BITTERT OPPGJØR: Grete Waitz (t.v.) og Ingrid Kristiansen dominerte løpsøvelsene på friidrettsbanen på 1980-tallet. Foto: Tore Berntsen, VG

Anklager kretsen rundt Grete Waitz for «løpsfiksing»

Arve Kristiansen: - Det er verre enn doping

Kretsen rundt avdøde Grete Waitz anklages for «løpsfiksing» i et oppsiktsvekkende brev skrevet av ektemannen til hennes mangeårige konkurrent og rival, Ingrid Kristiansen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I et brev med tittelen «Doping, kampfiksing og den glemte løpsfiksingen», som ble sendt til Kulturdepartementet, Idrettsforbundet og Valgerd Svarstad Haugland (styreleder i Antidoping Norge) i fjor høst, hevder Arve Kristiansen at Grete Waitz oppnådde suksess og berømmelse på grunnlag av «løpsfiksing».

Utgangspunktet for brevet var idrettspresident Børre Rognliens uttalelser i november om at det skulle bli «storrengjøring til jul» i norsk idrett. Bakgrunnen var Steffen Kjærgaards doping-innrømmelser, Vukicevic-saken og kampfiksing knyttet til norske fotballkamper.

- Ikke invitert

«Det ingen tydeligvis har tenkt på er en annen form for ikke kjemisk doping, nemlig løpsfiksing», skriver Arve Kristiansen.

Han peker på Grete Waitz' ni seirer i New York Marathon og finner det «underlig» at ingen har «lurt» på dette, når man de fleste av disse årene hadde en annen norsk jente, som han uttrykker det, som stort sett løp fem til ti minutter fortere på maratondistansen.

Les også: - Ingen andre nordmenn ville fått et sånt oppslag

Han viser til at Ingrid Kristiansen ikke ble invitert til New York Marathon etter at hun hadde satt europarekord i London i 1984.

Grete Waitz vant maratonløpet i New York ni ganger fra 1978 til 1988. Kristiansen hevder også at Ingrid Kristiansen ble invitert til en markering i New York i 2009 for å feire 20 års jubileet for hennes seier i 1989. Markeringen skal ha blitt avlyst rett før den opprinnelig skulle ha funnet sted.

Han trekker fram flere hendelser der han mener Ingrid Kristiansen ble boikottet, og legger ikke skjul på at det ble gjort for å gi Grete Waitz oppmerksomhet og seirer på bekostning av hans kone.

Arve Kristiansen sier til VG at dette viser «litt om korrupsjon, i dette landet som skal være så skikkelig». Han mener at det han i brevet flere ganger beskriver som løpsfiksing, i regi av en skikkelig uetisk og korrupt «mafia», bør tas opp på et «høyere nivå». Det er årsaken til at han sendte brevet til Kulturdepartementet.

- Verre enn doping

- Jeg skrev det fordi hun ikke kan skrive noe slikt, svarer Arve Kristiansen på spørsmål om han har skrevet brevet på vegne av sin kone Ingrid Kristiansen.

OL-KRANGEL I '84: Ingrid Kristiansen kjefter etter målgang på sølvvinner Grete Waitz under i Los Angeles-OL i august i 1984 fordi hun lot gullvinner Joan Benoit å få en luke. Selv ble Kristiansen nummer fire. Foto: Hans Olav Forsang, VG

Han mener det burde vært behandlet konfidensielt og ønsker umiddelbart ikke å kommentere innholdet i brevet.

Han mener likevel «dette er doping, men uten kjemikalier».

- Det er enda verre en doping. Vi kom ikke engang på start, sier Arve Kristiansen.

Vil ikke kommentere

Ingrid Kristiansen (57) hevder at hun ikke har lest brevet når VG spør om hun stiller seg bak ektemannens påstander om løpsfiksing knyttet til hennes mangeårige rival Grete Waitz.

Hun understreker imidlertid at han «ikke er på jakt etter å si at det er Gretes skyld».

Etter å ha fått det til gjennomlesing, svarer hun på e-post at hun mener det bør tas opp internt, og at hun «har ingen kommentar».

Jack Waitz forteller til VG at han har lest brevet. Han vil imidlertid ikke kommentere påstandene rettet mot sin avdøde kone.

Grete Waitz døde etter lang tids kamp mot kreftsykdom i april 2011, 57 år gammel.

PÅ IDRETTSGALLA: Arve Kristiansen, her sammen med kona Ingrid på Idrettsgallaen i 2008, reagerer sterkt på det han mener er «løpsfiksing». Foto: Trond Solberg, VG

- Aldri opplevd

Johan Kaggestad var i samme treningsgruppe som Grete Waitz da han var aktiv. Han trente både henne og Ingrid Kristiansen da de var på topp internasjonalt på maraton og langdistanse fra begynnelsen av 1980 og ti til femten år ut på 1990-tallet.

Han ble i vår kjent med innholdet i brevet som Arve Kristiansen har skrevet. Utholdenhet og løpseksperten hevder at han aldri har opplevd det Arve Kristiansen mener Ingrid er blitt offer for i konkurranse med Grete Waitz, nemlig løpsfiksing.

- Det vet jeg ingenting om. Jeg har aldri opplevd det. Min jobb var å få folk i best mulig form. Jeg var lite opptatt av hvem som løp mot hvem, og hvor. Men enhver arrangør kan jo invitere hvem de vil, sier Johan Kaggestad.

Han vil ikke kommentere det som for øvrig påstås å ha skjedd rundt Norges desidert største kvinnelige langdistanseløpere gjennom tidene.

Foto: Faksimile, dagens sportsbilag i VG

- Behandlet internt

- Jeg anser det for å være en privat refleksjon, og ønsker ikke å kommentere det, sier Johan Kaggestad.

Norges Idrettsforbund og friidrettsforbundet bekrefter overfor VG at de har mottatt brevet, men at de ikke har villet behandle påstandene.

- Vi hadde en dialog med Norges friidrettsforbund og Kulturdepartementet, og vi behandlet saken internt og i presidentskapet. Norges idrettsforbunds vurdering er at vi ikke ønsket å løfte saken, og fant det riktigst å la den ligge i bero, sier Inge Andersen.

Generalsekretær Kjetil Hildeskor i Norges friidrettsforbund bekrefter at innholdet i brevet er diskutert med Idrettsforbundet. Friidrettsforbundet har konkludert med at det «av hensyn til de involverte» og i respekt for at Grete Waitz er gått bort, finner det uklokt å kommentere innholdet i brevet i media.

- Det er ikke behandlet av styret i Norges friidrettsforbund, fordi vi ikke har oppfattet det dit hen, sier Kjetil Hildeskor med tanke på at brevet er oversendt det som kopi fra Idrettsforbundet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder