MØTES IGJEN I KVELD: OL-gullvinner Matthew Centrowitz og Jakob Ingebrigtsen kvalifiserte seg for kveldens VM-semifinale i Doha torsdag kveld. Foto: SRDJAN SUKI / EPA

VM-semifinalen: Jakob og Filip mot to løpere med tilknytning til dopingutestengte Salazar

DOHA (VG) Jakob og Filip Ingebrigtsen møter to amerikanere som har tilknytning til omstridte og nå dopingutestengte Alberto Salazar i hvert sitt semifinaleheat i VM fredag kveld.

Matthew Centrowitz (29) er regjerende olympisk mester. Han var frem til nylig ikke regnet som gull- eller medaljefavoritt på 1500 meter her i Doha, inntil han nylig løp 5000 meter på 13 blank.

Det vil si to sekunder raskere enn Jakob Ingebrigtsens personlige rekord.

Semifinalene starter klokken 19.05 fredag kveld.

VG Direkte: Siste nytt fra friidretts-VM

les også

Amerikansk stjernekrangel om dopingutestengt trener

Centrowitz har vært en av flere utøvere i Nikes mangeårige Oregon-baserte løperprosjekt (NOP), ledet av Cuba-fødte Alberto Salazar (61). Tirsdag ble Salazar utestengt i fire år av USAs antidopingbyrå, og fratatt sin akkreditering for friidretts-VM i Doha – der åtte løpere som har vært i hans Oregon-baserte Nike-stall har stått og står i startlistene:

Fersk 10.000-verdensmester Sifan Hassan (løper 1500-finalen lørdag), Tysklands 22 år gamle stjerneskudd Konstanze Klosterhalfen (22, 5000-finalen lørdag), USAs VM-gullvinner på 800 meter i Doha, Donavan Brazier, og USAs Clayton Murphy (8. plass 800 m), Yomif Kejelcha fra Etiopia (10.000 m søndag), og Australias 1500-meterløper Jessica Hall, som overfor australsk mediene benekter at hun har hatt noe direkte med Salazar å gjøre.

Pluss Matthew Centrowitz og Craig Engels.

Centrowitz starter i samme semifinalefelt – heat to – som Jakob Ingebrigtsen i kveld. Hans landsmann Craig Engels (25) starter i heat en, sammen med Filip Ingebrigtsen. Engels havnet i en voldsom krangel med sin landsmann og lagkamerat Jenny Simpson torsdag kveld, nettopp på bakgrunn av Engels tilknytning til NOP. Engels blir imidlertid trent under veiledning av Pete Julian, ikke Salazar.

Hverken Matthew Centrowitz eller Craig Engels er under etterforskning for brudd på dopingreglene. Ingen har direkte uttalt at de mistenker dem for å ha gjort det.

Matthew Centrowitz har trent under Salazars ledelse i Nike Oregon Prosjektet (NOP). Han har ikke villet uttale seg om det under VM, men sagt at han vil gjøre det etter mesterskapet.

Under en halv time lang intervjuseanse med norske medier onsdag, uttalte Gjert Ingebrigtsen at han syntes dommen Alberto Salazar har fått er «ekstremt tøff». Han stusser imidlertid over at en trener kan bli utestengt over så lang tid, uten at noen utøvere er blitt det.

les også

Drama-Gjert styrket i troen: - Jo mer Jakob trør på, jo mer er det å trø med

– Det kan hende det kommer noe i etterkant. Men vi synes det er veldig rart, uttalte Gjert Ingebrigtsen.

Jakob, Filip og Henrik er har alle tre Nike som utstyrssponsor. Gjert Ingebrigtsen tilbakeviser at de noen gang skal ha trent sammen med utøvere som har vært involvert i Alberto Salazars Nike-prosjekt i Oregon.

Mo Farah, fire ganger OL-gullvinner, har for øvrig også blitt trent av Salazar.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken var tittelen at Jakon og Filip Ingebrigtsen møter «to løpere trent av dopingutestengte Salazar». VG har presisert i saken at kun én av dem, Matthew Centrowitz , formelt har vært trent av Alberto Salazar. Den andre, Craig Engels, har vært med i Salazars løperprosjekt, men er trent av Pete Julian. Rettelsen ble gjort 4. oktober klokken 17.15.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder