OMDISKUTERT: Den amerikanske friidrettstreneren Alberto Salazar (i midten) er her avbildet under VM i Daegu i 2011. Han omfavner Bernard Lagat (t.h.) og Galen Rupp. Nå kommer det dopingbeskyldninger mot Salazar. Foto:Jung Yeon-je,Afp

BBC: Stjernetrener knyttes til doping

En av verdens mest kjente friidrettstrenere er i dopingtrøbbel, ifølge BBC.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Alberto Salazar har blant andre den britiske OL-helten Mo Farah i sin stall.

I BBC-programmet blir det blant annet hevdet at Salazar var involvert i doping av amerikanske Galen Rupp i 2002.

Både han og Rupp benekter påstandene.

Vant New York Marathon

Alberto Salazar er en amerikansk friidrettslegende som vant New York Marathon tre ganger på rad, 1980, 1981 og 1982 (Grete Waitz vant kvinneklassen to av disse årene).

LES OGSÅ: Hevder mikrodoser av doping lurer blodpasset.

Siden har Salazar blitt en svært suksessrik trener. Han er sjefstrener på det prestisjefylte NIKE løpe-senteret i Portland, Oregon. Salazar har jobbet med Mo Farah siden 2011 og har vært trener for Rupp i 14 år.

AKTIV: Alberto Salazar skriker her ut rundetider til Mo Farah under friidrettsstevnet i Eugene sist uke. Foto:Don Ryan,Ap

BBC skriver at hans treningsfilosofi handler om intensiv trening og bruk av de siste vitenskapelig teknikker.

Ikke tatt

Rupp har den amerikanske rekorden på 10 000 meter og tok sølv bak Mo Farah på denne distansen i London-OL.

Ingen av utøverne på NIKE-senteret i Oregon har noen gang blitt tatt i doping.

LES OGSÅ: WADA om russiske dopinganklager: - Fryktelig sjokkerende

BBC vet at minst syv utøvere eller ansatte på løpesenteret i Oregon har henvendt seg til det amerikanske antidopingbyrået USADA med sine bekymringer. USADA vil overfor BBC hverken bekrefte eller avkrefte at de driver noen granskning av senteret.

TRENINGSKOMPISER: Mo Farah (t.h.) og Galen Rupp tar her gull og sølv på 10 000 meter i OL i 2012. Foto:Anja Niedringhaus,Ap

BBCs undersøkende journalistikk skal ha avdekke blant annet beskyldninger om bruk av forbudte steroider. Konkret blir det hevdet at Salazar bidrog til at Galen Rupp dopet seg i 2002 - da han var 16 år gammel. Både Salazar og Rupp benekter påstandene.

Får medisiner

– Ingen utøver i Oregon-prosjektet bruker medisinering som er mot ånden i sporten vi elsker, sier Salazar i en uttalelse til dokumentaren, som er et samarbeid mellom BBC og amerikanske ProPublica.

Det blir også hevdet at utøvere får medisiner de egentlig ikke har bruk for - i håp om at sideeffekten skal være positiv for prestasjonen.

Det kommer ikke fram mistanker mot Mo Farah i programmet.

Steve Magness, som jobbet sammen med Salazar på senteret i Oregon, sier at han så et dokument som viste Rupps blodnivå, og at Rupp ble dopet med det forbudte stoffet testosteron.

Feilaktig

– Testosteron er åpenbart forbudt, alle vet det, sier Magness, som sluttet på NIKE-senteret etter 2012-OL og som gikk til USADA med det han hadde sett.

Salazar nekter å la seg intervjue i programmet, men i en uttalelse til BBC sier Salazar at det er det lovlige kosttilskuddet Testoboost som feilaktig har blitt til testosteron i dokumentet som Magness så.

Alberto Salazar sier videre at påstandene fra kildene i programmet er «basert på falske forutsetninger og halvsannheter i et forsøk på å fremme sine personlige agendaer».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder