DØD: Tidligere president i Norges Friidrettsforbund, Svein Arne Hansen, døde lørdag. Han ble 74 år gammel. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Svein Arne Hansen er død

Svein Arne Hansen er død. Den tidligere presidenten i Norges Friidrettsforbund ble 74 år gammel.

 • Øystein Jarlsbo
 • Ole Kristian Strøm

Det bekrefter familien overfor VG. Han døde lørdag formiddag.

Svein Arne Hansen var president for Norges Friidrettsforbund i en årrekke. Han var spesielt kjent som stevnegeneral og stjernefikser for Bislett Games. Den rollen hadde han i 24 år, før tidligere europamester i høyde, Steinar Hoen, overtok.

– Dette er forferdelig trist, selv om vi kanskje skjønte at det ville gå den veien, sier Steinar Hoen til VG.

– Han var en viktig person i norsk friidrett og internasjonal friidrett i alle de årene jeg var aktiv. En mektig fin mann som jeg var veldig glad i, sier Trine Hattestad. Spydkasteren avsluttet en fantastisk karriere med OL-gull i 2000.

– Personlig er jeg takknemlig for at han så meg, og tok seg tid til å hjelpe meg da jeg som ung og ambisiøs junior trengte hjelp til å møte tøff internasjonal motstand. Jeg opplevde Svein Arne som effektiv og raus, sier Vebjørn Rodal – gullmedaljevinner på 800 meter i Atlanta-OL 1996.

– Han fulgte hele min karriere i et eller annet verv; som sjef for Bislett Games, president, det europeiske forbundet og alt mulig. Han var en ekstremt omgjengelig person og utrolig viktig for sporten. Dette var en trist nyhet, sier Andreas Thorkildsen – dobbelt OL-gullvinner i spyd.

Steinar Hoen var Svein Arne Hansens assistent som Bislett Games stevnegeneral fra 2006 til 2010, da Svein Arne Hansen formelt sett fratrådte som sjef for det årlige internasjonale friidrettsstevnet i Oslo.

Den tidligere europamesteren i høyde (1994) kjente ham også som aktiv. Steinar Hoen forteller at Svein Arne Hansen på 1980- og 1990-tallet var en av de fire store og blant de mektigste stevnedirektørene i internasjonal friidrett.

– Han lærte meg det gamet. Der var han unik, med kontakter over alt – også kommersielle – som jeg har nytt godt av. Jeg har veldig mye å takke Svein Arne for. Han var også en litt annerledes leder i det europeiske forbundet. Han tok seg tid. Ikke bare til de store, men også de små nasjonene, sier Steinar Hoen.

Svein Arne Hansen pleide et nært samarbeid og vennskap med presidenten i World Athletics (tidligere Det internasjonale friidrettsforbundet), Sebastian Coe. Briten var som aktiv en av Svein Arne Hansens største attraksjoner under det årlige internasjonale friidrettsstevnet på Bislett stadion.

Sebastian Coe la ut denne personlige meldingen knyttet til World Athletics’ uttalelse om Hansen død lørdag: «I dag mistet jeg en av mine nærmeste venner. Han sto bak mitt første store internasjonale gjennombrudd i 1979. Han endret sporten vår, en stolt familiemann og en effektiv og klok leder som hjalp flere generasjoner friidrettsutøvere med å oppfylle sin drømmer.»

– Det var ikke uventet, men veldig trist, sier Jack Waitz.

Han har kjent Svein Arne Hansen siden 1960-tallet da Hansen var dommer i friidrett og også laget lokale radiosendinger om friidrett.

For fem år siden ble Svein Arne Hansen valgt til president for Det europeiske friidrettsforbundet. I kraft av det vervet var han medlem av styret i Det internasjonale friidrettsforbundet IAAF, som nylig skiftet navn til World Athletics.

les også

Svein Arne Hansen innlagt på sykehus etter slag

I fjor ble Svein Arne Hansen gjenvalgt for en ny fire års periode som president for Det europeiske friidrettsforbundet.

Han hadde som målsetting å besøke alle medlemsnasjonene, hvilket medførte mange reisedager og høyt aktivitetsnivå.

– Han var på reisefot døgnet rundt og bodde så å si på flyplasser, og det lot til at han stortrivdes med det, sier Steinar Hoen.

To dager etter at han kom hjem fra en reise i midten av mars, ga Svein Arne Hansen uttrykk for at han ble slapp i venstre side av kroppen og fikk problemer med å artikulere seg.

Svein Arne Hansen reagerte raskt selv og ble fraktet til sykehus med en gang. Der ble det konstatert at han hadde fått hjerneslag. Senere pådro han seg ytterligere komplikasjoner.

– Jeg snakket med ham kort tid før han ble rammet av slag, og ble overrasket over at han fikk det. Jeg syntes at han virket yngre og mer sprek enn tidligere, sier Steinar Hoen.

– Det er trist å motta budskapet om Svein Arnes død. Han har gjort en imponerende innsats for friidretten i Norge og internasjonalt, sier Hanne Haugland, verdensmester i høyde i 1997.

Ketil Tømmernes ble ansatt som sportssjef i Norges Friidrettsforbund ved årsskiftet 2002 til 2003, omtrent samtidig som Svein Arne Hansen ble valgt til president.

– Han var en meget viktig støtte og svært god president å være sportssjef under, i løpet av de seks årene jeg var det. Han ga mye og var en svært dyktig leder for norsk friidrett, spesielt da vi sto i en krevende tid. Han sto stødig i den perioden og bidro absolutt til at vi fikk et løft, sier Tømmernes.

Han har vært president for Norges Friidrettsforbund siden 2017. Tømmernes tilføyer at Svein Arne Hansen var viktig i nasjonal og internasjonal friidrett fordi han har kunnet snakke godt med alle.

– Han etterlater seg et betydelig tomrom og vil bli sterkt savnet, sier han.

Mer om

 1. Friidrett
 2. Svein Arne Hansen

Flere artikler

 1. Svein Arne Hansen bisatt fra Ullern kirke

 2. Svein Arne Hansens sønn: – Det er håp

 3. Bislett games går for tomme tribuner: – En enorm glede

 4. Rekorden ryker etter løp i feil sko: Vil bli disket etter regelendring

 5. Amalie Iuel om Svindal-forholdet: – Personlig har jeg det veldig fint

Fra andre aviser

 1. Friidretten i sorg etter dødsfall: – Veldig trist

  Aftenposten
 2. Tidligere friidrettspresident Svein Arne Hansen er død

  Bergens Tidende
 3. Tidligere friidrettspresident Svein Arne Hansen er død

  Fædrelandsvennen
 4. Tok farvel med friidrettsprofil Svein Arne Hansen

  Bergens Tidende
 5. Tok farvel med friidrettsprofil Svein Arne Hansen

  Aftenposten
 6. Tok farvel med friidrettsprofil Svein Arne Hansen

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no