Kappgjengeren: – Jeg håper at jeg en dag skal bli renvasket

MÅTTE BRYTE: Erik Tysse (34) fikk krampetendenser bare etter tre kilometer under 20-kilometeren i friidretts-VM i Beijing forrige måned. Han måtte bryte, men satser på 20 og 50-kilometeren i Rio-OL neste år. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Fire norske forskere ute med ny rapport: Hevder Tysse ble offer for dopslurv

Halvannen uke før en stor dopinghøring i Italia hevder norske forskere at Erik Tysse (34) ble offer for slurv og feil ved Roma-laboratoriet som analyserte dopingprøven hans for fem år siden.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

– Det er beklagelig at slurv og feil på dramatisk vis kan påvirke utøveres liv og karriere når de blir testet for prestasjonsfremmende midler ved dette laboratoriet, skriver de fire norske forskerne Jon Nissen-Meyer, Erik Boye, Bjarne Østerud og Tore Skotland i en artikkel publisert som hovedsak i Lab Times 18. september.

De viser til det de tolker som innrømmelser - publisert i juni i fjor - fra det WADA-akkrediterte laboratoriet i Roma. Det analyserte Erik Tysses omstridte dopingprøve for drøyt fem år siden og konkluderte med at den inneholdt et forbudt middel.

Håper på renvasking

Erik Tysse testet positivt på utholdenhetsdopet CERA i mai 2010, tre måneder før friidretts-EM i Barcelona. Tysse, som måtte bryte 20-kilometeren i Beijing-VM for en måned siden, sier til VG at han er godt kjent med at de norske forskerne fortsatt søker å påvise at analysene av prøven hans for fem år siden ikke holder mål.

Tysse til VG i sommer: - Straffes fortsatt for dopingommen

– Jeg håper at det skal komme ut ny informasjon i form av fem-seks svar på hvordan testene egentlig ble utført, slik at jeg kan komme videre når det gjelder å bevise min uskyld. Jeg håper at jeg en dag skal bli renvasket, sier han.

SANNHETENS ØYEBLIKK: OL-gullvinner Alex Schwazer under pressekonferansen i Bolzano 8. august 2012, der han innrømmet dopingbruk. Han ble senere dømt til betinget fengselsstraff i Italia. Foto: Othmar Seehauser , Ap

– De begynte å se på det (igjen) etter rapporten fra antidoping-laboratoriet (i Roma), og feilene de hadde gjort. Men de har jobbet med saken slik at jeg ikke skulle bli forstyrret i VM. Det er Stephan (trener Plätzer) som har hatt mest kontakt med dem, forteller Erik Tysse.

Kontakt med Armstrong-lege

Han avla dopingprøven i forbindelse en internasjonal kappgangkonkurranse 1. mai 2010 i italienske Sesto San Giovanni.

Tysse tok 2. plass, bak Italias gullvinner fra Beijing-OL 2008, Alex Schwazer (30). Ifølge senere informasjon skal Schwazer umiddelbart etter konkurransen ha møtt legen Michele Ferrari på en parkeringsplass utenfor Milano. Schwazer har vedgått «kontakt» med Ferrari, som i sin tid også var Lance Armstrongs «lege».

Tysse i 2012: Slik svarte han rekken av dopingspørsmål

DRONNING-KNEKK: Carolina Kostner sammen med sin forsvarer Giovanni Fontana etter hrøringen i Romas Olympiastadion 16. januar. Kunstløpdronningen ble dømt til 16 måneder utestengelse. Foto: Andrew Medichini , Ap

Schwazer ble avslørt for bruk av utholdenhetsdopet EPO foran London-OL 2012 og dømt til tre og et halvt års utestengelse i april 2013. Han avla sin positive test utenfor konkurranse.

Erik Tysse gjorde comeback i London-OL etter utestengelsen på to år: Slik besvarte Tysse rekken av dopingspørsmål

Alex Schwazers daværende kjæreste, kunstløpstjernen Carolina Kostner (28), ble tidligere i år utestengt 16 måneder for å ha løyet for dopingjegerne som kom på døren til paret i slutten av juli 2012 - rett før hans avreise til London.

Kostner, som vant VM-gull i 2012 og OL-bronsemedalje i Sotsji i fjor, hevdet at han ikke var hjemme.

Det var han.

Dopinghøring 5. oktober

Italias olympiske komite CONI ville, ifølge USA Today, opprinnelig utestenge henne i fire år og tre måneder etter at hun unnlot å møte til en dopinghøring hos CONI i september i fjor.

Alex Schwazer skal møte til høring hos antidoping-påtalemyndighet i Italias olympiske komite (CONI). Høringen er utsatt flere ganger, men datoen er fastsatt til 5. oktober.

CONI hevder at Schwazers støtteapparat - trenere og medisinere - kjente til dopingbruken hans lenge før han endelig ble avslørt. Påtalemyndighetene mener at juksingen kan han ha pågått helt siden Beijing-OL for syv år siden.

Alex Schwazer håper på sin side å få redusert utestengelsen slik at han kan kvalifisere seg til Rio-OL neste år.

Alex Schwazer vant EM-sølvmedalje på 20-kilometeren i Barcelona. På spørsmål fra VG uttalte han da at han var veldig, veldig skuffet over Erik Tysse og det faktum at nordmannen - «en god venn av meg» - var tatt i doping.

– Vi hadde mistanke om at det var noe i systemet i 2010. Alex (Schwazer) gikk på 1.17 eller 1.18 (20 kilometer), for så rett etterpå å gå veldig fort på 50 kilometer. Han hadde en resultatforbedring som var veldig ekstrem. Hvis det er sant at det var satt i system, er det veldig skremmende, svarer Erik Tysse - i dag - på spørsmål og han er overrasket over påstandene om at Schwazers støtteapparat visste om dopingen.

Les også: OL-mester kritisterte Tysse - selv tatt i doping

Mer om

  1. Doping

Flere artikler

  1. Dopet OL-gullvinner: Friidrettslegene visste om det

  2. Hevder doping-lab truer Tysse-forsvarere

  3. Russland stopper egne VM-deltakere

  4. Styrte Tysse-saken - antidopingsjef fengslet

  5. Pluss content

    De norske dopingskandalene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder