GOD SOM GULL: Dafne Schippers (22) vant VM-bronse i mangekamp i Moskva i fjor. For to uker siden vant hun EM-gull på100 meter (bildet) og 200 meter i Zürich. Torsdag kveld er hun publikumsfavoritt samme sted - på 100 meter - under Diamond League-stevnet på Letzigrund stadion.
GOD SOM GULL: Dafne Schippers (22) vant VM-bronse i mangekamp i Moskva i fjor. For to uker siden vant hun EM-gull på100 meter (bildet) og 200 meter i Zürich. Torsdag kveld er hun publikumsfavoritt samme sted - på 100 meter - under Diamond League-stevnet på Letzigrund stadion. Foto:Phil Noble,Reuters

Dafne er verdens heteste sprinter

Tent av Ezinne Okparaebos amerikanske trener

FRIIDRETT

Dafne Schippers er tilbake der hun for to uker siden
vant to EM-gull. Foran 100 meteren i Diamond League-stevnet i Zürich i kveld er den atletiske 22-åringen verdens heteste sprinter.

Publisert:

For noen dager siden kastet Usain Bolt (28) inn håndkleet til «Weltklasse» på Letzigrund stadion. Da var det godt for arrangøren å kunne plassere Nederlands friidrettsdronning i det skarpeste rampelyset.

- Etter åtte løp under EM i Zürich var jeg én uke i Italia for å hvile. Jeg var bare én dag hjemme i Nederland, men jeg føler meg bra. Jeg har bare trent lite grann, sa Dafne Schippers under en pressekonferanse onsdag.

Beste siden 1995

I fjor vant hun VM-bronse i mangekamp i Moskva. Rett før friidretts-EM, omtrent samtidig som hun løp 100 og 200 meter rekordraskt i Glasgow, bestemte hun seg for å satse på de to korteste distansene i mesterskapet i Sveits.

I stedet for mangekamp.

Resultat: EM-gull på 100 meter og 200 meter.

Det første på 11,12 i sterk motvind og ufyselig vær, det andre fikk publikum opp fra setene på Letzigrund stadion i Zürich. Vinnertiden 22.03 – i litt motvind – er den beste tiden en europeisk sprinter har oppnådd siden 1995 og årsbeste i verden med klar margin (USAs Torie Bowie 20.18 på 2. plass).

- Jeg håpet jeg skulle komme under 11 sekunder på 100 meteren. Men 200 meteren var mitt beste løp, sier hun.

Okparaebos trener inspirerte

I kveld står hun på startstreken til 100 meteren i Zürich Diamond League-stevne. Feltet er sterkt, med Jamaicas OL-dronning Veronica Campell-Brown, VM-sølvvinner Murielle Ahoure og Frankrikes EM-sølvvinner Myriam Soumare.

Forventningene til Nederlands kvinnelige svar på Usain Bolt, er imidlertid høye. Hennes personlige og nederlandske rekord er 11.03 fra Diamond League-stevnet i Glasgow 12. juli.

Spørsmålet er om hun kan presse den ned på «høye» 10 sekunder.

Det som imidlertid er sikkert, er at det var Ezinne Okparaebos amerikanske trener Reina Reider som fikk henne til å leke med tanken om å satse på både 7-kamp og individuell sprint.

Ezinne Okparaebo ble slått ut i semifinalen på 100 meter i EM. I kveld starter hun i B-heat 2 i Zürich.

Trivdes i Florida

Reider ble ansatt som trener for Storbritannias sprintere og korthekkløpere etter London-OL, men takket ja da Nederlands friidrettsforbund inviterte ham til en samling i Arnhem før jul i fjor.

Ifølge den nederlandske journalisten Cors van den Brink i Atletiek Week, førte det til at Dafne Schippers reiste til Florida i april for å trene under Reina Reider.

- Det var ikke bare Reiders kommentarer om mine muligheter på sprint. Jeg trivdes også veldig godt i atmosfæren der og sammen de andre utøverne. I tilleggs satt jeg en rekke perser på trening. Alt gikk lett og det var veldig stimulerende, sier Dafne Schippers.

- Det er sånt som dette jeg trenger for å utvikle meg ytterligere, tilføyer hun.

Voldsom fremgang

Dafne Schippers prøvde tennis og turn før hun falt for friidrett. I Nederland er det tradisjon for at «alle» unge utøvere trener og konkurrerer i forskjellige øvelser frem til 15-årsalderen. Slik var det også for Schippers i Utrecht-klubben Hellas.

Da hun var 16 ble hun ansett som så talentfull at hun «måtte» flytte hjemmefra, til Nederlands treningssenter i Papendal. I 2011 vant hun gull i junior-EM med 6153 poeng i mangekamp, i London-OL endte hun på 11. plass med 6324 poeng – og i fjor satt hun nederlandsk rekord med 6477 poeng da hun tok VM-bronse i Moskva.

I år økte hun til 6545 poeng i tradisjonsrike Götzis. Det er 4. plass på årsbeste i verden listen.

Hjemme-EM 2016

Hva Dafne Schippers vil velge neste år – mangekamp eller sprint i Beijing-VM – har hun ennå ikke bestemt.

I 2016 vil hun imidlertid ganske sikkert gå for 100 og 200 meter på hjemmebane i Amsterdam i friidretts-EM, før hun et par måneder senere går for OL-gull i mangekamp i Rio.

Her kan du lese mer om