– Har gitt et ekstraordinært bidrag for å beskytte rene utøvere

PÅ HEMMELIG STED: Russiske Vitali Stepanov og kona Julia Stepanova (tidligere Rusanova) skal ha bodd i skjul i Canada og USA etter at de varslet om og avslørte systematisk doping i friidretten i Russland. Her tar varslerparet en selfie med sønnen Robert. Foto: Vitaliy Stepanov

Kan starte allerede i friidretts-EM onsdag kveld: Doping-varsleren får løpe i OL

Doping-varsler Julia Stepanova (29) har fått klarsignal til å delta i friidretts-EM neste uke og Rio-OL. Hun er dermed den første som innvilges unntak fra den kollektive utestengelsen av friidrettsutøvere fra Russland.

Artikkelen er over tre år gammel

Det bekrefter det internasjonale friidrettsforbundet IAAF i en pressemelding fredag morgen.

Et par timer senere sendte det europeiske friidrettsforbundet EAA ut en pressemelding: Hvis Julia Stepanova vil delta i EM neste uke, må hun konkurrere under «flagget» til EAA. Hun vi eventuelt starte i innledende heat på 800 meter onsdag klokken 18.25.

DOPINGTATT: 800-meterløperen Julia Stepanova deltok under pikenavnet Rusanova i friidretts-VM 2011 i Sør-Korea. To år senere ble hun tatt for bloddoping og utestengt i to år. Foto: Olivier Morin Afp

IAAF har nedsatt en komite på tre personer som skal vurdere søknader fra russiske friidrettsutøvere om unntak fra vedtaket i Wien 17. juni. Russlands friidrettsutøvere har vært suspendert fra alle internasjonale konkurranser siden november i fjor. For to uker siden vedtok IAAF, etter anmodning fra en undersøkelseskomite ledet av Rune Andersen, fortsatt utelukkelse av russisk friidrett.

Årsaken er systematisk doping.

Bakgrunn: Rune Andersen urolig for situasjonen i andre idretter enn friidrett

Dopingtatt

Den ble varslet av Julia Stepanova og hennes ektemannVitali Stepanov, som tidligere jobbet som dopingjeger i Russland.

800-meterløperen Stepanova ble tatt for doping i 2013.

Hun fortalte deretter om et friidrettssystem i Russland som var gjennomsyret av doping. Det gjorde hun i en tysk TV-dokumentar. Stepanovas påstander ble etter hvert tatt på alvor, og en undersøkelseskomite i regi av det internasjonale antidopingbyrået WADA avdekket juks i stor skala.

Julia Stepanova, hennes ektemann og sønn måtte søke tilflukt på hemmelig adresse i Canada og USA. Nå blir hun imidlertid takket for at hun varslet og opplyste om dopingjukset i russisk friidrett.

Leste du denne? Russlands OL-stopp åpner for flere norske til Rio

Uavhengig nøytral utøver

– Komiteen har enstemmig godkjent søknaden fra Julia Stepanova, under konkurranseregel 22.1A(c), som en som har gitt et ekstraordinært bidrag for å beskytte og «fremme» rene utøvere, fair play og integriteten (...) til sporten.

– Stepanova kan nå delta i internasjonale konkurranser som en uavhengig nøytral utøver, skriver «vurderingskomiteen».

Et forbehold følger uttalelsen: De som arrangerer konkurransene Julia Stepanova vil delta i, må godkjenne henne deltakelse.

Men komiteen understreker at den allerede har informert arrangøren av friidretts-EM 6. til 10. juli om at hun kan stille til start der. VG skrev torsdag at presidenten i det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen, ville la Stepanova - og andre russiske utøvere - stille til start i EM neste uke, hvis deres søknader ble tatt til følge av IAAFs spesialkomite.

Over 80 har søkt

I EM vi hun og andre russiske utøvere løpe uten at de representerer hjemlandet. Hvordan det i praksis skal gjennomføres, er ennå ikke klargjort.

Den internasjonale olympiske komite IOC vil at Stepanova, og andre russiske friidrettsutøvere som blir innvilget unntak, skal delta under Russlands flagg i Rio-OL. Det er foreløpig ikke klargjort hvordan det skal skje. Men i OL vil det være mer «naturlig» enn i EM, i og med at russiske idrettsutøvere selvsagt vil gjøre det.

28 idretter er representert i sommer-OL.

IAAF-spesialkomiteen opplyser at den har mottatt søknader fra over 80 russiske friidrettsutøvere som mener de bør innvilges rett til å delta i internasjonale konkurranser.

PS! Russlands stavdronning, Jelena Isinbajeva, er en av dem. Isinbajeva ønsker ifølge sin trener, Jevgenji Trofimov, å delta i Rio-OL under Russlands flagg.

Bakgrunn: Friidrettspresident Seb Coe i fjor: Dopinganklagene er skivebom

I denne sammenheng først og fremst OL i Rio, der friidrettskonkurransene avvikles 12. til 21. august.

Utøverne må bevise at de ikke har en dopinghistorikk og at de har vært gjennom en testprosedyre som ikke er «svertet» av Russlands antidopingbyrå. I parksis må de ha avgitt dopingprøver utenfor Russland, og prøvene må ha blitt analysert av laboratorier som ikke har hatt forbindelser til det russiske dopinglaboratoriet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder