ÅRETS UTØVER: Dafne Schippers ble kåret til årets kvinnelige idrettsutøver under den nederlandske idrettsgallaen 15. desember i fjor. 9. juni er hun klar for 200 meter på Bislett. Foto: Robin Van Lonkhuijsen Afp

Verdens nye sprintdronning klar for Bislett: Frykter ikke doping-spørsmål

Dafne Schippers (23) ble pepret med dopingspørsmål etter sitt sensasjonelle VM-gull på 200 meter. Bisletts stjernefikser Steinar Hoen er ikke redd for at det vil skje når verdens nye sprintdronning kommer til Oslo for første gang.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

– Det er i alle fall lagt dødt der det var verst, i hennes eget hjemland og Tyskland. Der har media virkelig gått i dybden, uten å finne noe, svarer Steinar Hoen på VGs spørsmål om han frykter at dopingspørsmål vil ta glansen av hans stjernekupp til Diamond League-stevnet på Bislett 9. juni.

BAKGRUNN: Suveren 2015-finish

Flying Dutchman

TO GULL I RIO? Dafne Schippers (23) tok VM-sølv på 100 meter og gull på 200 meter i friidretts-VM i Beijing i august i fjor. Foto: Damir Sagolj Reuters

– På denne tiden i fjor ville det vært et godt spørsmål. Men det er ingenting i hennes historikk som gir grunn til å gjøre det nå. Jeg har også forhørt meg i miljøet, og svaret er det samme. Hun er tilgjengelig over alt og trener mye i Nederland, tiføyer Bisletts stjernefikser.

Dafne Schippers tok bronsemedalje i mangekamp i Moskva-VM 2013. Året etter vant hun, noe overraskende, gull på 100 og 200 meter i friidretts-EM i Zürich.

At hun skulle ta VM-sølv bak tittelforsvarer Jamaicas Shelly-Ann Fraser-Pryce på 100 meter i Beijing-VM i fjor høst var imidlertid en stor overraskelse - før «bomben»: seieren på 200 meter.

Dafne Schippers vant VM-gullet i Fugleredet på mesterskapsrekorden 21,63 sekunder, den raskeste 200-meteren på 17 år. Nederlands nye flyvende hollender slettet dermed østtyske Marita Kochs 36 år gamle Europa-rekord.

Arvelig hudproblem

Bare Florence Griffith-Joyner (21,34) og Marion Jones har løpt fortere.

BAKGRUNN: Ble offer for kanossagang

– Jeg vet at jeg er ren og jobber hardt for dette, og har vært gjennom mange dopingtester. Det er alt jeg vil si om det, svarte Dafne Schippers på den lange rekken av spørsmål som fulgte.

Om Schippers urene hud. Akne går for å være et tydelig tegn på bruk av anabole steroider.

– Det var dårlig gjort. Det med kvisene er et familieproblem. Både hun og moren har slitt med det, sier Steinar Hoen.

Han sikret seg Dafne Schippers Bislett-deltagelse under inne-VM i Portland 17. til 20. mars. Schippers vant sølvmedalje på 60 meter (7,04) bak USAs Barbara Pierre (7,02).

Hoen vil ikke røpe prisen, men etter det VG har grunn til å tro er den omtrent en tidel av hva Usain Bolt tar for å starte. Det vil si 300 000 kroner etter dagens dollarkurs.

– Prisen var grei. 200 meter er hennes distanse og den hun vant VM-gull på. I Rio-OL kan hun ble den første hvite kvinne som vinner begge distansene. Det ville være helt rått, sier Steinar Hoen.

Husker du denne? Få blodtester i Nederland

VM-100: Justin Gatlin (sølv), Usain Bolt (gull), Trayvon Bromell og Andre De Grasse (bronse). De to siste kan komme til Bislett i juni. Foto: Reuters

Dopingdømte - nei, takk

På spørsmål om Dafne Schippers er tiltenkt rollen som trekkplaster i forbindelse med Bislett Games, svarer Hoen at han drømmer om å få på plass den nye unge generasjonen på 100 meter for menn.

Tent av Okparaebos eks-trener - LES SAKEN

Han vil ikke spekulere i navn, men «drøm» innebærer etter alt å dømme Canadas Andre De Grasse (21) og USAs Trayvon Bromell (20) - som delte bronsemedaljen i Beijing-VM bak Usain Bolt og Justin Gatlin.

– Tyson Gay og Justin Gatlin er i alle fall ikke aktuelle. De vil jeg ikke ta i, sier han om de to tidligere dopingdømte amerikanske sprinterne.

PS! Dafne Schippers 200 meter på Bislett vil være hennes siste konkurranse foran friidretts-EM på hjemmebane i Amsterdam 6. til 10. juli.

Mer om

  1. Doping

Flere artikler

  1. Superduell stoppet av sår akilles

  2. «Sprintkronprinsen» klar for Bislett Games

  3. Bolt i ordkrig med Gatlin: – Hvor lenge har han sagt det nå?

  4. Finale 100 meter klokken 03.25 i natt: Norske eksperter: LITT usikre på Bolt-gull

  5. Klare for Bisletts Diamond League-stevne: Ung millionær-duo kan slokke Bolts gulldrøm

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder