsbeste.

Søsteren tok, ikke så lite stolt av Amalie, en såkalt skjermdump av IAAF-statistikken da hun for snart fem måneder siden lå som nummer tre på årsbeste i verden listen.

Lenke til IAAFs årsbeste liste 400 meter hekk HER.

Amalie et unntak

Nå ligger hun på 40. plass.

To tidligere landsmanninner er foran henne på listen. Stina Troest (21) har årets 38. beste tid med 55,88. Sara Slott Petersen er der Amalie var, tredje best i verden med fjerde beste tid, 53,99.

USAs Shamier Little topper med 53,74.

RASKEST I ÅR: Shamier Little fra USA feier etter å ha vunnet 400 meter hekk i de panamerikanske lekene i Toronto for en måned siden. Foto:John David Mercer,Reuters

– Jeg tror ikke Danmark er spesielt kjent for å ha gode løpere på 400 meter hekk. Men de har en veldig god trener, og Sara Slott Petersen (28) har mye erfaring. Du blir ikke god på 400 meter hekk over natten, sier Amalie Iuel.

På sett og vis er hun unntaket som bekrefter den regelen.

Faren er norsk og moren er dansk.

De sendte henne på friidrettstrening i klubblaget Tyrving på Nadderud i Bærum da hun var ni år gammel for at hun skulle løpe av seg litt (for mye) energi. Men da familien flyttet ut av Norge, tok det stopp. Fra Amalie var 12 til 17 år gammel bodde hun i Namibia, Pakistan, Dubai og til slutt i Thailand.

Der spilte hun mest fotball og touch-rugby, som hun ga opp fordi det bare var lov til å «touche».

Studerer i USA

VM-KOMMENTAR: Derfor må Lightning Bolt slå til igjen

– Jeg kom med så stor fart at jeg «dyttet» istedenfor å «touche», og pådro meg gult kort hele tiden, forklarer hun.

I Thailand fant hun tilbake til friidretten. Ved hjelp av en god trener begynte hun, for første gang – 18 år gammel – med 400 meter hekk. Det er bare tre år siden. Nå har hun gått to år på et universitet i California.

Hun har to år igjen.

– Jeg er veldig glad i å reise. Før hatet jeg alle de nye stedene vi flyttet til. Nå er det nesten slik at jeg etter to år i USA blir litt rastløs, sier Amalie Iuel.

Hun vil utdanne seg til fysioterapeut.

– Kommer du til å slutte med friidrett etter at du er ferdig med studiene?

– Nei, det er ikke aktuelt. Jeg vil holde på med det lenge. Det andre kan vente.

– Flytte hjem til Norge?

– Jeg vet ikke. Det er et bra miljø for friidrett, med gode trenere i USA, svarer Amalie Iuel.

PS! Amalie Iuel hadde kommet med i Danmarks VM-tropp selv om to danske kvinner er bedre enn henne på 400 meter hekk. Hver nasjon kan ha med tre kvalifiserte utøvere i hver øvelse. Fire hvis de har den regjerende mesteren eller fjorårets sammenlagtvinner i Diamond League.

Flere artikler

  1. Hekke-Amalie klar for OL med norsk rekord: - Prøvde å holde tårene inne

  2. Amalie ut av VM i første hekk

  3. Amalie Iuel til VM-semifinale med norsk rekord: – Endelig stang inn

  4. Amalie Iuel måtte lukke Snapchat-kontoen sin etter «grove snaps»

  5. Iuel måtte roe ned Warholm-engasjementet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder