Dette kommer frem i kveldens tyske dopingdokumentar

Russisk antidopingsjef avviser alle anklagene

SKREMT: WADAs generalsekretær, David Howman (innfelt) er sjokkert over opplysningene som kommer frem på tysk TV onsdag kveld. ARD forteller en historie om påstått utbredt korrupsjon og dopingbruk i russisk idrett. Foto:,AFP og Reuters

WADA om russiske dopinganklager: - Fryktelig sjokkerendeDoping brukes av «alle» og er helt avgjørende for å lykkes som idrettsutøver i Russland. Det hevder flere kilder i en dokumentarfilm som vises på tysk fjernsyn onsdag kveld.

  • Anders K. Christiansen
  • Øyvind Askeland

Artikkelen er over fem år gammel

TV-kanalen ARD tegner et bekmørkt bilde av russisk idrett: En OL-vinner i friidrett fra 2012 kobles tett til dopingbruk. Sentrale ledere og trenere i friidrettsforbundet får mistanke kastet over seg.

Og en trippelvinner av Chicago-maraton skal ha betalt flere millioner kroner for å unngå utestengelse.

VG har sett ARDs dokumentarfilm før visning i Tyskland onsdag kveld. WADA-sjef David Howman har også fått se bevismaterialet tysk TV sitter på.

- Kombinasjonen av alt dette er fryktelig sjokkerende. Detaljene er skuffende. Nå må vi takle dette uten å være redd, men samtidig beskytte de som har vært fryktløse, sier han.

Tidligere WADA-president Dick Pound bruker ordet «fryktelig» overfor ARD.

- Dette er en omfattende og ekstremt alarmerende sak, sier han.

Nødvendig

Sentrale i filmen er ekteparet Julia og Vitalji Stepanova.

Hun er en dopingutestengt friidrettsutøver. Han jobbet i tre år som antidopingjeger i det russiske antidopingbyrået RUSADA. De to møtte hverandre i forbindelse med en dopingtest i 2009.

- I løpet av vår første eller andre samtale, så sa hun at alle idrettsutøvere i Russland doper seg. Hun sa at det ikke var mulig å oppnå målene russiske utøvere setter seg uten doping. For å konkurrere på høyt nivå i Russland, må du dope deg, sier Vitalji Stepanova, som er utdannet i USA.

Og:

- Funksjonærer og trenere (i Russland) sier at med naturlige forutsetninger kan du nå så og så langt, men skal du vinne medaljer, trenger du hjelp. Og denne hjelpen er doping. Forbudte stoffer.

Julia Stepanova var en av verdens beste 800-meterløpere før hun ble utestengt på grunn av unormale blodverdier. I ARDs dokumentar tar hun imot journalist og kameramann i sitt eget hjem.

Stepanova navngir sentrale russiske friidrettstrenere tilknyttet landslaget. Mentaliteten er særdeles kynisk, hevder hun.

- Treneren fant en jente, fôret henne med tabletter og lot henne løpe. Da hun så ble tatt for doping, begynte de å lete etter en ny.

I filmen snakker også den utestengte diskoskasteren Yevgeniya Pecherina. Hun får spørsmål om hvor mange russiske landslagsutøvere hun tror doper seg.

- De fleste. 99 prosent, svarer Pecherina.

Antidopingsjef avviser

RUSADA-direktør Nikita Kamaev avviser alle påstandene som kommer frem i dokumentaren.

- Disse historiene stemmer ikke med realitetene, sier han.
Den russiske friidrettstreneren Alexey Melnikov og den profilerte idrettslegen Sergej Portugalov navngis begge i filmen, men ingen av dem har latt seg intervjue av ARD.

Valentin Balachnikov, presidenten i det russiske friidrettsforbundet, ble konfrontert i dokumentaren under EM i Zürich i sommer. Han nektet da å kommentere påstandene om doping i russisk friidrett, og sa at han ikke er involvert i doping på noen måte.

Portugalov var sentral i Russlands forberedelser til OL i Sotsji. Doktoren holder angivelig seminarer for idrettsutøvere og trenere for å lære dem hvordan de kan optimalisere treningen. Han har vært sentral helt siden Sovjets storhetstid på 70- og 80-tallet, og frem til i dag.

