ENKLE KÅR: I brødrenes leilighet i St. Moritz er det en seng, spisebord, gang/kjøkken og et lite bad. Her har de nettopp fullført dagens første økt. Foto: Odin Jæger VG

Europamester Filip Ingebrigtsen: - Ikke noe luksusliv

Filip Ingebrigtsen: – Har egentlig ikke kunnet leve av dette

ST. MORITZ (VG) Nydelig sommervær i de sveitsiske alper som nybakt europamester høres kanskje ikke så ille ut. Men friidrettskarrièren har vært blytung økonomisk for Filip Ingebrigtsen (23) de siste årene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Han kunne nesten ikke tro sine egne øyne da han spurtet fra feltet og sikret det andre Ingebrigtsen-gullet i EM på 1500-meter på fire år. Med storebror Henrik på tredjeplass var det en stor dag for familien, men Filip lar fortsatt Henrik høre at han ble slått i EM.

– Jeg har hverken gull fra NM eller junior-NM, så når jeg først tar gullmedalje må jeg vise den fram, sier Filip Ingebrigtsen til VG.

– Men min gullmedalje fra Helsinki er finere, sier Henrik, som også forteller at lilleboren nesten var så stolt at han gikk rundt i St. Moritz med medaljen rundt halsen.

Les også: Filip Ingebrigtsen tok EM-gull: – Helt galskap

Rett tilbake på jobb

De to er på plass i den sveitsiske fjellandsbyen St. Moritz, der de har tilbragt hver sommer de siste årene. Etter EM i Amsterdam gikk turen rett til høyden, og brødreparet vender ikke hjem til Norge før i slutten av juli. Da har de vært syv uker på reise.

Det var ikke snakk om å koble av etter EM-suksessen.

Så du denne? Supertid av Ingebrigtsen i Monaco

– Nei, det var rett tilbake på jobb for å hente seg inn fortest mulig. Vi hadde et nytt løp i Monaco, sier Filip Ingebrigtsen.

Der perset han med to og et halvt sekund..

Saken fortsetter under bildet.

IDYLLISK: Henrik og Filip Ingebrigtsen spaserer langs innsjøen i St. Moritz, med deler av den sveitsiske alpelandsbyen i bakgrunnen. Foto: Odin Jæger VG

Bor hos mamma og pappa

Men selv om formen er i anmarsj, og han er nybakt europamester er livet som friidrettsutøver langt fra noen lukrativ hverdag. De to leier en knøttliten leilighet i St. Moritz, deler dobbeltseng og skulle nok gjerne bodd litt mer fasjonabelt.

– Det er ikke noe luksusliv. Vi bor hjemme i kjelleren hos mamma og pappa, sier Filip, og møter litt motbør hos storebror.

– Det er luksus etter sesongen. Når du kan henge opp medaljen og «chille».

Pappa Gjert etter Nice-terroren: – Vi kikker oss ekstra over skulderen

Medaljer har Henrik mye av, men for lillebror Filip har det gått tråere. Resultatene har ikke vært all verden, og det synes også på bankkontoen, skal vi tro den nybakte europamesteren.

– Jeg har levd på sparebluss de siste årene. Men det er jo greit, for jeg har ikke levert noen resultater. Jeg håper det går an å leve av det nå, for de siste årene har jeg ikke kunnet det. Jeg har kun hatt til å dekke utgifter, men nå håper jeg å kunne leve normalt, sier Filip Ingebrigtsen til VG.

2012: Henrik sikret norsk EM-gull

Sandnes mot røkla

Neste mesterskap er NM på Askøy utenfor Bergen. Deretter går turen til Brasil og Rio, der brødrene forhåpentligvis skal kjempe i toppen. To brødre fra Rogaland mot verdens beste 1500-meter-løpere. Sandnes mot røkla.

– For Henrik har det lenge vært et mål om å være best i verden, så i hans hode har det vært mulig lenge. Men når vi først er der oppe er det ikke like sykt. Folk som ikke har fulgt med tenker «Wow, de er de beste i Europa».

Les også: Hekke-Amalie til OL med norsk rekord

– Det som hadde vært sykt var om jeg hadde løpt så bra som jeg kunne. Hvis jeg hadde fortsatt 2014-sesongen og vært ned mot pers. Da hadde vi nærmet oss verdens beste, sier Henrik Ingebrigtsen.

OL i Rio blir Filips første olympiske leker som utøver. I London fulgte han storebror fra tribunen.

– Jeg tenker mest på NM nå. Det har vært så langt fram til Rio, så det har jeg ikke brukt en kalori på. Nå nærmer det seg…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder