Jakob Ingebrigtsen tapte EM-gullet på 1500m: - Ekstremt fornøyd

GLASGOW (VG) Jakob Ingebrigtsen (18) ble slått av regjerende mester Marcin Lewandowksi (31) og misset sjansen til å ta sitt andre EM-gull på et døgn.

Med 2. plassen mistet nordmannen Jakob Ingebrigtsen sjansen til å ta sitt fjerde EM-gull i seniorklassen på et halvt år. I desember vant han terreng-EM i juniorklassen for tredje gang.

Ingebrigtsen måtte også gi tapt for Lewandowski sist de møttes i en finale. Det var i Kontinental Cup i Ostrava i september. Da hadde Ingebrigtsen vært syk etter EM i Berlin. Han ble da nummer tre. Det var sist han tapte for en europeer.

Nå ble han slått igjen. Men det ble sølv.

– Jeg føler meg alltid bra før løp. Men det er litt sånne ting man ikke kan påvirke. Men det å løpe koster, selv om man vil det eller ikke, sier han til VG med tanke på at han har løpt 9000 meter de siste tre dagene.

les også

Vebjørn Rodal: Jakob Ingebrigtsen tar to EM-gull

– Hadde jeg vært i hans posisjon, ville jeg slått ham. Men han var sterk nok til å ta den første posisjonen på den siste runden. Han var sterkere enn meg i dag, men det kommer nok ikke til å skje mange ganger i fremtiden, tilføyer Jakob Ingebrigtsen.

Han understreker imidlertid at han er «ekstremt» fornøyd med sølvmedaljen.

– Ja, herre gud. Det er ekstremt stort. Det er ingen garantier når det gjelder å ta medaljer. Mye skal klaffe, og man skal være god nok, svarer Jakob Ingebrigtsen på VGs spørsmål i pressesonen.

– Var du kjørt etter gårsdagen?

– Nei, ikke i det hele tatt. Men det jeg presterer nå kan bli usannsynlig mye bedre. Det kan jeg garantere, svarer han.

Gjert Ingebrigtsen mener likevel at han «nok var litt sliten» i hodet og bena.

– Det har nok vært tøffere enn han selv så for seg, sier Gjert Ingebrigtsen til VG.

Overlegen lørdag

– Jakob er født med et løpshode, uttalte trener Gjert Ingebrigtsen etter at hans yngste løpersønn hadde blitt den yngste vinneren i innendørs-EMs 50 år lange historie lørdag.

24 timer etter sin overlegne seier på 3000 meter tok Jakob Ingebrigtsen et imponerende igjen sølv på 1500 meter.

Men selv meldte han at det var 90 prosent sjanse for gull.

– Den dagen i går var nok mentalt en stor utladning for han, sier Gjert Ingebrigtsen til VG.

For halvannen uke siden slo han den ferske verdensrekordholderen og regjerende verdensmesteren på 1500 meter innendørs, Samuel Tefera (19) fra Etiopia, på distansen på en måte som ga gjenklang i friidretts-verdenen.

VANT LØRDAG: Her er Jakob Ingebrigtsen på toppen av pallen etter EM-gullet på 3000m lørdag. Foto: Petr David Josek/AP Photo / NTB scanpix

les også

Jakob Ingebrigtsen: - 90 prosent sjanse for nytt gull

Det første fremstår ekstra imponerende med tanke på at friidretts-EM ifølge Gjert Ingebrigtsen kun var et avbrekk i treningen og «et steg på veien dit», nemlig friidretts-VM i Doha i månedsskiftet september-oktober.

– Ja, det er den tredje fasen av fire trenings-faser før VM. Den begynner mandag, forteller Gjert Ingebrigtsen.

Han vedgår at de to foregående fasene har gått nærmest knirkefritt for Jakob Ingebrigtsen.

– Han har etablert seg i den ypperste klassen. Han er suveren på mange distanser. Men det er likevel et steg å ta, sier Gjert Ingebrigtsen med tanke på verdensmesterskapet.

Mens far og trener Gjert ikke vil si noe om hvilke distanser Jakob bør eller skal løpe i VM, er Jakob så å si ikke i tvil.

– Jeg skal ikke være så høy på meg selv at jeg dobler i VM. Det blir først og fremst 1500 meter der, sier han.

les også

Warholm tok Norges andre EM-gull på en halvtime: - Jeg elsker det

Filip Ingebrigtsen, bronsemedaljevinner på 1500 meter for halvannet år siden, ble diskvalifisert i innledende heat i Emirates Arena fredag. Jakob Ingebrigtsen måtte i motsetning til lørdag, da Henrik Ingebrigtsen (28) kastet seg over målstreken til 3. plass, klare seg uten familiær medvirkning i 1500-finalen.

– Jeg tror Filip hadde tatt det om han var med, sier Gjert Ingebrigtsen.

Det mener også Henrik Ingebrigtsen.

– Jeg ble ikke skremt av det Marcin presterte. Jeg er hundre prosent sikker på at Filip ville tatt det lett, og da hadde også Jakob kommet på andreplass, sier Henrik Ingebrigtsen til VG.

Han mener at lillebroren så litt sliten ut. Han så det på «dynamikken», han skulle «gått lettere forbi».

– Men stakkars gutt. Dette viste hvor små marginer det er i vår idrett. Er du på 99 prosent, er ikke det nok. Han virket sliten. Jeg så det relativt tidlig, sier eldste løpebror Ingebrigtsen - etter å ha rost Marcin Lewandowski overfor polske journalister:

– Jeg liker Marcin (Lewandowski) og hans mentalitet. Han er en flott konkurrent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder