VERDENS RASKESTE MANN: I dag løper Usain Bolt på Bislett. Grafikk: Ivar Gaasø

Derfor løper Usain Bolt fra alle

Geir Moen skjønner ikke helt hvordan det er mulig. At Usain Bolt kan løpe 100 meter på 9,58 sekunder. Selv brukte den norske sprinteren 10,08 på sitt raskeste.

 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over ni år gammel

- For første gang ser vi at den høyeste sprinteren leder etter 30 meter. Og løpet hans «dør» ikke på noe tidspunkt, sier Moen.

LIVE: Chat og følg Bislett Games direkte fra kl. 18.00

Selv brukte han 44-45 steg på å gjennomføre en 100 meter på 90-tallet. Det gjør de fleste sprintere også i 2011. Unntatt Usain Bolt da. Han gjør unna distansen på bare 41 steg.

- Han har nesten samme frekvens på bena som de andre, men den lengre steglengden gjør utslaget. Han er rå, fastslår Moen med et imponert blikk.

Han gleder seg til at Bolt kommer til Bislett Games.

«Du kan itj' gå på null», sa skøytelegenden Hjalmar «Hjallis» Andersen. Usain Bolt kan nok heller ikke det, til tross for at har revolusjonert 100-meterrekorden.

VGTV: Se hele pressekonferansen med Usain Bolt

Lynet fra Jamaica har totalt forandret vår forestilling om hvor fort mennesket kan løpe.

- Verdensrekorden på alle andre distanser gjør et stadig mindre og mindre hopp. Men det gjelder ikke 100 meter. Der har det blitt gjort et solid jafs de siste årene, sier professor Jostein Hallén ved seksjon for fysisk prestasjonsevne på Norges idrettshøgskole.

SKJØNNER IKKE: Geir Moen skjønner ikke hvordan det er mulig at Usain Bolt løper 100 meter på 9,58 sekunder. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix


- Det er derfor det er så vanskelig å beregne teoretisk hva rekorden kan bli i fremtiden, hvor fort det egentlig er mulig for mennesket å løpe.

Det er ingen grunn til å si at det nå er stopp for 100-meterrekorden. Mennesket kan løpe ned mot nærmere ni blank hvis vi ser et stykke fram i tid, tror professoren.

Les også: Fare for søkkvåt Bislett-fest

- Jeg har sagt 9,40 tidligere, men nå tror jeg at det kan gå enda fortere.

Hallén mener at Bolt også har forandret vår forestilling av hvordan en sprinter skal se ut.

- Han er 196 centimeter høy. Tidligere trodde vi ikke at slike typer kunne løpe fort. Men lange Bolt bruker færre steg og klarer likevel å opprettholde frekvensen. Det ville være rart om han er enestående. Nå kan det komme flere lignende kropper som han, med den samme steglengden.

Professoren regner kjapt ut at Usain Bolt brukt bortimot ti prosent færre steg enn de fleste, og mener at det er en dramatisk forandring i teknikk - som Geir Moen påpeker:

- Når Usain Bolt nå snakker om å løpe på under 9,50, er det tider som vi overhodet ikke nevnte tidligere, sier Moen.

- Det er blitt vanskelig å si hvor grensen går. Bolt har sprengt de grensene som vi trodde var der. Særlig på 200 meter kan han fortsatt hente mye. På 100 meter er det mer begrenset hvor mye fortere han kan løpe. Men Bolt kommer sikkert til å løpe ned tiden der også.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RASKEST I VERDEN: Her ser du Usain Bolts 100-meter, etterfulgt av Astafa Powell, Maurice Green, Carl Lewis, Geir Moen og Jesse Owens. Foto: Faksimie VG Helg lørdag 4. juni

I dag hadde Geir Moen vært nesten fem meter bak Bolt i mål, hvis han fortsatt hadde vært aktiv og fortsatt kunne ha løpt på 10,08. På en 100 meter betyr det håpløst «parkert».

- I tillegg til steglengden er også den voldsomme kraften Bolt har i hvert steg, helt spesiell, sier Moen.

- Jeg husker lange karer som Carl Lewis og Linford Christie - de kom mot slutten av løpene. Men Bolt er enda lengre og ligger i tet allerede etter 100 meter mot de aller verste startkanonene. Og han bare fortsetter å løpe like fort i 100 meter til ...

Moen leter etter ordene. Så kommer det.

- Han er komplett. Det er ikke mer å si om det.

- Er utstyret blitt noe bedre på de 15 årene siden du selv var på topp?

- Det er ikke noe å hente på utstyr. Banedekkene er kanskje blitt litt raskere og spenstigere, og skoene enda litt lettere, men det betyr ikke mye. Det er mannen oppi piggskoene som betyr noe. Det er to ben og to armer. Alt står på ham.

VGTV: Kine og Christoffer fikk møte Bolt

Professor Peter Weyand ved Southern Methodist University i Dallas, er heller ikke lenger sikker på hvor grensen går for menneskets evne til å bevege seg kjapt 100 meter rett frem.

- Biologisk er vi ikke i nærheten av grensen, fastslår han.

- Dette handler om hvor kjapt musklene kan «slå seg på». Bedre forståelse for kroppens mekanismer gjør at vi kan få enda bedre treningsprogram.

- Det ville ikke overraske meg om 100-meterrekorden vil gå under ni sekunder i løpet av det neste tiåret, sier Weyand - og viser at amerikanere fortsatt tar i litt mer enn nordmenn.
Leif Olav Alnes, treneren til både Geir Moen og dagens norske kvinnehåp Ezinne Okparaebo, syntes han var ganske vågal da han for rundt 20 år siden skrev at han trodde at han ville oppleve tider på 9,5-tallet i sin levetid.

Usain Bolt sørget for at det skjedde under VM i Berlin for knapt to år siden. Nå ser Alnes enda lenger ned på 9-tallet.

PÅ BISLETT: Her trener Usain Bolt på Bislett, i dag fylles tribunene opp for å se verdens raskeste mann. Foto: Frode Hansen, VG

- Bolt kan sikkert løpe på 9,4. Dermed ikke sagt at han kommer til å gjøre det. Det er tross alt ikke så lett å bære all stjernedyrkelsen, mener Alnes.

- Hvordan vil du karakterisere Bolt?

- Han er en stor mann som akselererer som en liten mann!

- Hvordan?

- Han må være en «genetic freak»! Og det er godt ment når jeg sier det. Det er bare eksepsjonelt. Han er stor, men løper likevel som en liten velproporsjonert sprinter. Han er god på alt. Det er noe vi ikke har sett før.

Alnes snakker seg varm. Han kan mer om sprinttrening enn noen annen nordmann.

- Tyson Gay løper vanvittig fort. Men han blir smågutt sammenlignet med Bolt.

- Er teknikken god?

- Ja, den er fantastisk bra. Han har et prestasjonsnivå som er hinsides. Som fra en annen planet.

- Hvorfor er folk med vestafrikanske røtter så mye bedre enn andre på 100 meter?

- Det er farlig å snakke om slikt ... Det kan misforstås. Men når Jamaica med 2,8 millioner innbyggere har så mange toppsprintere, er det statistisk ikke naturlig. Riktignok har det høy status å være sprinter på Jamaica, og de store talentene blir garantert oppdaget. De trener også veldig hardt...

- Men ...

- Men det er grunn til å tro at det har skjedd en seleksjon. Det var nok ikke de svakeste som i sin tid ble plukket ut på slavemarkedene. Og de svakeste av dem døde kanskje under overfarten fra Afrika til Amerika. Det var jo ikke akkurat luksuslugarer de hadde ...

- Hvorfor er sprintere fra Vest-Afrika og langdistanseløpere fra Øst-Afrika?

- I vest var det jegerfolk som jaktet, spiste seg mette og hvilte, i øst gjetere som beveget seg over lange avstander. Jeg er klar over at det kan høres ut som stereotyper, men jeg tror det er noe i det.

Alnes er usikker på hvor mye Usain Bolt kan hente, selv om han fortsatt bare er 24 år gammel.

Les også: Bolt: - En ære å løpe på Bislett

- Det spørs hvor mange virkemidler for å bli bedre han fortsatt har å gå på. Det er vanskeligere å knipe tideler når du løper på 9,5 enn når du løper på 10,5. Og det er vanskelig nok på 10,5.

- Hva er optimal alder for en sprinter?

- Det er veldig vanskelig å si. Det kommer an på hvor lenge du har holdt på, hvor motivert du er, hvor god økonomi det ligger i det, svarer Alnes.

- Men jeg vil tro at uten å gjøre ting bedre, så blir du ikke naturlig bedre enn etter 25. Du blir ikke bedre fordi du fyller 26. Det gjør du kanskje når går fra 17 til 18 år. Det stopper opp midt i 20-årene, da blir du ikke lenger bedre fordi du blir eldre.

Chat med VG Netts journalist under Bislett Games.Mobilbruker? Trykk her.

Les også

 1. Fare for søkkvåt Bislett-fest

  (VG Nett) Meteorologene er like usikre som været, og tør ikke spå noe som helst før kveldens friidrettsfest på Bisett i…
 2. Bolt til VG Nett: - Jeg er definitivt god nok for Manchester United!

  OSLO RÅDHUS (VG Nett) Til VG Nett smeller Usain Bolt (24) inn sitt årsbeste muntlig: Superstjernen mener han kan gå rett…
 3. Bolt: - En ære å løpe på Bislett

  OSLO RÅDHUS (VG Nett) Verdens raskeste mann gleder seg til å løpe på ærverdige Bislett stadion torsdag.
 4. Usain Bolts magiske 200 meter-tall: 18,99 sekunder

  (VG Nett) Usain Bolt (24) har verdensrekorden på 200 meter med tiden 19,19 - men tallenes tale tilsier at jamaicaneren…
 5. Denne Bolt-etterligningen gjør Vukicevic flau

  RADISSON BLU PLAZA (VG Nett) Superstjernen Usain Bolt (24) har gjort feiringen verdenskjent.
 6. Kine Baardseng Johansen fikk møte Usain Bolt: - Det største jeg har opplevd

  (VG Nett) Kine Baardseng Johansen (29) kommer nok sent til å glemme 7. juni 2011.
 7. Semenya: - Jeg føler meg velkommen

  OSLO PLAZA (VG Nett) Kontroversielle Caster Semenya (20) forsøker å legge diskusjonen om sportshistoriens mest omtalte…
 8. Bolt tjener 75.000 kroner i sekundet på Bislett

  (VG Nett) Her er verdensstjernen Usain Bolt (24) på plass i Oslo - hvor han tjener 1,5 millioner kroner på å løpe…

Flere artikler

 1. Usain Bolts magiske 200 meter-tall: 18,99 sekunder

 2. Bolt landet på Gardermoen med egne plater

 3. Bolt forsikrer før Bislett-festen: - Jeg er klar

 4. Usain Bolt frykter ikke farvel-nedtur

 5. Sprint-legende forklarer dominansen med slave-fortid

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder