Warholm brøt drømmegrensen: - Helt fantastisk

Karsten Warholm (23) brøt drømmegrensen på 46,92 sekunder og håvet inn 450.000 kroner i premiebonus da han slo sin antatt tøffeste VM-utfordrer Rai Benjamin (22) i Diamond League-finalen i Zürich.

– Det her var helt fantastisk. Det er nesten slik at jeg kjenner at tårene presser på, for det er så mye arbeid bak, sier Karsten Warholm til NRK.

– Det er så sjukt, oppsummerer han.

Før han tilføyer at han gjorde «en drit dårlig hekk ni», og mener dermed at han har mer inne.

– Han hadde kjempetrøbbel. Han kunne ha falt på det. Han mistet fart, men var i stand til å løpe etter det. Det er legendarisk. Det er fantastisk god tid, men det kunne gått bedre, sier trener Leif Olav Alnes til VG.

Han vil ikke spekulere i hvor mye fortere det kunne gått.

– Vi får nøye oss med det. Prestasjonen står klokkerent, og det er ting å forbedre. Jeg vil påstå at det er en gladsak, sier en meget glad Alnes.

På spørsmål om «hva nå?», svarer han at han først må finne Karsten Warholm - og at det sikkert blir en søvnløs natt på hotellet. Deretter er det «full fyr igjen».

– Doha neste, sier Warholms trener.

Om 29 dager starter friidretts-VM i Doha. Karsten Warholm er regjerende mester på 400 meter hekk.

For ordens skyld: 46,92 er stadionrekord, årsbeste i verden, Diamond League-rekord, stevnerekord, personlig rekord og europeisk rekord - som han senket for tredje gang denne sesongen.

Denne gangen med 20/100.

Warholms tid er historiens nest beste på langhekken. Rai Benjamin snek seg også under 47 sekunder, 6/100 bak nordmannen på 46,98. Amerikaneren mente i et intervju med NRK etter superduellen at han hadde vært litt «sloppy» på oppløpet over de to siste hekkene.

– Nå skal jeg hjem og trene, og bli klar, sier Rai Benjamin.

NRKs friidrettskommentator Jann Post var nærmest lyrisk over det han ble vitne til.

– Det er helt ellevilt, utbrøt han.

– Han svarer da Raj Benjamin kommer. Det var det han trengte for å presse det siste, tilføyde han.

Verdensrekordholder Kevin Young mener at Karsten Warholm er favoritt til å vinne gullet i Doha. Amerikaneren mener at nordmannens «plan» taler til hans fordel. Og at han har styrken som skal til, og at han har det moro.

les også

Warholm om drømmegrensen: – Jeg banker på døren

– Men jeg er spent på om de har nådd toppen nå. VM er så sent på sesongen, og det kommer etter alt dette, sier Young - som satte sin verdensrekord 46,78 i Barcelona-OL for 27 år siden.

Young (52) understreker at det er stor forskjell på å løpe 400 meter hekk på 47 sekunder og 46 sekunder.

Leif Olav Alnes sier seg umiddelbart enig i det.

– Ja, det er det. Vi har jobbet hardt for det. 400 meter hekk er en «man killer». Det er en jævla hard øvelse, fastslår trenerveteranen med tanke på at Karsten Warholm tok ut alt med tiden 47,26 sekunder så sent som i Paris sist lørdag.

Det vil si 14/100 bak hans europeiske rekord 47,12 sekunder fra London 20. juli.

Før han fyrte på alle sylindrene i Zürich.

Selv svenskene kunne ikke annet enn å bli blåst av banen av Warholms superløp:

I hele fjor, året etter at han tok gullmedaljen i London, måtte Karsten Warholm se seg slått i duellene mot Abderrahman Samba (23).

Etter en knallåpning av sesongen med 47,27 i Shanghai 18. mai, har imidlertid Samba slitt med en skade i musklene på baksiden av låret. Det er usikkert om Warholms nemesis rekker å bli klar til mesterskapet på hans hjemmebane. I Sambas skadefravær vil Rai Benjamin (22) være nordmannens mest sannsynlige utfordrer i VM-finalen på langhekken 30. september.

Diamond League-finalen i Zürich torsdag var deres første innbyrdes oppgjør denne sesongen, og faktisk noensinne.

Warholm hyller treneren etter ny supertid: – Han gir meg mye i livet

Amerikaneren Rai Benjamins hadde 47,16 som årsbeste fra 30. juni i Palo Alto før «show down» i stevnet kalt «Weltklasse» i Zürich. Men vel å merke en personlig rekord på 47,02 - tidenes tredje beste tid - satt på hjemmebane i Eugene i fjor.

– Jeg føler meg veldig bra. Jeg er selvsikker (confident) og skadefri. Jeg har gledet meg til Diamond League-finalen en stund og klar for å løpe fort, uttalte Rai Benjamin under forpostfektningene.

Han ble nummer to bak Samba i Shanghai med ordinære 47,80 sekunder. I Roma 6. juni løp han på 47,58 og under det amerikanske mesterskapet for en måned siden ble han klokket inn til 47,23 sekunder.

Det var Benjamins siste løp før han ville løpe sitt eget løp i Zürich; han ville prøve et nytt mønster, som han uttrykte det. Han hadde ladet opp ved å prate med verdensrekordholder (46,78) Kevin Young.

Karsten Warholm var på det rene med at Benjamin ville ha en sterk finish i bakhånd, og at han kunne få sitt å stri med over de to siste hekkene.

– Det er press, men samtidig pusher vi hverandre. Jeg er ikke redd for å tape, men jeg er redd for ikke å forbedre meg og ikke bli en bedre versjon av meg selv, uttalte Warholm under pressetreffet onsdag.

– Det var flott, det var det. Så fort, med feil. Nest best i verdenshistorien, er det ikke det, slår Leif Olav Alnes fast retorisk etter at Warholm har forbedret seg og blitt en bedre versjon av seg selv enda en gang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder