OL-OVERBEVIST: Henrik Ingebrigtsen (25) gjorde ikke noe særlig godt løp under Drømmemilen på Bislett 9. juni. Men han var sikker på at han vil bli tatt ut til London-OL på 1500 meter. Han var ikke blant navnene som ble lest opp ta toppidrettsjef Tore Øvrebø presenterte uttak 2 (av tre) søndag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Henrik Ingebrigtsen: Innstilt - men ikke tatt ut til OL

Henrik Ingebrigtsen (25) og Erik Tysse (35) ble begge innstilt til å få OL-billett, men det var bare kappgjengerens navn som ble lest opp da toppidrettssjef Tore Øvrebø presenterte Norges nest siste Rio-uttak søndag formiddag.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg er trygg på at Henrik (Ingebrigtsen) kommer til OL. Han er på vei mot Rio, sier imidlertid friidrettsforbundets toppidrettssjef Ronny Nilsen til VG etter Olympiatoppens andre OL-uttak på Gardermoen i dag.

Han tror også at lillebror Filip (23) kan få en OL-plass på 1500 meter når det internasjonale friidrettsforbundet IAAF må «fylle opp» startlistene på distansen foran friidrettsstarten i Rio 12. august.

Leste du denne? – Jakob (15) var kveldens Ingebrigtsen

OMSTRIDT: Erik Tysse kvalifiserte seg til London-OL (bildet) den ene dagen han kunne kvalifisere seg etter å ha vært utestengt to år for doping fra 2010 til 2012. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Enormt lettet

Nå gjenstår kun ett uttak før Rio-OL 5. til 21. august. Det vil bli offentliggjort av Olympiatoppen 17. juli.

Søndag var det knyttet mest spenning til landslagssjef Thorir Hergeirssons presentasjon av sine 14 OL-klare spillere.

Uttaket av friidrettsutøverne Sven Martin Skagestad (diskos), Sondre Nordstad Moen (maraton) og Erik Tysse (20 km kappgang) var imidlertid også spesielt.

De to siste har ikke klart det særnorske OL-kravet i år.

Det har heller ikke EM-gull og sølvinner Henrik Ingebrigtsen på 1500 meter. Han ble i likhet med Sondre Nordstad Moen og Erik Tysse innstilt til uttak av sin sportssjef Ronny Nilsen, men den innstillingen ble ikke tatt til følge av toppidrettssjef Tore Øvrebø.

– Han blir sikkert enormt lettet nå. Jeg er også overrasket, sier Erik Tysses mangeårige trener Stephan Plätzer til VG.

Med tre russere borte på 20 kilometer kappgang 12. august etter fredagens utestengelse av Russlands friidrettsutøvere fra Rio-OL, mener han at Tysse teoretisk sett vil rykke «tre plasser opp» på resultatlisten.

Les denne: – Kan ta OL-medalje hvis han får litt hjelp

Erik Tysse dro til Flagstaff i USA for å trene i høyden i fire uker sammen med allerede OL-uttatte Håvard Haukenes (50 km kappgang) sist fredag. Stephan Plätzer, som er trener for begge, drar dit onsdag.

Ikke absolutt krav

Fredag visste ikke Tysse at han ville bli tatt ut til OL to dager senere, og han hadde heller ikke formelt sett grunn til å tro at det ville skje. Han skal ha vært i tvil om hvor vidt han ville reise til USA, fordi han var i tvil om han ville bli tatt ut til OL.

Han dro som han skulle bli tatt.

Erik Tysse har nemlig ikke kommet under det særnorske OL-kravet en time og 22 minutter på 20 kilometer kappgang i år. Han har 1.22,47 fra Praha i april og 1.22,12 fra København i begynnelsen av mai.

– Han er sikkert glad for å få beskjeden, sier Ronny Nilsen.

Friidrettsforbundets sportssjef forteller at «kravet» om å innfri OL-kvalifiseringskravet i 2016 ikke er absolutt. Erik Tysse gikk under det nasjonale - eller særnorske kravet - flere ganger i fjor. Sondre Nordstad Moen løp under det internasjonale kravet - ikke det særnorske - i november.

Leste du denne? Ezinne er ikke OL-klar

Det holdt til OL-uttak, fordi Olympiatoppens toppidrettssjef Tore Øvrebø og Ronny Nilsen mener at de to har potensial til å bli blant de 12 beste i sine OL-øvelser i Rio. Det er et egentlige kravet når det gjelder tildelingen av OL-billettene.

Det kravet oppfyller også Henrik Ingebrigtsen. Han vant EM-gull i 2012, ble nummer fem i London-OL og tok EM-sølv i friidretts-EM i Zürich for to år siden. I fjor løp han under det særnorske OL-kravet 3.35,50, i år er bestetiden hans 3.36 blank.

5/100: Isabelle Pedersen var en hårsbredd fra å ta seg til finalen på 100 meter hekk i friidretts-VM i august i fjor, med 12,86 sekunder. I år har hun vært et godt stykke unna det særnorske (12,90) og internasjonale OL-kravet (13.00). Foto: Jessica Gow NTB scanpix

Det såkalt internasjonale OL-kravet til det internasjonale friidrettsforbundet IAAF er 3.36,20.

Henrik Ingebrigtsens personlige rekord er 3.31,46 fra to år tilbake.

Leste du denne? Vekket 06.00 for dopingkontroll

For noen dager siden offentliggjorde han, på Instagram, at han skal bli far.

10 norske til OL?

Etter Bislett Games' drømmemil - da han heller ikke kom under OL-kravet - for halvannen uke siden uttalte han at Olympiatoppen ikke kunne la være å ta ham ut hvis han skulle ta medalje i friidretts-EM 6. til 10. juli.

På spørsmål om hvor mange friidrettsutøvere han tror vi bli tatt ut til OL, svarer Ronny Nilsen at han «har sagt» 10. Nå har fem friidrettsutøvere fått klarsignal.

Ezinne Okparaebo (100 m), Isabelle Pedersen (100 m hekk), Jaysuma Ndure (200 m), Ingvill Måkestad Bovim (1500 m), Tonje Angelsen (høyde) og Hedda Hynne (800 m) er blant dem som ikke har fått det.

Bakgrunn: Russlands OL-stopp åpner for flere norske til Rio

Filip Ingebrigtsen er enda en som i likhet med storebroren ikke står på Olympiatoppens OL-liste per 19. juni. Sportssjef Ronny Nilsen mener imidlertid at han vil ha en god sjanse til å komme med når IAAF - på bakgrunn av (for strenge) kvalifiseringskrav - må fylle opp startlistene foran OL.

– Filip er en av dem som kan få en «invitasjon» fra IAAF, sier friidrettsforbundets sportssjef Ronny Nilsen.

Mer om

  1. Henrik Ingebrigtsen
  2. OL 2016
  3. Ezinne Okparaebo

Flere artikler

  1. Opprørt over Tysse-ja og Ingebrigtsen-nei

  2. EM-finale 1500 meter kl 21.50: Pappa Ingebrigtsen: Filip kan ta gull - begge sønnene klar for OL

  3. Russlands OL-stopp åpner for flere norske til Rio

  4. Pedersen gråt etter misset OL-krav i EM - likevel klar for Rio

  5. Vraket til EM - kan hoppe seg til OL

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder