Bovim løp EM-finale mot Aregawi: – Sjokkerende

STJERNE: Her feirer Abeba Aregawi sølvmedalje på 1500-meteren under EM i Sveits i 2014. Nå er hun utestengt fra idretten. Foto: Matt Dunham , Ap

Svensk friidrettsstjerne dopingtatt

Sveriges store OL-håp Abeba Aregawi (25) har levert positiv dopingprøve.

Artikkelen er over fire år gammel

– Det er med forferdelse og ekstrem skuffelse at vi må komme med denne beskjeden, sier Stefan Olsson, generalsekretær i det svenske friidrettsforbundet, i en pressemelding.

Ifølge Expressen skal Aregawi være tatt for stoffet meldonium, som er helt nytt av året på forbudslisten. Antidoping Norge beskriver det slik: «Meldonium (mildronate) er implementert på dopinglista for 2016 på grunn av bevis for/kunnskap om at dette stoffet er i bruk blant utøvere i den hensikt å øke prestasjonsnivået».

Stoffet skal være produsert i Latvia og benyttes for å behandle hjerteproblemer i land som Russland og Litauen.

LES OGSÅ: Vukicevic er gravid – legger opp

Aregawi, som regnes som Sveriges største friidrettsstjerne, utestenges frem til analysen av B-prøven er klar.

– Vi tar totalt avstand fra alle former for juks, doping og ulovlige midler. Vi har nulltoleranse, og dette er helt uakseptabelt, understreker Olsson.

Expressen erfarer at den positive prøven skal ha blitt levert i starten av januar.

– Vi forstår ingenting. Vi forsøker å rede ut dette nå. Det er veldig merkelig, sier Aregawis nederlandske manager Jos Hermens, til avisen.

LES OGSÅ: Bovim kollapset under konkurranse

Bovim: – Sjokkerende

1500-meterløper Ingvill Måkestad Bovim hår fått med seg nyheten om at konkurrenten har testen positivt.

– Det er sjokkerende hver gang en konkurrent blir tatt for doping, men det begynner å bli en del av dem den siste tiden, skriver Bovim i en SMS til VG.

Den norske 34-åringen var i finalefeltet da Aregawi tok EM-sølv i 2014. Bovim ble nummer ni.

– Det er bedre at de som jukser blir tatt før EM og OL til sommeren, sånn at vi andre kan konkurrere på rettferdig vis, fortsetter den norske jenta.

LEGENDEN GEBRESELASSIE: – Dere stjal Abeba fra oss

– Nå får det faen meg være nok

25-åringen er født i Etiopia, men ble svensk statsborger i juni 2012 på grunn av ekteskapet med sin svenske trener Henok Weldegebriel og offentliggjorde i desember samme år at hun nå skulle løpe for Sverige. I mellomtiden hadde hun blitt nummer fem på 1500 meter i London-OL for Etiopia.

Året etter tok hun gull på 1500-meteren under VM i Moskva, og i 2014 fulgte hun opp med EM-sølv. Nå risikerer mellomdistanseløperen å gå glipp av OL i Rio.

BOVIM NEKTER Å GI SEG: – Jeg må pushe kroppen hele tiden

Også tidligere denne måneden har Aregawi vært innblandet i kontroverser. Svenske Expressen avslørte nylig at verdensmesteren er løy på søknaden om å få svensk oppholdstillatelse og statsborgerskap.

– Jeg tenkte nok noe sånt som dette: Nå får det faen meg være nok, sier generalsekretær Olsson om den positive dopingprøven, som altså kommer på toppen av Expressens avsløring.

– Har luktet ille fra begynnelsen, skriver Aftonbladets friidrettskommentator Mats Wennerholm i en harmdirrende kronikk.

– Jeg er overrasket over at folk er så dumme at de tar doping, sier den svenske OL-vinneren i høyde, Stefan Holm, til samme avis.

Ifølge den engelske Wikipedia-profilen bor Aregawi nå i Addis Ababa. Der er hun gift med Yemane Tsegay – etiopieren som sist sommer tok sølv på maraton under VM i Beijing.

LESTE DU DENNE? – Jeg har ikke råd til å gjøre feil

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder