- Det er en krigserklæring mot sporten min

KLAR FOR KAMP: Sebastian Coe mener det er på tide med et motangrep. Foto:Stephen Hindley,Ap

Coe om dopinganklagene: Skivebom

Sebastian Coe (58) kjemper om å bli ny president i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Nå slår den tidligere Bislett-helten kraftig tilbake mot anklagene om bloddoping i friidretten.

Artikkelen er over fire år gammel

– Det er en krigserklæring mot sporten min. Det er ingenting i vår historie med kompetente og uavhengige dopingtester som rettferdiggjør et slikt angrep. Vi må ikke gjemme oss. Vi må komme ut og slåss.

Ordene kommer fra friidrettslegende og presidentkandidat Sebastian Coe. 58-åringen ble i går intervjuet av nyhetbyrået Ap, og han avviser på det sterkeste de siste dagers dopingpåstander.

– Det å tro at min sport satt der og enten dekket over for juksemakerne, eller bare var inkompetent, kunne ikke vært mer skivebom.

BAKGRUNN:Ny sjokkavsløring ryster internasjonal friidrett

– Motangrepet må starte her

BISLETT-SEIER: Verdensrekord for Sebastian Coe på 800 meter i 1979. Foto:Tore Kristiansen,VG

Lørdag kveld meldte britiske Sunday Times og tyske ARD/WRD, som har fått tilgang på 12.000 blodprøver fra mer enn 5.000 utøvere, at over 800 utøvere har levert mistenkelige prøver i perioden 2001 til 2012. Ifølge de to mediene ble en tredjedel av medaljene fra utholdenhetsøvelser fra VM og OL mellom 2001 og 2012, tatt av atleter som hadde mistenkelige testresultater.

IAAF forklarer at databasen var brukt for å bygge opp en registrering av blodprofiler, og at de fleste prøvene ble tatt før innføringen av blodpass.

– Dette er definitivt et forsøk på å ødelegge ryktet til utøverne og sporten vår, sier Coe, som er midt i presidentvalgkamp.

# Kampen står mellom ham og ukraineren Sergej Bubka, tidenes beste stavhopper. Valget er i Beijing foran friidretts-VM i Fugleredet, OL-stadion fra 2008, 22. til 30. august.

– Motangrepet må starte her, mener han.

Coe ble olympisk mester i både 1980 og 1984. I 2012 var han sjef for London-OL, og nå er han visepresident i IAAF.

LES OGSÅ: Krever OL- og VM-gull fra dopingtatte russere

Sår tvil om ekspertisen

Avsløringene er basert på analyser av de meget anerkjente ekspertene på bloddoping, Robin Parisotto og Michael Ashenden,

– Disse såkalte ekspertene, fnyser Coe, og legger til at friidretten er i førersetet når det kommer til testing utenfor konkurransesesong.

LES OGSÅ: Tysse Plätzer: – Noe kan være av naturlige årsaker. Ikke alt.

PS: Lamine Diack fra Senegal går av som IAAF-president etter å ha sittet ved makten siden 1999.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder