FORTGANG I PROSESSEN: Kjersti Tysse Plätzer kan motta et OL-gull i posten om ikke lenge. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Plätzer og Nymark nærmere å få OL- og VM-gullene fra 2008 og 2009

– Det hadde jo vært topp, men jeg tror det ikke før jeg får se det

Kappgjengerne Olga Kaniskina og Sergej Kirdjapkin må levere tilbake medaljene de har vunnet, før de kan komme tilbake fra dopingutestengelser.

Publisert:

Det betyr at Kjersti Tysse Plätzer kan rykke opp fra sølv- til gullplass på 20 kilometeren i Beijing-OL i 2008, mens Trond Nymark kan gjøre det samme hoppet på seierspallen etter 50 kilometeren i VM i Berlin i 2009.

Alt tyder nå på at de norske utøverne kommer til å bli gullvinnere, selv om den formelle beslutningen ikke er tatt foreløpig.

Det er friidrett.no som bringer nyheten torsdag, og nettsiden viser til generalsekretæren i Det russiske friidrettsforbundet, Mikhail Butov. Han har gitt beskjed om at de to kappgjengerne må levere tilbake både medaljer og eventuelle pengepremier. Det betyr gull til Nymark og Plätzer.

– Det hadde jo vært topp, men jeg tror det ikke før jeg får se det. Kanskje det blir en Rio-tur for ny utdeling av medaljene, sier Plätzer til VG.

Hun er usikker på hvordan hun skal tolke uttalelsene fra Butov.

– Mener han at Kaninskana må levere tilbake medaljen før hun vender tilbake som utøver – eller tilbake i rollen som leder av kappgangskolen i Saransk?

– Det vet vi ikke, men det siste er mest naturlig, sier Plätzer.

Flere medaljer

De norske utøverne kan også få flere medaljer, for 31 år gamle Kaniskina vant, blant mange andre medaljer, gullet i VM i Osaka i 2007. Her fikk Kjersti Tysse Plätzer fjerdeplassen. Dersom Kaniskina må levere inn dette gullet også, rykker den norske jenta, som for øvrig har OL-sølv fra Sydney i 2000 fra før, opp på bronseplass også etter Osaka-mesterskapet.

Les også: Plätzer krevde OL- og VM-gull fra russerne tidligere i år

Slik beskriver Plätzer kampen om å få gullet fra Beijing-OL:

– Hvis det er noe jeg har lært etter mange år i toppidretten, er det å ikke bruke energi på det jeg ikke kan påvirke. Været, løyper, konkurrenter. Det er ikke noe jeg har kunnet gjort noe med. Det jeg har gjort, er å pushe friidrettsforbundet til å ta tak i saken.

Sergej Kirdjapkin vant gullet i VM i 2005 i Helsingfors. Nymark gikk inn til fjerdeplassen i det samme mesterskapet, men kan nå rykke opp til bronseplass.

Om det skjer er opp til Idrettens voldgiftsrett (CAS) å bestemme. Det eneste hinderet her er at det opereres med en foreldelsesfrist på ti år. Om denne fristen gjelder er i øyeblikket noe uklart.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TUNGT: Trond Nymark underveis i siste løp på toppnivå, 50-kilometeren i OL i London. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Positivt

Presidenten i Norges Friidrettsforbund, Tore Hordnes, legger ikke skjul på at det som nå skjer, at russisk friidrett selv tar tak i denne saken, er svært positivt. Det var forresten Svein Arne Hansen som satt som president da denne saken ble kjent. Han jobber også for at Plätzer og Nymark skal rykke opp som gullvinnere. Nå er Hansen president i Det europeiske friidrettsforbundet (EA) og styremedlem i IAAF. Han har alle muligheter til å være en pådriver i saker som dette.

Les også: Vant VM-gull foran Ida Marcussen – nå er hun doptatt

– Vi har ikke noe egen sak fra vår side her, men vi har gitt tydelig uttrykk for at medaljer som er vunnet på uredelig vis må leveres tilbake, sier friidrettspresident Hordnes til friidrett.no, og legger til:

– Det er CAS som, slik jeg har forstått det, gjør vedtak om omfordeling av medaljer. Om de forholder seg til foreldelsesfristen på 10 år eller ikke, vet jeg ikke noe om. Det er imidlertid positivt at det russiske forbundet tar tak i denne saken.

Fortsatt er ingen formelle avgjørelser endelig tatt, men det er helt klart at disse sakene nærmer seg slutten, og alt tyder på at Norge kommer til å få en ny OL-vinner i tillegg til en ny verdensmester.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder