NESTEN SENSASJON: Shelly-Ann Fraser-Pryce (28) var favoritt og vant 100-meterfinalen, men holdt så vidt Nederlands Dafne Schippers (23) bak seg i finishen.
NESTEN SENSASJON: Shelly-Ann Fraser-Pryce (28) var favoritt og vant 100-meterfinalen, men holdt så vidt Nederlands Dafne Schippers (23) bak seg i finishen. Foto:Olivier Morin,Afp

Vant VM-gull for tredje gang

Sølv-Schippers med nytt rekordløp - 5/100 bak Fraser-Pryce

FRIIDRETT

Nederlands nye sprinter-komet kan vinne VM-gull på 200 m

BEIJING (VG) Jamaicas Shelly-Ann Fraser-Pryce (28) kopierte Usain Bolt (29) og vant sitt tredje VM-gull på 100 meter - rett foran nesen på Nederlands 23 år gamle komet, Dafne Schippers.

Publisert: Oppdatert: 25.08.15 04:32

– Jeg er glad og stolt over å forsvare min tredje internasjonale tittel på rad. Uansett hva jeg må bryne meg mot, jobber jeg alltid hardt og gjør mitt beste, sier Shelly-Ann Fraser-Pryce i pressesonen under Beijings OL-stadion.

Shelly-Ann Fraser-Pryce fikk vinnertiden 10,76.

Hun så lenge ut til å storme inn til en suveren seier, men Nederlands EM-gullvinner fra i fjor, Schippers, kom uhyre sterkt mot slutten. Med 10,81 senket hun den nederlandske rekorden på 100 meter for andre gang på et par timer.

– Wow, jeg er nummer to i verden. Jeg kunne nesten ikke tro det. Det er bra for landet mitt og Europa, sier Dafne Schippers.

Hun forbedret sin nederlandske rekord med to hundredeler samme kveld her i Beijing. I semifinalen fikk hun 10,83. For en måned siden var den - ved Schippers - 10,92. Den nye europeiske sprinterdronningen vant VM-bronse i mangekamp i Moskva for to år siden.

Ezinne Okparaebo: Ikke skremt av supertidene

Kan vinne 200-gullet

Nå kan Schippers vinne VM-gull på 200 meter her i Beijing. Tittelforsvarer Shelly-Ann Fraser-Pryce har nemlig bestemt seg for å droppe den øvelsen.

– Nei, jeg skal ikke løpe 200-meteren. Planen er lagt, og den er at jeg bare skulle løpe 100-meteren, bekrefter Fraser-Pryce nå, mandag kveld etter gull-løpet.

– Jeg tror det er mulig å vinne en medalje på 200-meteren, sier VM-sølvvinner Dafne Schippers.

BAKGRUNN: Verdens heteste sprinter

USAs Torie Bowie tok VM-bronsen på 10,86, mens Jamaicas OL-dronning, Veronica Campbell-Brown tok 4. plass med 10,91.

Shelly-Ann Fraser-Pryce vant sitt første internasjonale mesterskapsgull på 100 meter i Beijing-OL for syv år siden. Året etter vant hun, også i likhet med verdens raskeste mann, sitt første VM-gull på 100-meteren i Berlin.

100-meterfinalen koreanske Daegu to år senere ble imidlertid en nedtur for Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Positiv dopingprøve

Hun avga tidlig i 2010 en positiv dopingprøve og ble suspendert seks måneder. Hun hevdet årsaken var tannverk, og at hun hadde tatt et smertestillende middel - etter anbefaling fra treneren - for å lindre det.

Hun la seg imidlertid flat og vedgikk at det var hennes feil.

– Jeg er en profesjonell utøver og har ansvar for alt jeg putter i meg, sa hun.

Nederland sliter også når det gjelder antidoping - les mer her

Og her...

Foran 2011-VM slet hun med skader, i VM-finalen - som USAs Carmelita Jeter vant - ble hun bare nummer fire.

Usain Bolt tyvstartet forøvrig i finalen og måtte se landsmann Yohan Blake vinne 100-meteren på 9,92.

Bolt-klasse

I London-OL var det klart for revansj.

Hun vant gull på 100 meter og tok sølv på 200 meter, samt sølv for Jamaica på 4 x 100 meter stafett. I Moskva-VM for to år siden var hun i en klasse for seg, eller i samme klasse som Usain Bolt.

Shelly-Ann Fraser-Pryce vant 100 og 200-meteren, samt 4 x 100 meter for Jamaica.

Her kan du lese mer om