TIL FINALE: Amalie Iuel, her fra fredagens heat, tok seg lørdag til EM-finale på distansen 400 m hekk. Foto: Geert Vanden Wijngaert AP

Hekke-Amalie klar for OL med norsk rekord: - Prøvde å holde tårene inne

AMSTERDAM/OSLO (VG) Amalie Iuel (22) imponerte med tiden 55,79 på 400 meter hekk i EM-semifinalen. Det holder til både EM-finale søndag - og billett til Rio-OL.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For tiden 55,79 er ikke bare norsk rekord på 400 m hekk. Det er også godt under det særnorske OL-kravet på 55,90, som igjen er tre tideler mindre enn det internasjonale kravet.

– Med en gang jeg så 55 på tavlen, var det jubel og glede; jeg prøvde å holde tårene inne, sier den glade 22-åringen til VG.

– Det var utolig gøy. Personlig rekord, norsk rekord, Rio-billett og til EM-finalen; alt i ett løp, fortsetter hun.

Amalie Iuel: - Har bedre kontroll på nervene nå

Iuel hadde tidligere vært fast bestemt på å varme opp til dagens EM-semi med stafetten tidligere på dagen. Det gjorde hun likevel ikke, noe som ble begrunnet med en liten skade i foten. Den sitter ifølge Amalie Iuel på oversiden av foten. I tillegg har hun et lite problem med en nerve i den store bakre lårmuskelen.

– Å stå over stafetten var en beslutning jeg tok sammen med det medisinske støtteapparatet, med tanke på OL. Det var ikke så dumt, sier hun.

– Det så ikke ut til at du hadde noe særlig vondt i tåen din...

– Adrenlinet tok nok litt av der. Det gikk fint å løpe, svarer hun, som nå er Norges raskeste hekkeløper på 400 meter gjennom tidene.

Den forrige norgesrekorden tilhørte Hilde Fredriksen og lød på 56,33. Den fikk stå fra 1983 til 2016, til tross for at Amalie Iuel tidligere har løpt på 56,32. Iuel har inntil i fjor ikke vært norsk statsborger, men dansk, og løp 56,32-løpet som danske. Hun deltok i VM i august for Norge.

EM-finale kl. 20.15: Pappa Ingebrigtsen tror Fillip kan ta gull

Lørdag holdt 55,79 til en andreplass 20 hundredeler bak den danske vinneren Sara Slott Petersen.

Finalen går søndag klokken 17.05.

– I finalen skal jeg selvfølgelig gønne på, men også passe på å ha igjen litt mot slutten, sier hun, og krysser fingrene for at hun får bane åtte i finalen også, selv om det med hensyn til seedingen er lite trolig.

– Jeg håper det. Åttende bane er suksess, jeg tar den gjerne igjen. Det er ofte i den jeg setter personlig rekord. Det var i den jeg satte min forrige personlige rekord, sier Iuel, men mener hun kan løpe enda fortere.

– Det var absolutt ikke noe perfekt løp. Jeg ville blitt lei meg hvis jeg følte at jeg fikk et perfekt løp. Da er det ikke noenting å lære, og mye mindre å hente, sier hun.

PS! Tiden 55,79 var den fjerde beste tiden totalt i semifinalene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder