Warholm etter at verdensrekorden glapp: − Tenkte at løpet var ødelagt

Karsten Warholm (24) satte ny karrierebeste med tiden 46.87 på 400 meter hekk. Norges dobbelte verdensmester nærmer seg med stormskritt Kevin Youngs verdensrekord fra 1992.

 • Yngve Gjerde
 • Øystein Jarlsbo

– Jeg tenkte at løpet var ødelagt da jeg traff den siste hekken. Men så kikket jeg på klokka og så tiden, og det var stort for meg. Jeg er stolt. Dette er et stort steg. Vi har jobbet hardt, treneren og jeg. Og vi er veldig stolte over det vi har fått til, sier Warholm i et intervju med arrangøren.

Friidrettsesset fulgte opp superløpet i Monaco med nok et strålende løp på 400 meter hekk under Diamond League-stevnet i Stockholm.

Fra bane åtte - etter dagen før å ha bestemt seg for å «bytte» fra favoritten, bane syv - løp han inn til tiden 46,87 og satte dermed personlig rekord. Han forbedret sin egen europarekord, som han satte 29. august i fjor da han løp inn til 46,92 i Diamond League-finalen i Zürich.

For ni dager siden spurtet han til sin beste sesongåpning noen gang, med 47,10 sekunder i Monacos Diamond League-stevne - nær to sekunder foran nummer to, tidligere europamester Yasmani Copello fra Tyrkia.

Verdensrekorden glapp

– Fantastisk løp. Det var vanskelige forhold. Det er helt rått, sier trener Leif Olav Alnes til VG etter Warholms løp i Stockholm søndag.

Warholm nærmer seg verdensrekorden til Kevin Young som har stått siden 1992. Verdensrekorden er 46,78 sekunder. Han var dermed bare ni hundredeler unna rekorden – som muligens glapp på tampen av løpet.

Da rev han den siste hekken. Der mistet han etter alt å dømme de ni hundredelene han manglet.

– Jeg tenkte selvfølgelig... «Faen», sier Warholm.

– Det er kjipt å slå i den siste hekken, men sånn er idretten, legger han til.

På spørsmål om hvor mye Warholm tapte da han feilet og krasjet i hekken mot slutten av løpet, svarer Alnes: – Huff, ikke spør meg!

Youngs rekord blir dermed stående – enn så lenge. Amerikaneren satte den for 28 år siden under OL i Barcelona.

FORNØYD: Karsten Warholm etter løpet. Foto: TT NEWS AGENCY / X02350

– Sliten

Alnes sa til VG etter det første løpet at han skulle forsøke å «skrape sammen» Warholm til 400 meter flatt. Det fikk han til, og igjen var sunnmøringen overlegen.

– For å være ærlig er jeg sliten nå. Jeg ga alt under 400 meter hekk, men jeg ville samtidig ha en utfordring og ville se hva jeg kunne få til. Det er også god trening å få to tøffe løp, sier Warholm etter søndagens andre seiersløp.

Fra bane åtte stormet han inn til seier og vant løpet med tiden 45.05. Det holdt ikke til verken europarekord eller forbedring av sin egen personlige bestetid på 44.87 fra Florø i 2017.

Warholm vant dermed begge de løpene han stilte opp i, men det er det første, med hekk, som har blitt den store snakkisen.

les også

Karsten Warholm: Stockholm-klar i bobil

– Helt borti natta

– Jeg tror du, jeg og alle så hvor nær det var. Det er 10 hundredeler, da ville han satt verdensrekord, sier Ståle Jan Frøynes, Karsten Warholms stevnefikser - mens han følger opp Amalie Iuel etter hennes sesongdebut på 400 meter i Stockholm.

Iuel ble nummer tre med tiden 55,92 sekunder og var foran sterke konkurrenter som danske Sara Slott Petersen og sveitsiske Lea Sprunger.

– Det er jo det beste løpet «ever» han har gjort, og forholdene tatt i betraktning «helt sinnssykt», som de unge vil si. Han er en kriger og gikk inn striden mot vind, hekker og forventninger som ingen annen. Verdensklasse er bare fornavnet, tilføyer Ståle Jan Frøynes.

– Dette er helt borti natta, konstaterte NRK-kommentator Jann Post etter 24-åringens løp.

– For et løp alene i vinden. Det finnes nesten ikke grenser, nå var han nær. Kevin Young, du kan ikke føle deg trygg når han gjør dette alene i vinden, sier Post etter løpet, og siktet til at Warholm løp i motvind på den ene langsiden.

I FARTA: Karsten Warholm i aksjon under Diamond League-stevnet i Stockholm. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Den tidligere friidrettsutøveren Kajsa Bergqvist, som tidligere har vunnet VM- og EM-gull, samt OL-sølv i høyde, sier til SvT at hun fikk frysninger av løpet til Warholm.

– Frysninger. Det er ståpels over hele kroppen. Han er helt utrolig. I en klasse for seg, sier hun.

Selv om Warholm hektet på den siste hekken, gikk det heldigvis ikke like ille for ham som det gjorde da tidligere VG-journalist Morten Stokstad ga hekkeløp et forsøk:

Mer om

 1. Karsten Warholm
 2. Diamond League

Flere artikler

 1. Spøkefull Warholm: Prøvde å etterligne verdensrekordløpet

 2. Syren tok Warholm da han gikk for årsbeste i verden på 400 meter

 3. Flytrøbbel for Amalie Iuel før Diamond League i Roma: – Selvfølgelig kjipt

 4. Nytt verdensrekordforsøk: Hentet i privatfly

 5. Karsten Warholm med ny supertid

Fra andre aviser

 1. Warholm stormet inn til rekord. Under to timer senere vant han igjen.

  Aftenposten
 2. Warholm leverte karrierens tredje raskeste løp

  Aftenposten
 3. Warholm med overlegen seier i Berlin: – En ny fantomtid

  Aftenposten
 4. Warholm med overlegen seier i Berlin: – En ny fantomtid

  Bergens Tidende
 5. Warholm løper på Bislett mandag

  Aftenposten
 6. Warholm løper på Bislett mandag

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no