GULLGUTTEN: Jakob Ingebrigtsen forteller til NRK at han fikk god hjelp av familien og kjæresten til å riste av seg skuffelsen fra 1500 meteren. Deretter løp han inn til gull på 5000 meter - og fikk seierskyss.
GULLGUTTEN: Jakob Ingebrigtsen forteller til NRK at han fikk god hjelp av familien og kjæresten til å riste av seg skuffelsen fra 1500 meteren. Deretter løp han inn til gull på 5000 meter - og fikk seierskyss. Foto: Magnus Gilje Sandnes

Storebror Ingebrigtsen hyller Jakob  (16) etter gull i junior-EM: – Helt sykt

FRIIDRETT

Først falt Jakob Ingebrigtsen (16) fra gullsjansen i finalen på 1500 meter. Noen timer senere slo han til med et kanonløp, parkerte konkurrentene og tok gull på 5000 meter.

Publisert: Oppdatert: 22.07.17 22:15

– Et veldig bra taktisk løp. En overbevisende seier med en umenneskelig sisterunde på 54,8. Helt sykt, sier storebror Henrik Ingebrigtsen til VG.

Jakob Ingebrigtsen åpnet 5000 meterfinalen med å ligge bak og kontrollere konkurrentene i runde etter runde. Ikke før det gjensto fire runder av løpet, begynte han å avansere.

16-åringen løp med bandasje på høyre skulder, etter å ha fått store skrubbsår fra fallet i 1500 meterfinalen noen timer tidligere. Men verken skaden eller den korte restitusjonstiden så ut til å hemme ham - med to runder igjen av 5000 meteren lå han godt plassert oppe i teten.

Det begynte å lukte gull av Ingebrigtsens løp, og da han satte fart på ut på den siste runden, var han i tet. Rivalene greide ikke å henge på i det som storebror Henrik Ingebrigtsen beskriver som den «umenneskelige sisterunden», og 16-åringen fikk en større og større luke.

Like før målstreken slo Jakob Ingebrigtsen ut med armene og kunne juble for sitt første gull i junior-EM. Han klokken inn på tiden 14.41,67, nesten tre sekunder foran sølvvinner Tariku Novales fra Spania.

Se Ingebrigtsens kanonløp i videoen under!

TV-bildene viste at plasterlappen over den høyre skulderen hadde begynt å løsne, men det spilte ingen rolle da supertalentet kunne legge det norske flagget om skuldrene og ta i mot jubelen fra tribunen.

Jeg vil ikke være helt fornøyd. Å tape er det verste jeg vet, sa han til NRK etter gull-løpet - fremdeles preget av skuffelsen på 1500 meter.

Fikk du med deg? VM-plassen røk for Okparaebo

Falt fra gullet på 1500

Lørdag ble en beintøff dag for Ingebrigtsen, med to harde finaleløp med bare noen timers mellomrom. Cirka 2,5 timer før han løp inn til gull på 5000 meter, løp 16-åringen 1500 meter-finale. Der var han en soleklar gullfavoritt, ikke minst siden han var den eneste i feltet som har løpt distansen på under 3,40.

Sett denne? Pappa Ingebrigtsen har snudd - nå skal Jakob (16) til VM

16-åringen startet også dette løpet kontrollert og la seg bakerst i 12-mannsgruppen. Etter 1000 meter begynte han å avansere, og så ut til å ligge svært godt an med tanke på gullet.

Men så skjedde det noe. Med cirka 300 meter igjen til mål, viste TV-bildene plutselig at den norske 16-åringen gikk på trynet. Han kom seg raskt på beina, men veien opp til teten var blitt altfor lang.

Ingebrigtsen kom til slutt i mål som nummer åtte, med tiden 3.58,64. Norske Thomas Jefferson Byrkjeland ble nummer seks.

– Han blir klippet ned, sa pappa Gjert Ingebrigtsen til VG etter løpet.

Han hadde sett reprise av hendelsen på video, og var sikker i sin sak: Sønnen gjorde ingen feilmanøver og gikk innover i banen, slik han først trodde.

– Jakob blir klippet bakfra av en nederlender, slo han fast.

Det var en solid skuffelse for gullfavoritten Ingebrigtsen, men noen timer senere fikk han altså likevel den edleste medaljen hengt om halsen etter 5000 meter-triumfen.

– 1500 meter minner oss på at det er små marginer. 5000 meteren er solid, det er veldig kjekt å se at han får uttelling. Imponerende, sier friidrettssjef Håvard Tjørhom til VG.

Selve fallet til Ingebrigtsen på 1500 kan du se i sportsnyhetene:

Ny gullsjanse søndag

Til tross for en knallhard konkurransedag lørdag, har Ingebrigtsen enda en medaljesjanse igjen: Søndag er han klar for finale på 3000 meter hinder. Hinderløp er ikke 16-åringens fremste gren, men supertalentet har vist seg å ha alle forutsetninger for å lykkes også der:

Tidligere i sommer regelrett knuste han VM-kravet for seniorer i øvelsen, noe som kan sørge for debut i senior-VM i august.

Fikk du med deg? Jakob løper hinderløp mot pappas vilje

I tillegg kvalifiserte han seg også lekende lett for søndagens finale i junior-EM, og innehar i tillegg rekorden for juniorer: 8.26,81. Med slike meritter er det vanskelig å unngå favorittstempelet i øvelsen - selv om han bare er 16 år, og yngst i feltet.

– Det er et offensivt program de har lagt opp til. Jeg applauderer det. Jakob og Gjert vet veldig godt hva dette innebærer, Jakob er godt trent og har kapasiteten til å gjennomføre det. Når vi har utøvere som tør å gjøre sånt så må vi på vår side være med og legge til rette for det, sier friidrettssjef Tjørhom.

PS! Finalen på 3000 meter hinder går klokken 17.55 søndag. Thomas Jefferson Byrkjeland skal løpe samme distanse.

Her kan du lese mer om