Julia Stepanova (tidligere Rusanova) har sendt en epost til de tyske dokumentarskaperne. Den viser angivelig at hun fikk råd fra Portugalov 23. april 2011.

«Ditt testosteron-nivå er lavt. Du trenger en forberedelsesuke. Vi må begynne på en kur» skriver Portugalov ifølge dokumentarfilmen i eposten.

Mener langrennsutøvere ikke ble testet

Hun skal deretter ha fått råd om å ta stoffene EPO og dynatrop. Det er et forbudt veksthormon. Stepanova ble angivelig rådet til å ta to ampuller i uken.

- Jeg tok preparatene selv. De fleste jeg brukte var forbudte, men noen andre var det ikke. Han ga meg også oxandrolone, hevder hun i filmen.

- I tiden jeg fikk hjelp av Portugalov, så jeg andre idrettsutøvere som jobbet med ham. Og han fortalte meg også at han hjalp langrennsløpere, sprintere, 400 meter-løpere og andre medaljevinnere fra russiske landslag.

Ektemannen Vitalji, som jobbet tre år i RUSADA, hevder ukjente utøvere som tester positivt ofte blir utestengt. Men er det «store» navn, eller unge medaljehåp for fremtiden, som går i baret, blir testene ofte forklart med prosedyrefeil.

- Det ble ganske klart at enkelte utøvere heller ikke ble testet.

- I hvilke idretter?

- Svømming, sykling, skiskyting, friidrett og langrenn i hvert fall, sier han i filmen.

Maraton-trøbbel

I filmen trekkes også trippelvinner av Chicago-maraton, Liliya Shobukhova, frem.

Hun er også nevnt i den franske storavisen L’Equipe onsdag. Avisen bygger sin artikkel på vitnemålet til agenten hennes, Andrei Baranov, som skal ha snakket med etikkomiteen til Det internasjonale friidrettsforbundet.

Shobukhova skal ha hatt unormale blodverdier i 2011, men betalte ifølge Baranov 3,6 millioner kroner for å få lov til å delta i London-OL. Hun fikk delta, men fullførte ikke maratonløpet i lekene.

I vår ble hun likevel utestengt i to år av det russiske friidrettsforbundet. Saken er fortsatt ikke endelig avgjort, ettersom den russiske utøveren har anket.

Anklager dopingkontrollør

Grigory Rodchenkov , direktør for dopinglaboratorium i Moskva, må også tåle anklager rettet mot seg:

- Han gjør det samme som Portugalov. Han kjøper doping til utøverne og legger planer for dem. Når dopingkontrollørene kommer, sørger han for at utøverne som er under ham, ikke tester positivt. Det gjør han selvfølgelig for penger, sier Vitaliy Stepanov.

- Rodchenkov informerte alle om hvor lang tid de ulike preparatene trenger for å forsvinne ut av kroppen, hvilke du skulle bruke over lang og kort tid. Han ga oss råd. Han er den viktigste spesialisten, sier Yevgeniya Pecherina.

Rodchenkov avviser beskyldninger når han blir spurt om han har tjent penger på å dope russiske utøvere.

- Ja, de kjenner meg, men det stemmer overhodet ikke at jeg har tjent penger på doping. Svaret er helt klart nei, sier han til ARD.

WADA har stusset

Men Olivier Rabin i WADA sier at de har reagert på uregelmessigheter fra antidopingbyåret RUSADA.

- Det har vært dårlig kommunikasjon. Vi har lurt på hvorfor enkelte prøver, som burde blitt rapportert som positive, ikke er blitt det.

Han hevder WADA har fått oppgitt at «tekniske årsaker» har gjort at prøvene var ødelagt, men at man ikke har fått noen ytterligere forklaring på hva som hadde skjedd.

- Korrupsjon?

- Det kan være korrupsjon eller noe annet, sier Rabin.

Les også

Mer om

  1. Doping

Flere artikler

  1. Brukte millioner på russisk antidoping: – Klart vi blir bekymret

  2. Russerne avviser alle dopingpåstander

  3. «Versting-trener» om dopingvarsler: – Jeg nektet å gifte meg med henne

  4. Hevder russisk politi deltok i dopingregime

  5. Russisk antidopingsjef til VG: – Vi er blant verdens beste

  6. Journalisten bak dopingavsløringene: Seppelt til VG: - Jukset må få konsekvenser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder