SUVEREN SEIER: Nederlands Dafne Schippers (23) vant VM-gull på 200 meter med mesterskapsrekord 21,63. Europas sprintdronning tok sølv på 100-meteren.
SUVEREN SEIER: Nederlands Dafne Schippers (23) vant VM-gull på 200 meter med mesterskapsrekord 21,63. Europas sprintdronning tok sølv på 100-meteren. Foto:Dylan Martinez,Reuters

Dafne Schippers etter sitt suverene VM-gull: Pepret med doping-spørsmål

Raskeste 200-meter på 17 år ** Slettet 36 år gammel DDR-rekord

FRIIDRETT

BEIJING (VG) Nederlands Dafne Schippers (23) stormet inn til VM-gull på 200 meter med fantastiske 21,63 sekunder og ble møtt av en rekke dopingspørsmål etter seiersrunden.

Publisert: Oppdatert: 28.08.15 17:23

Det er mesterskapsrekord. 11/100 raskere enn den gamle.

Bare Florence Griffith-Joyner (21,34) og Marion Jones har løpt fortere. Ingen har løpt raskere på 200 meter de siste 17 årene. Schippers slettet Marita Kochs 36 år gamle Europa-rekord - en såkalt DDR-rekord.

– Jeg vet at jeg er ren og jobber hardt for dette, og har vært gjennom mange dopingtester. Det er alt jeg vil si om det, svarte Dafne Schippers - til slutt - på mange spørsmål om doping under den internasjonale pressekonferansen.

BAKRUNN: Nesten ingen blodtesting i Nederland

Kanossagang

Da hadde hun allerede blitt pepret med spørsmål om doping under den lange runden alle utøverne må gå i pressesonen under tribunen i Fugleredet. Hun ble offer for en slags kanossagang.

Det var tydelig at Dafne Schippers var lei da hun entret podiumet for de «offsielle» seiersintervjuene sammen med Elaine Thompson og Veronica Campbell-Brown..

I den store salen der den internasjonale pressekonferanssen finner sted, overhørte hun nærmest alle som trakk sammenlikninger med Marion Jones (200-pers 21,62) og Florence Griffith-Joyner, og dopingmistankene knyttet til disse to.

– Det har gått opp for meg nå og jeg er veldig glad, svarte hun på spørsmål om hennes historiske tid.

– Mangekamp har hjulpet meg. Starten min på 100 meter er blitt bedre, og det har vært bra for 200-meteren også.

Bronse i mangekamp

President Svein Arne Hansen i europeiske friidrettsforbundet: – Åtte år utestengelse

Schippers seier og vinnertid er kort sagt mer enn oppsiktsvekkende.

For to år siden tok hun bronsemedalje mangekamp i Moskva-OL. I fjor EM-gull på 100 og 200 meter - på 22,03 sekunder - i Zürich.

Etter å ha senket den nederlandske rekorden et par ganger i sommer, i en feiende fart, kom hun sterkt i finishen av 100-meterfinalen og tok sølv bak tittelforsvarer Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Med jamaicanske Fraser-Pryce og Allyson Felix borte fra 200-meteren, var det nesten duket for Dafne Schippers. Felix syntes det fikk greie seg med et suverent gull på 400-meteren, Fraser-Pryce sa fra seg 200-tittelen fra Moskva-VM - for ikke å gape over for mye.

Voldsomme klyv

Nederlands nye «Flying Dutchman» - Fanny Blankers Koen var den første på friidrettsbanen (4 OL-gull i London 1948) - lot seg ikke be to ganger. Hun bekreftet at hun var beskjeden da hun etter 100-meteren uttalte «jeg kan ta medalje» med tanke på 200-meteren.

I voldsomme, karakteristiske klyv kom hun fra en posisjon bak i feltet inn på oppløpet og duret forbi den ene og den ene og den andre. Til slutt Jamaicas Elaine Thompson og OL-dronning Veronica Campbell-Brown.

– Jeg håper dette bare er begynnelsen, sier Dafne Schippers trener Bart Bennema til en liten gruppe journalister - blant andre VGs - utenfor den store pressekonferansesalen.

Han understreker at det blir som å skulle se inn i krystallkulen. Tidligere har han besvart spørsmål fra svenske Aftonbladet angående Schippers «urene hud». Akne er historisk sett regnet som et tydelig tegn på bruk av anabole steroider.

Bennema svarer at Dafne Schippers alltid har vært plaget av det, at det er genetisk betinget.

Elaine Thompson satte personlig rekord med 21,66, Campbell-Brown årsbeste med 21,97.

Det hjalp dem lite.

Dafne Schippers knuste dem de siste 50 meterne.

Lederen av pressekonferansen ønsket dem et kort opphold i dopingkontrollen og oppfordret alle tre til å ta en fest.

– Får hun lov til å ta en øl?

– Ja, én - men kun én. Hun skal løpe i morgen, svarer Schippers trener Bart Bennema.

Han har beholdt humøret, på tross av alle nærgående spørsmål om doping.

Dafne Schippers må stille til start klokken 12.08 lokal tid lørdag, som en av fire på Nederlands stafettlag i innledende runde på 4 x 100 meter.

Her kan du lese mer om