PUTIN-TALSMANN: Dimitrij Peskov er Russland-president Vladimir Putins talsmann. Her er han fra midten av forrige måned. Foto: Sergei Guneev , Afp

Putins talsmann: - Grunnløse påstander

WADA suspenderer Moskva-laboratoriet

WADA-rapporten som slo ned som en bombe i går, blir ikke tatt godt imot i Russland, landet som fikk passet sitt kraftig påskrevet. - Anklagene er grunnløse, hevdes det fra Kreml.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tirsdag hevder Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, at WADA-rapporten som ble presentert mandag og som kom med kraftige dopinganklager mot Russland, ikke holder mål slik den er utformet.

– Når det kommer beskyldninger, så må de støttes av bevis. Inntil vi har hørt om beviser, er det vanskelig å oppfatte dette som annet enn påstander, sier Dmitrij Peskov ifølge sports.ru.

– Og de synes ganske grunnløse, fortsetter han.

Bakgrunn: Vurderer sanksjoner etter rystende WADA-rapport

NÆRE: Dmitrij Peskov (i bakgrunnen) er president Vladimir Putin (t.v.) sin høyre hånd. Foto: Sergei Guneev , Afp

Putin-talsmannen er selv nygift med en av Russlands største idrettsstjerner, den tidligere isdanseren Tatjana Navka. Presidenten har selv – til nå – ikke kommentert WADA-rapporten.

Mange reaksjoner

Det har en rekke eksperter. Den tyske journalisten som la grunnlaget for gårsdagens dopingjordskjelv, Hajo Seppelt, sa til VG at han mener at Russland bør utestenges.

Det er noe Johan Kaggestad er enig i. Han vil ha utestengt russiske friidrettsutøvere i det kommende OL og VM, mens Det inernasjonale friidrettsforbundet har gitt Russland ut uken på å svare for seg.

Kommentar: Russisk rulett med idrettens troverdighet

Selv har den russiske skipresidenten kalt anklagene for et politisk spill mot Russland, og det kan se ut som om det er linjen Kreml og Vladimir Putin kommer til å legge seg på etter tirsdagens uttalelser. Sportministeriet ønsker imidlertid å samarbeide med Det internasjonale antidopingbyrået.

Moskva-laboratoriet suspendert

I en uttalelse sier ministeriet at de gjennom de siste seks årene har bygget opp sin antidopingkompetanse ut fra retningslinjene til WADA og IOC. Sportsministeriet mener at WADA-kommisjonen går ut over sin kompetanse når de anbefaler at Russland utestenges fra internasjonal friidrett inntil videre.

– Vi mener at kommisjonen ikke har noen kompetanse til å forutbestemme avgjørelser i internasjonale idrettsorganisasjoner der Russland er fullverdig medlem, heter det.

Svein Arne Hansen: - Føler meg forrådt

Sportsministeriet åpner imidlertid for et nærmere samarbeid med WADA når det gjelder «de eventuelle» regelbrudd som er begått av Rusada (det russiske antidopingbyrået) og det WADA-godkjente laboratoriet i Moskva.

I dag, tirsdag, kom beskjeden om at WADA midlertidig suspenderer Moskva-laboratoriet.

Tidligere Rusada-leder: - Skuffet over nivået på rapporten

Den tidligere sjefen for det russiske antidopingbyrået Rusada, Nikolaj Durmanov, nekter på sin side for at det er begått noen regelbrudd. Han karakteriserer rapporten som «rent tull».

– Når det gjelder destruering av dopingprøver, er det normal praksis. Ja, laboratorieprøver blir tilintetgjort. Det er ganske enkelt ikke noe å sted å oppbevare dem. Det er vanlig praksis. Noen ganger er det de internasjonale forbundene som ber om det.

– Jeg er skuffet over nivået på rapporten. Vi får se hvordan de seriøse internasjonale organisasjonene reagerer på dette, sier Durmanov ifølge sports.ru.

Dagens sjef for Moskva-laboratoriet: - Tre idioter forhørte meg

Les også

 1. Svein Arne Hansen: – Føler meg forrådt

  Svein Arne Hansen (69), styremedlem i IAAF og president i det europeiske friidrettsforbundet, hevder å ha vært totalt…
 2. Skal ha kastet 1417 dopingprøver: Laboratoriesjefen: – Tre idioter forhørte meg

  Sjefen for det WADA-godkjente dopinglaboratoriet i Moskva pekes i rapporten ut som en hovedmann.
 3. Journalisten bak dopingavsløringene: Seppelt til VG: - Jukset må få konsekvenser

  Den tyske journalisten Hajo Seppelt la grunnlaget for doping-jordskjelvet som i går rystet idrettsverden.
 4. Jelena Välbe: Kaller anklager om doping «latterlige»

  Skipresident Jelena Välbe mener dopinganklagene er et politisk spill mot Russland.
 5. VGs sportssjef kommenterer: Russisk rulett med idrettens troverdighet

  Hvis alt som har kommet frem om russisk doping i dag er…
 6. Besseberg frykter russisk juks også i skiskyttersporten

  Presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet, Anders Besseberg, blir ikke overrasket om også skiskyttere knyttes…
 7. Coe krever russisk svar innen ukeslutt

  Sebastian Coe, presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), gir russerne frist ut denne uken til å svare…
 8. WADA: Russisk sportsminister beordret manipulering av dopingprøver

  WADA-kommisjonen hevder at den russiske sportsministeren må ha visst om manipulasjonen av dopingprøver.
 9. Hevder russisk politi deltok i dopingregime

  Den uavhengige granskningen av russisk friidrett endte med  sjokkerende avsløringer mandag ettermiddag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder