KEEP SMILING: Friidrettens kanskje aller største stjerne, Usain Bolt, skal ikke ha levert prøver med unormale verdier. Foto:Adrian Dennis,Afp

Usain Bolt ikke blant de mistenkte

Internasjonal friidrett er rystet etter at tyske ARD og britiske Sunday Times i helgen publiserte resultater som indikerer utbredt doping på toppnivå. Usain Bolt (28) er imidlertid blant de som frikjennes.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den jamaicanske sprinteren er, sammen med den britiske distanseløperen Mo Farah (32), blant de som ikke er under mistanke etter at den tyske kanalen ARD/WRD og britiske Sunday Times i helgen gikk ut med omfattende materiale som indikerer utbredt doping på toppnivå.

Det skriver BBC med flere.

– Stjerner som Mo Farah og Usain Bolt har ikke levert prøver med unormale verdier, skriver den britiske kringkasteren.

Dermed kan friidrettens aller største stjerne, sprinteren Usain Bolt, slippe å forholde seg til dopinganklager i tiden frem mot VM i Beijing. Det er det mange andre som nå må, selv om prøvene ikke dokumenterer doping.

IKKE MISTENKT: Mo Farah Foto:Phil Noble,Reuters

Bakgrunn: Ny sjokkavsløring ryster internasjonal friidrett

Ifølge tyske ARD/WRD og britiske Sunday Times, som har satt eksperter på saken, er det imidlertid «høy sannsynlighet for doping eller i beste fall abnormale verdier» hos over 800 av 5000 utøvere som har avlagt prøver i blant annet VM og OL i tidsperioden 2001 til 2012.

Ifølge de to mediene ble en tredjedel av medaljene fra utholdenhetsøvelser fra VM og OL mellom 2001 og 2012, tatt av atleter som hadde mistenkelige testresultater. Ingen av utøverne har så langt mistet sine medaljer.

– Jeg vil si det er dypt sjokkerende og skuffende at det ikke er blitt tatt tak i, sa friidrettspresident Svein Arne Hansen, som går inn i styret til Det internasjonale friidrettsforbundet om under én måned, til VG søndag morgen.

Johan Kaggestad: - Forundrer meg ikke

Senere søndag ble det klart at også nordmenn skal ha avlagt mistenkelige prøver. Fem prosent av prøvene tatt av et enn så lenge uvisst antall norske utøvere er mistenkelige, skriver Sunday Times i en større oversikt.

– Det var jeg ikke klar over. Men det var mye, sa friidrettspresident Svein Arne Hansen til VG, som til da ikke var klar over akkurat de funnene.

– Dette er ikke noe bevis for juks, og det må vi ha helt klart for oss. Men hvis det er én som har jukset, så er det én for mye. Dette må selvfølgelig undersøkes nærmere, minnet Hansen på.

PS! I Nederland rapporteres det om at antall utøvere med mistenkelige verdier i blodet fra Nederland, er 71. Ifølge Sunday Times var 11 prosent av de nederlandske utøvernes blodprøver mistenkelige.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder