TIL INGEN NYTTE: Sondre Nordstad Moen blir intervjuet rett etter å ha satt europeisk rekord i times-løp på Kristiansand stadion fredag kveld. Allerede da mistenkte han at han ikke vil bli stående som rekordinnehaver. Foto: Tor Erik Schrøder

Rekorden ryker etter løp i feil sko: Vil bli disket etter regelendring

Norges OL-håp Sondre Nordstad Moen (29) er innforstått med at han vil bli disket og ikke vil få godkjent den europeiske rekorden han satte på Kristiansand stadion sist fredag.

 • Øystein Jarlsbo

– Jeg er blitt disket. Jeg brøt reglene. Det føles som om jeg har gjort noe ulovlig. Det er den følelsen jeg har. Men det er kanskje meningen at man skal kjenne på litt ubehag. Dette er jo bare idrett, og mange har det verre enn meg. Men det er veldig synd at ikke en hard jobb gir uttelling, sier Sondre Nordstad Moen.

Han tilføyer at «jeg er blitt disket» er innrømmelsen World Athletics (Det internasjonale friidrettsforbundet) vil at han skal uttale etter regelforvirringen rett i forkant av og etter «rekordløpet» hans for fire dager siden.

– Jeg vet ikke om jeg skal ta på meg skylden, eller om jeg skal legge skylden på andre. Jeg heller mot at jeg er uskyldig, men at World Athletics vil ha meg til å innrømme at jeg brøt reglene, sier Sondre Nordstad Moen.

Han hadde løpt og ladet opp i høyden ved Juvasshytta og foten av Galdhøpiggen i mange uker da han fredag kveld stilte til start på Kristiansand stadion for å slette den 44 år gamle offisielle europarekorden i times-løp på bane.

les også

Nordstad Moen nervøs for «spøkelse» før rekordforsøket

Sondre Nordstad Moen - Norges OL-håp på maraton i Tokyo neste sommer – senket nederlandske Jos Hermens rekord fra 1976 med god margin. Han løp 21.131 meter i løpet av en time. Hermens løp 20.944 meter da han satte sin rekord.

I motsetning til den senere kjente og nå 70 år gamle friidretts-manageren, gjennomførte imidlertid Sondre Nordstad Moen rekordløpet i en omdiskutert type sko, som han hadde tatt i bruk 10 dager tidligere. Da var skoene – særpreget av en 40 millimeter tykk såle (opp til 25 millimeter er nå lov på bane) – i henhold til nye regler fra Word Athletics tillatt å bruke i en «overgangsperiode» frem til 1. desember.

TYKKE SÅLER: Sondre Nordstad Moen (t.v) på vei til «rekord» bak fartholder Sindre Buraas på Kristiansand stadion sist fredag. Foto: Tor Erik Schrøder

Men så – sist tirsdag, tre dager før Sondre Nordstad Moen skulle løpe for å sette rekord – presenterte World Athletics en endring av den ferske sko-regelen. Den ble formidlet til friidrettsmanagere rundt omkring i verden, men ikke til Norges friidrettsforbund, ifølge toppidrettssjef Erlend Slokvik.

Sondre Nordstad Moens manager Chiara Davini bekrefter at hun mottok beskjeden om at det fra dags dato 3. august ikke var lov til å bruke sko med såle tykkere enn 25 millimeter på bane. Skriftlig ba hun umiddelbart World Athletics om en forklaring på «helomvendingen». Chiara Davini skriver i en e-post at hun ikke har fått svar på sine spørsmål.

les også

Kipchoges supersko forbys

– Jeg hadde egentlig tenkt å trekke meg fordi det var så mye frem og tilbake angående skoene. Nå angrer jeg på at jeg løp. Jeg ble et offer for at de som skal bestemme ikke klarte å bestemme seg, sier Sondre Nordstad Moen – fra en bil på vei fra flyplassen i Milano til et høydeopphold i Sestriere.

– Hvorfor løp du?

– Det var litt for mange som mente at regelverket ville bli stående som det opprinnelig var, og at det var et lite håp. Treneren min mente jeg skulle løpe. Jeg vet ikke om han også levde i håpet om at World Athletics ville gå tilbake på (den siste) regelendringen, svarer Sondre Nordstad Moen.

les også

Utelukker Warholm-duell mot erkerival

Han tilføyer at han ville ha vært lykkelig uvitende om endringen av den nye regelen hvis han ikke hadde hatt en manager, og at han da ha løp 10.000 meter i VM i fjor ikke hadde fått tak i skoene som konkurrentene hadde antatt fordel av å kunne bruke.

Ifølge toppidrettssjef Erlend Slokvik søkte Norges friidrettsforbund World Athletics om «medisinsk unntak» fra den siste regelendringen, før Sondre Nordstad Moen startet sitt løp på Kristiansand stadion. Tidligere skadeplagede Sondre Nordstad Moen påpeker at det ikke ville vært tilrådelig for ham å løpe så langt som han gjorde i en annen type sko - på et hardt banedekke.

Han sier også at «det ikke gir noen mening» at han i henhold til gjeldende regler kunne ha løpt fire kilometer gateløp i skoene han ikke har lov til å løpe fem ganger så langt i på bane.

Erlend Slokvik sier at de ikke har mottatt svar på forbundets søknad fra World Athletics.

les også

Bråstopp for OL-håpets maraton-hjemreise

Sondre Nordstad Moen tar det uansett for gitt at «rekorden» hans ikke vil bli oppført som rekord.

– Jeg føler at jeg må starte litt på nytt nå, fra der jeg var for åtte uker siden. Jeg har mistet to uker, en som følge av oppladningen til løpet og en som følge av at jeg tok meg ut så mye som jeg gjorde, sier han.

Han mener med andre ord at høydetreningen i Jotunheimen på sett og vis har vært bortkastet. Han sier at han er «møkka lei» og følet at han er trukket «inn i politikk» som han som utøver ikke burde vært involvert i. Nå er planen hans å løpe et times-løp i Brussel om fire uker og London Maraton 4. oktober.

Mer om

 1. Friidrett
 2. Sondre Nordstad Moen

Flere artikler

 1. Nordstad Moen nervøs for «spøkelse» før rekordforsøket

 2. Norges OL-håp: Ni måneder siden siste uanmeldte dopingtest

 3. «Bakteriefreak» Jakob: – Må kjefte på kompisene

 4. Elever over hele landet hyller lærerne sine

 5. Jakobs polske erkerival: Liker Team Ingebrigtsen veldig godt

Fra andre aviser

 1. Europarekorden blir ikke godkjent: – Jeg angrer vilt på at jeg sprang

  Aftenposten
 2. Løpsleder tror europarekorden blir godkjent: – Det gir ikke mening å underkjenne den

  Aftenposten
 3. Se Nordstad Moen sette europarekord

  Aftenposten
 4. Se Nordstad Moen sette europarekord

  Bergens Tidende
 5. Løpsleder tror europarekorden blir godkjent: – Det gir ikke mening å underkjenne den

  Fædrelandsvennen
 6. Se Nordstad Moen sette europarekord

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no